Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Veličina penisa

Za veliku većinu muškaraca veličina sopstvenog penisa predstavlja osetljivo pitanje. Malo je onih koji, ako su iskreni, ne bi rekli da bi želeli da imaju veći polni organ. Ti retki su najčešće oni koje je priroda već dovoljno obdarila. Uobičajena je pojava da se u sportskim svlačionicama i kolektivnim lekarskim pregledima krišom upoređuje veličina sopstvenog penisa sa veličinom kod ostalih. Kod onih koji procene da im je polni organ mali u poređenju sa drugima može nastati izvesni kompleks koji vodi podrivanju seksualnog, pa i svakog drugog samopouzdanja. Ovo može voditi ukorenjivanju anksioznosti u pogledu seksa i njegovom izbegavanju.
Procena veličine

Muškarac obično spada u jednu od ove dve grupe: Jedni imaju kratak, deblji i prilično elastičan penis koji se tokom erekcije značajno povećava (iako je u opuštenom stanju naizgled jako mali), a drugi impresivno dugačak opušteni penis koji se u erekciji samo ukruti i vrlo malo poveća . Obe varijante su savim normalne i genetski uslovljene. Momci iz prve grupe često zavide ovima iz druge kada ih vide u svlačionici, ali činjenica je da obe grupe imaju penis približne veličine kada je u erekciji.
Ovde moramo ukazati i na optičku varku koja često čini da nam sopstveni penis izgleda manji u poređenju sa drugima. Naime, mi gledamo na sopstveni penis iz „ptičije“ perspektive tako da nam on izgleda mnogo kraći nego drugima koji ga gledaju sa strane i sa određene distance.
Gojaznost i guste dlake u pubičnoj regiji mogu vizuelno umanjiti veličinu penisa jer ga nagomilana mast i dugačke dlake čine naizgled malim i sitnim. Stoga, ako ste zabrinuti za veličinu polnog organa redovno skraćujte pubične dlake i dovedite liniju u red ako ste deblji.


Veći penis, veće zadovoljenje žene?

Iako mnoge studije pokazuju da veličina penisa (osim u ekstremnim slučajevima) nema uticaja na zadovoljenje žene u fiziološkom smislu (Masters and Johnson 1966, 1970) jer se vagina prilagođava svakoj veličini penisa, neka istraživanja predlažu da veći obim može biti prijatniji za ženu jer vrši jače senzacije na zidu vagine i dodatno stimuliše klitoris. U svakom slučaju, većina žena se čudi muškoj opsednutosti veličinom sopstvenog polnog organa i smatra da to nije ključ za dobar seks.
U psihološkom smislu, veći penis može imati veliku ulogu i za žene, a naročito za muškarce. Veliki polni organ vizuelno uzbuđuje neke žene i ostavlja jači utisak muževnosti. Mada su ženama bitniji emotivni aspekti veze, jedan deo njih se ne bi protivio da njihov muškarac ima veći penis.
Psihološki momenat je naročito bitan za muškarce jer im sigurnost u veličinu i čvrstinu njihovog penisa daje veliko samopuzdanje. Nesigurnost u veličinu penisa kod muškarca može voditi u neke oblike psihološke impotencije.


Šta je normalna veličina?

Kada se meri veličina penisa važno je razlikovati veličinu opuštenog, istegnutog i penisa u erekciji.
Većina muškaraca je zabrinuta veličinom svog penisa u opuštenom stanju i plaši se podsmeha drugih. Činjenica je da ova veličina veoma varira – od manje od 5 cm do preko 10 cm. Veličina u opuštenom stanju ne uslovljava veličinu u erektilnom stanju.
Istraživanja pokazuju da je prosečna veličina penisa mereno od pubične kosti do vrha:
* u opuštenom stanju: oko 8,8 cm
* opušten a istegnut snažno prema napred: 12,4 cm
* Master i Džonson (1966) su utvrdili da veličina penisa u erekciji uglavnom varira od 12,5 do 17,5 cm, a prosečna dužina je 12,9 cm.


Povećanje penisa

Oni koji objektivno imaju jako mali penis ili žele veći penis iz nekih drugih razloga na raspolaganju imaju sledeće opcije:

* Hirurške tehnike:

Zasecanje suspenzornog ligamenta čime se dobija na dužini u opuštenom stanju (problem je što ovaj ligament drži penis na gore u erekciji pa se može desiti da nakon zahvata penis u erekciji bude više upravljen na dole), Povećanje debljine ubrizgavanjem masti ili tkiva ispod kože penisa.

Ovi zahvati faloplastike nisu dovoljno naučno i vrednosno evaluirani i često predstavljaju rizik po zdravlje.

* Nehirurške tehnike:

Od davnina su ljudi koristili „uređaje“ za istezanje penisa poput naročitih tegova koji su se kačili i istezali tkivo penisa. Ovo je često vodilo trajnom oštećenju tkiva koje je onemogućavalo pravilnu erekciju.

Danas postoje mnogi penis ekstenderi (naročito dizajnirane sprave kojima se kontinuirano isteže penis) i vakuum aparati za koje se tvrdi da mogu povećati sposobnost komora u penisu da prime više krvi u erekciji. Svako pretrano istezanje može biti rizično jer može izazvati fibrozu u tkivu, a apsolutno nije dokazano da se vakuum aparatom može efikasno povećati polni organ. Stoga treba sa dozom opreza pristupiti primeni nekog od ovakvih uređaja. Penis se može istegnuti i naročitim vežbama koje su jednostavne i lako se primenjuju, a pravilno doziranje je olakšano jer ih sami manuelno primenjujete. Na internetu ćete naići i na mnoštvo tableta za povećanje penisa (penis enlargement pils) – činjenica je da neke od njih zaista poboljšavaju erekciju i dovode više krvi u penis tokom erekcije zahvaljujući naročitim biljnim sastojcima, ali samo pijenje tableta ne može omogućiti dodatni rast penisa već njegovu maksimalnu „nabreklost“ u erekciji čime je eventualno vizuelno veći. Pokazalo se da je ove tablete dobro koristiti u kombinaciji sa vežbama.