Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Jedni kažu da udaljenost ojačava ljubav, a drugi se razmeću onom narodnom: "Daleko od oka, daleko od srca". Ali što ako razdvojenost potraje neko duže vreme?

Kako održati vezu ako ste prisiljeni da budete razdvojeni? Ako razdvojenost neće trajati predugo i ako se sa time oboje slažete, uvek možete porazgovarati o načinima kako ćete ostati u kontaktu i raspraviti situaciju zajedno. Ali kada se radi o stvarno dugom periodu razdvojenosti, mnogi parovi unapred pretpostavljaju da veza neće preživeti. A ako je jedan partner opušteniji u pogledu razdvojenosti od drugoga, eto idealne podloge za svađu koja može nadići svoje okvire.
Različiti pogledi na razdvojenost

Kako se parovi nose sa udaljenošću zavisi od toga šta zapravo osećaju prema razdvojenosti. Evo nekoliko interpretacija:

U čemu je problem - ako ste odrasli u porodici u kojoj ste navikli na odsustvo nekog od članova, verovatno vam period razdvojenosti i neće predstavljati veliki problem - videli ste svoje roditelje i njima nije naudilo.

Na samoj ivici očaja - možda vas je neko u prošlosti ostavio u uverenju da odlazi samo privremeno, ali nikada se nije vratio. Verovatno ćete tada ovakav period doživljavati kao kraj vaše veze.

Ako me voliš, ostaćeš - ljubav se povezuje sa fizičkom blizinom. Bilo kakva pretnja tome, pretnja je i vašoj emocionalnoj sigurnosti.

Nije to toliko dugo - možda ste po prirodi osoba koja na život gleda u celini. Možda vam se razdvojenost ne čini toliko strašna kao vašem partneru jer na nju gledate kao na privremenu fazu u vašoj dugoj vezi.

Nije fer - ako su vaši roditelji skoro uvek bili zajedno, tada odsustvo partnera nadilazi vaše iskustvo. Biti par za vas znači biti zajedno. Uopšte ne možete zamisliti drugačiju situaciju.

Bez obzira na vašu ličnu interpretaciju razdvojenosti, najverovatnije ćete imati različitu perspektivu o njoj, zavisno da li ste Vi ti koji odlazite ili koji ostajete. U oba slučaja postoje prednosti i mane.


Daleko od kuće

Ako ste Vi taj koji odlazi daleko od kuće, u prednosti ste zbog novog iskustva koje vas očekuje. Novo okruženje, novi posao ili projekat i naravno novi ljudi. Ali mane su, naravno, to što će vam nedostajati dom, društvo dobrih prijatelja i porodice. I iako je pred vama puno novih iskustava, osetićete usamljenost bez partnera sa kojim biste to mogli podeliti. Ljudi daleko od kuće obično su razapeti između emocija uzbuđenja novog i dubine čežnje za domom.


Ostavljeni kod kuće

Ako ste Vi taj koji je ostavljen kod kuće u prednosti ste jer ostajete u porodičnom okruženju. Vi ostajete u udobnosti svog doma, u sigurnosti dnevne rutine i nadamo se uz podšku prijatelja i porodice. Ali, uz sve to možete se osećati napuštenim i zatvorenim. Vama ostaje tek uobičajena svakodnevnica i usamljenost sa kojom se morate nositi - sami.


Kako da uspe

Ključ uspeha veza na daljinu jeste razgovor, iskren i otvoren o tome kako se osećate. Parovi obično upadaju u ove zamke:

Pretvaramo se da je sve u redu - kada razgovarate razmenjujete novosti i trivijalnosti. Ako vas pita kako ste, odgovarate "Ja sam ok, sve je u redu". Ali, zapravo ste toliko usamljeni, da ne želite izreći to jer strahujete da vas neće razumeti.

Tebi je lakše - dok razgovarate trudite se da zvučite dobro, ali optužbe vise u vazduhu. Oboje ste uvereni da je drugom lakše to da podnese, i jedno drugo pokušavate da uverite u suprotno. Ispod površine, oboje želite da vas partner uverava kako mu je teško bez vas, ali bojite se odbacivanja.


Budite iskreni

Podelite svoja osećanja o razdvojenosti - sve, i pozitivna i negativna. To će vam pomoći da se osećate bližima. Imate priliku potpuno da razumete jedno drugo i pružiti podršku i uveravanje koje vam je potrebno.

Delite težinu situacije - radije nego li svako sam u samoći i radujete se vremenu koje ćete kasnije provoditi zajedno.


Nastavite da razgovarate

Iskoristite prednosti moderne tehnologije - koristite se e-mailom, chatom, telefonom, sms-om, pismima ako baš volite…

Šaljite male poklone - da pokažete kako često mislite jedno na drugo.

Iznenadite pozivom - osim u vreme u koje se redovno čujete, iznenadite partnera neočekivanim pozivom, samo da kažete 'Volim te'

Šaljite slike sebe i svojih aktivnosti - to će pomoći u očuvanju vizuelnog pamćenja

Vodite dnevnik o tome šta radite svakog dana u nedelji - tako da to možete podeliti sa svojim partnerom svaki put kad se vidite


Antiklimaks ponovnog susreta

Kada se ponovo nađete zajedno, postoji mogućnost, da ćete oboje imati izgrađena očekivanja kako bi fantastičan susret trebalo da izgleda. Ali u stvarnosti, on obično ne odgovara očekivanjima.

Mnogi parovi nađu se razočarani i frustrirani kada stvari ne ispadnu onakve kakvem smo očekivali. I moglo bi vam se desiti, da umesto da vodite ljubav ceo dan - provedete u tišini ili čak svađajući se oko toga.

Ovakvu situaciju možete izbeći tako da unapred razgovarate kako biste želeli da izgleda vaš ponovni susret. Videćete da je očekivanje slađe od konzumacije. I zapamtite, potrebno je neko vreme da se naviknete da ste opet zajedno.

Razdvojenost zaista može potpiriti strasti među vama, iskoristite to vreme da svom partneru pokažete koliko vam je stalo do njega…