Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Profesor filozofije stoji ispred odeljenja i ispred sebe ima nekoliko predmeta. Kada je čas počeo, bez reči uzima veliku praznu teglu i počinje da je puni kamenjem promera oko 5cm. Onda upita studente:

-Da li je tegla puna?

Svi su se složili da jeste. Profesor onda uzme kutiju sa šljunkom i sipa ga u teglu, malo je protrese i naravno, šljunak je kotrljajući se popunio prostor izmedju kamenja. Onda ponovo upita studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste, uz smeh. Profesor sada uzima kutiju sa peskom i sipa ga u teglu. Naravno, pesak pupunjava sve preostale šupljine.

-A sada – kaže profesor – Hocu da zamislite da je ovo vaš život! Kamenje predstavlja važne stvari, vašu porodicu, vašeg partnera, vaše zdravlje, vašu decu, sve ono što bi vaš život činilo punim i onda kada bi sve druge stvari nestale. Šljunak su sve druge stvari koje su vam važne kao što je: posao, kuća, auto. Pesak je ostalo, sitnice. Ako u teglu stavite prvo pesak, za kamenje i šljunak ne bi bilo mesta. Isto važi i u životu. Ako sve vreme trošite na nevažne stvari, nećete imati prostora za ono što vam je važno. Obratite pažnju na one stvari koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa decom, nadjite vremena da odete kod doktora na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na ples... Uvek će biti vremena za posao, da se kuća očisti, pozovu prijatelji na večeru... Pobrinite se prvo za ono što je zaista važno. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!

A, onda, jedan student uze teglu za koju su se profesor i svi studenti složili da je puna i natoči konzervu piva u nju.
Naravno, pesak je upio pivo. Sada je tegla bila zaista puna.

-Šta ste hteli time da kažete, mladi kolega? – upita profesor

-Koliko god vam je život ispunjen, uvek ima prostora za jedno pivo!