Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Ako pomanjkanje pouzdanja znači da biste se radije zavukli pod pokrivač sa knjigom u ruci nego sa muškarcem, vreme je da svoj seksualni život promenite već noćas!

Samantha Jones iz serije "Seks i grad" retko je sramežljiva. Recimo, čak, nikada. Ona vodi ljubav spreda, od pozadi, viseći naglavačke... Ali, prema nalazima istraživanja Sarah Litvinoff, američkog stručnjaka za odnose između polova, većina žena ni približno ne dosegne takav stepen sigurnosti u krevetu. "Biti polno samopouzdana znači biti fantastično zadovoljna svojim telom i znati šta ga uzbuđuje. Iako se događa da neki ružni događaj s muškarcem uzdrma ženino samopouzdanje kad se radi o seksu, ipak je u pitanju nešto drugo - a to je da se većina žena nikad ne oseća samopouzdano kad se radi o njihovom telu", govori Sarah.
A to se, srećom, može promeniti!Telesna samosvest

"Prestani da mi buljiš u grudi!"

Ne čudi da polno samopouzdanje počinje s osećajem sigurnosti kad je reč o vašem telu. Nema sumnje da ne možete dobiti svoju porciju ah, aah, ah, aaa... u krevetu, ako niste zadovoljni onim što imate, tj. vašim telom. A to se događa zato što u nedostatku samopouzdanja žena često misli da partner vidi samo njenu spoljašnjost i da je procenjuje samo na temelju izgleda. Terapeuti tu pojavu zovu "promatranje": toliko ste zaokupljeni razmišljanjem o tome šta vaš partner vidi, da niste u stanju doživeti i senzualni deo iskustva u krevetu. A da biste to rešili neće vam pomoći nikakva plastična hirurgija nego naši saveti koji slede.

Vaš plan igre

1. Prekinite svoj unutrašnji negativni razgovor. Koliko se samo puta zateknete kako sebi govorite: "Uh, što sam debela/ružna?" Da li biste se to usudili reći svojoj najboljoj prijateljici? Sigurno ne, jer sa sobom razgovaramo tako negativno kako se nikad ne bismo usudili sa nekim drugim. Umesto toga usresredite se na delove tela koji vam se sviđaju: oči, noge, kosa, bilo šta. Kad se uhvatite u negativnom razmišljanju, mentalno zapovedite sebi da prestanete to da činite.

2. Šaljite tihe poruke. Ne možete se setiti jedne jedine lepe stvari kad se radi o vašem telu? Pretvarajte se da nije tako. Jedna Sarina klijentkinja je promenila sadržaj onoga što oseća prema sebi tako da je neprestano govorila: "Ja sam raskošna, seksi žena!" Čim bi izrekla te reči, automatski bi se ispravila, kao da je porasla, i koračala dalje mnogo samosvesnije nego ranije.

3. Promenite svoja uverenja. Stvarni muškarci vole stvarna ženska tela. Žena će često govoriti svom muškarcu koliko ga želi, a kad joj on uzvrati istim rečima, neće mu verovati. Ako vaš muškarac voli sa vama da vodi ljubav, moraćete prihvatiti činjenicu da vaša samokritika jednostavno nije na mestu.


Iskustvena samosvest

"Nisam dobra u krevetu, stvarno nisam..."

Ako su vaši seksualni prohtevi strašno veliki, ne paničite. Mit je da treba da promeniti mnogo partnera da biste postali boginja u krevetu. Kad se jedite zbog svoje tehnike, samo pojačavate svoju nelagodu - tj. podstičete malodušnost.
Psiholozi se slažu s tim. Kad stvarno želimo nešto dobro izvesti, skloni smo se upoređivati sa drugima. A isto se odnosi i na polni odnos. Pokušaćemo se uporediti sa prošlim ljubavnikovim partnerkama, a to nikako ne vodi samopouzdanju.
A rešenje je jednostavno (i prokleto telesno ugodno). Da biste bili naj-naj ljubavnica svoem partneru, treba da s njim vodite ljubav što češće kako biste otkrili šta ga najviše uzbuđuje. Kakav zadatak, ha?

Vaš plan igre

1. Pretvorite svoju spavaću sobu u "seksualnu laboratoriju". Seksualna terapija, na primer, predviđa duga međusobna dodirivanja i milovanja. Otkrijte šta na njega najbolje deluje a i vama je drago, i radite na tome. Vežbajte. Tako ćete se povezati i telesno, ali i mentalno sa partnerom. Saznaćete njegove najdublje tajne i mesta užitka pa vas nikad neće hteti napustiti. Kakav rezultat!

2. Verujte mu. Ne sumnjajte u povratne informacije koje od njega primate. Kaže li da je dobro, dobro je!


Samosvest prvog puta

"Beskrajno odgađam prvi odlazak u krevet"

On vas je izvodio na večere, častio finim vinima... a u druženju ste shvatili da svoje telo drži pod kontrolom i da redovno menja donje rublje. Kad sve to zbrojite, verovatno je da vaš novi muškarac zaslužuje da se konačno uvuče sa vama u krevet. Ali, ne... Naći se gola u krevetu sa novim muškarcem predstavlja krizu samopouzdanja mnogim ženama, pogotovo ako ste prvi put sa nekim drugim nakon što ste godinama živeli u sređenoj seksualnoj vezi.
Ti negativni osećaji mogu se još dugo nastaviti u novoj vezi pa je i upropastiti jer ne uspevate da uspostavite pravu komunikaciju, dobar seks ili bilo šta drugo. Dobra vest? Vremenom ćete se ugodnije osećati jedno sa drugim pa će porasti i vaše samopouzdanje.

Vaš plan igre

1. Pouzdanije ćete se osećati čim ste sigurni da mu se zaista sviđate kao osoba a ne samo polni objekt. Da biste izbegli scenario u kojem ne možete odlučiti "da li je on ili nije on za...", usporite i dajte sebi vremena da procenite da li je on taj ili ne. "Skočiti odmah u krevet, znači skočiti u paniku," tvrdi Sarah. "Čim niste sigurni da će vas ponovno zvati ili hteti videti, znači dovesti se u situaciju da ste preterano samokritični. A to je hladan tuš za vaše samopouzdanje."

2. Budite dovoljno sabrani da odredite gde i kada ćete voditi ljubav. Pouzdani pokazatelj vašeg samopoverenja i sigurnosti u sebe je kad možete osobu ljubazno odbiti, ili kad ste vi u stanju voditi igru. Pozovite ga k sebi gde vi možete kontrolisati atmosferu... i količinu vina koju pijete!


Komunikacijska samosvest

"Da! Da! D...oh, u stvari, ne"

Ne možete biti seksualno samosvesni ako niste sigurni šta vam se sviđa u vođenju ljubavi, a šta ne i ako sa svojim stavovima ne upoznate svog budućeg potencijalnog partnera. Mnoge žene lažiraju orgazam i zadovoljstvo u krevetu, što znači uputiti pogrešnu poruku svom muškarcu. Vaš je muškarac onda uveren da dobro radi, a vi se čudite što ne vidite zvezde u njegovom zagrljaju. Ovakva situacija podriva vašu sigurnost jer niste iskreni ni prema sebi niti prema partneru. Stoga razlučite šta je vama drago pa će svaki susret biti vatromet ljubavi.

Vaš plan igre

1. Primetite šta se događa tokom samozadovoljavanja: kakvi su vam dodiri dragi i kakve maštarije uspaljuju vaš libido.

2. Recite partneru šta volite a šta ne, ali blago i taktično. Recite mu: "Znaš li šta me zaista uzbuđuje?" I pozitivno reagujte kad on to shvati i primeni.
3. Pretvorite to u igru. Dogovorite se da ocenjujete svaki dodir, milovanje i promenu položaja ocenama od jedan do pet. Zabavljajte se!


Granična samosvest

"Ako se to tebi sviđa, sviđa se i meni"

Vaš bi partner voleo da vodite ljubav na neobičnim mestima. A šta ako vi mrzite i pomisao da biste vodili ljubav bilo gde osim u spavaćoj sobi? Da biste strastveno uživali u seksu, morate znati šta vam odgovara a šta ne. Nastojite li biti poput drugih ili ugađati partneru u svemu, izgubićete samopouzdanje i dovesti se u situaciju da s njim potpuno prekinete.
U takvim situacijama postajemo razdražljivi jer nas obuzme osećaj da nas muškarac neće voleti ako ne udovoljimo njegovim traženjima. Ugađate li mu, međutim, nevoljno, stvarate kod njega pogrešnu sliku o sebi, a istovremeno potiskujete svoje istinske osećaje.

Vaš plan igre

1. Upamtite da je u redu reći ne. Pritom je međutim važno kako taj "ne" oblikujete i izgovorite. Možete reći, na primer, da vam to ne odgovara, ali je možda najbolje da odredite granice. Pokušajte reći: "Kad od mene tražiš da (a to može biti bilo šta), ja nisam srećna/navikla/uzbuđena. Draže mi je kad ti (recite šta želite)."

2. Seksualna samosvest ide gore-dole. Ne uspevate da doživjeti orgazam, vaša samosvest se vrtoglavo ruši. Događa se da zaista dobijete idealnog partnera u pravo vreme i na pravome mestu, ali isto tako, i s njim se stvari mogu pogoršati. Ne očajavajte, nego shvatite da je to život. Tako ćete ustaliti svoje polno samopouzdanje.

3. Ako vam je teško iskreno govoriti o tome šta vas uzbuđuje a šta ne, poslužite se posrednikom - medijima. Izazovno čavrljajte o erotskom filmu ili TV programu koji zajedno gledate. Što je uzbudljivo? Od čega vam se ugodno naježi koža? Na taj način možete posredno više saznati jedno o drugome, a da pritom ne delujete poput inkvizitora.


Ooh, nastrano!

Kad seksualno samopouzdanje ode predaleko...

Theresa Plavel iz Nemačke opraštala se 2002. od svoga dečka Michaela Ladovica na železničkoj stanici u Muenchenu. Usprkos cičoj zimi, par nije mogao odoleti a da se još jednom pre rastanka ne uhvati u polni klinč, tamo, na licu mesta. Besni putnici u vozu nazvali su policiju - koja je dvoje ljubavnika morala silom razdvojiti!

DJ stanice US radio održao je 2003. takmičenje u kojem su parovi mogli zaraditi besplatno putovanje u Boston ako vode ljubav na raznim mestima na Manhattanu. Loretta Lynn Harper i njen dečko Bryan Florence završili su u zatvoru zbog javne sablazni nakon što se saznalo da su učestvovali u tom takmičenju i vodili ljubav u taksiju, na ulazu u banku, u odeljku Snežanei sedam patuljaka, Disneyjeve robne kuće igračaka i u katedrali.

Rumunski učitelj Teodor Popescu zatražio je razvod braka od supruge Marije 2002. zato što je ona svu zaradu trošila na razne igračke za podsticanje seksa. "Čaša se prelila kad je od zadnjeg novca koji smo imali kupila odjednom četiri različita vibratora," otkrio je Teodor.