Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Iz dana u dana iz petnih žila se trudimo da razumemo ta čudnovata stvorenja, a razočaranja nas teraju da poverujemo kako su oni stvarno sa Marsa, a mi sa Venere. Koliko god se trudili, muškarci uvek izmisle neke nove, nama neshvatljive postulate. Za te teorije ne pronalazimo objašnjenja i one, zajedno sa njima, ostaju neshvaćene.

Stvar je tako jednostavna: prema starosnoj grupi tipizirali smo mentalne sklopove muškaraca koji vam mogu poslužiti kao ključ u razotkrivanju i razumevanju njihovog odnosa sa ženama.

Sva ona silna analiziranja, kojima žene skraćuju vreme i vežbaju mozak, nepotrebna su i samo vas mogu odvesti na pogrešan put. Godine muškarca pokazatelj su njegovog razvoja - emocionalnog, mentalnog i fizičkog. Uz takvu tipologizaciju lako ćete otkriti njegova očekivanja i ulogu koju vam je namenio.


20-24

Godine kolebanja

U ranim dvadesetim muškarci su u fazi tranzicije i lako se i strastveno zaljubljuju, ali se jednakom lakoćom i odljubljuju. Ta previranja, izazvana hormonalnom burom, odvijaju se na relaciji flzičkog i mentalnog: telo teži da isproba sve, a um teži slobodi i nezavisnosti.

Milena (21) upravo sa svojim dečkom prolazi tu fazu:
- Kad smo sami, toliko je sladak da se to graniči sa dobrim ukusuom, ali napolju, u društvu, često se prema meni odnosi kao da ne postojim.

Dečko koji se ponaša tako da bi u jednom trenutku najradije istetovirao vaše ime na grudima, a već u drugom vas dvojkirao, još nije sazreo za veze i ne može da izrazi svoja osećanja, jer ih ni sam ne razume. Još nije voljan da se odrekne svih onih zgodnih devojaka koje postoje "samo da bi njega upoznale".

Profil ljubavi: Ako ste jedna od prvih devojaka u koju se zaljubio, misliće da su mu se ostvarili svi snovi i to potvrđivati svojim ponašanjem. Spreman je da vas stavi na pijedestal i odnosi se prema vama kao prema kraljici, služiće se svim filmskim trikovima samo da biste vi bili srećni.

Između pokrivača: Vežite se! Dečko je u proleću svoje seksualnosti, što znači da će biti spreman na česte seksualne ispade. On nije samo napaljen, već seksom pokazuje svoju "duboku" povezanost sa partnerkom.

Dakle, što vas više voli, više će vas hteti u spavaćoj sobi. Njegove ljubavničke veštine u tim godinama nalik su egzotičnim vrtovima - nikad ne znate šta ćete u njima pronaći - pa verovatno nećete dvaput voditi ljubav na isti način i na istom mestu. Njegova kreativnost uslovljena je potrebom za istraživanjem telesnih zadovoljstava. Na vama je da uživate!

Stepen povezanosti: Iako vas možda obasipa sitnim znakovima pažnje, kao što su buketi cveća ili preslatke plišane životinjice, pokušavaće na razne načine da ne stvori snažnu povezanost. Ponekad će vam priuštiti romantičnu večeru udvoje, ali najpre će užlvati u izlascima sa vama i svojim muškim prijateljima, jer tako zadovoljava i potrebu za uživanjem u svetu vršnjaka.

U ovim osetljivim godinama čoporativni izlasci vrhunac su njegove sreće. Vrlo su mu važni prijatelji i njihovo mišljenje o vama. Budite spremni da ih šarmirate svojim poznavanjem fudbala i automobilske industrije.

Ako želite više od zadovoljstva, naoružajte se strpljenjem i budite tolerantni. Dajte mu i prostora i vremena, pa kad oseti da ne vršite pritisak, neće imati potrebu da se izgubi iz vašeg života.


25-29

Strah od veze nestaje

Prema istraživanjima sprovedenim na muškarcima od 25 do 29 godina, dvadeset sedma godina prelomna je u njihovom životu. Tada počinje borba između sebičluka i nužnosti kompromisa koje nosi svaka veza. Kad muškarac u ovom dobu nađe dobar "plen" dolazi u konfliktno stanje jer ne želi da izgubi dobru ženu, a ni druge opcije koje mu život pruža.

Profil ljubavi: Sa određenim ljubavnim iskustvom, muškarac ovih godina ima prilično realan stav o vezama. On traži jednakost i ravnotežu. Zahvaljujući porastu trenda predbračnog zajedničkog života, tradicionalni koncept po kojem bi on, u ovim godinama, trebalo da vas zaprosi, polako izumire. Današnji muškarci više ne moraju toliko da se trude da bi osigurali seks, pa ne moraju stalno da osvajaju i šarmiraju. Sa romantikom polako nestaje i spontanost koja ga je krasila u ranim dvadesetim.

Između pokrivača: Budući da je već u velikoj meri izgradio svoj seksualni identitet, muškarac u kasnim dvadesetim učiniće sve kako biste vi i vaše zadovoljstvo bili na prvom mestu.

- Strašno me uzbuđuje kad vidim da sam uspeo da uzbudim svoju devojku. Obožavam otvorenost koju pokazujemo jedno drugom u seksu - priznaje Luka (28).

Stepen povezanosti: Od partnerke će muškarac u kasnim dvadesetim tražiti da ima sve ono što ima i on - ideje, stavove, karijeru i život. Smirivanje uz jednu ženu čini mu se dobrom idejom jer i ona ko većina njegovih prijatelja uživa u blagodetima ozbiljne veze. A ako se brak od njega očekuje, muškarac u ovim godinama može imati šizoidne ispade. Iako misli da ste neverovatno divno stvorenje, ponekad ga zaskoče fleš-bekovi samačkog života i slike svih onih devojaka sa kojima nije imao priliku da izađe. Zato često, baš u vreme kad su konačno spremni da naprave finalni korak i kroče u bračnu zajednicu, muškarci počnu da strahuju od vezivanja.

Vaše godine su, takođe, faktor koji mu dodatno može zagorčati život. Ako ste vršnjaci, počeće da ga proganja misao da već ozbiljno razmišljate o cvetnim aranžmanima na stolovima vaše svadbene svečanosti. Ali, ne očajavajte! Ta izbezumljenost brže će proći jer je njegov osnovni strah onaj od ishitrenih odluka. Dajte mu vremena i sve će doći na svoje mesto.30-34

Puštanje korena

U ranim tridesetim njegov društveni život više nije tako buran, a krug prijatelja postaje uži i intimniji. Prema jednom istraživanju, 55 odsto muškaraca od 20 godina izlazi tri ili više puta nedeljno, dok u tridesetim taj prosek održi samo 15 odsto muškaraca. U ovim godinama muškarci se smiruju jer su dotad imali dovoljno vremena i slobode da izgrade karijeru i ižive svoje snove. Ovo je idealno vreme za ženidbu jer su dovoljno iskusni, a još nisu "istrošeni".

On želi ženu koja će ga poštovati i ceniti zbog njega samog. Iako je verovatno finansijski osiguran, siguran je i u svoje vrednosti, što znači da će bili otporan na sve pokušaje da ga promenite.

Profil ljubavi: Dovoljno je zreo da pokaže da može i želi da pruži pravu romansu.
- Vlada nije sladunjav tip, ali zna da se potrudi oko malih zajedničkih rituala koji me usrećuju - priznaje Ana. - Studiram ahritekturu, pa jednom mesečno odlazimo na dugu besciljnu vožnju gradom i razgovaramo o lepim građevinama koje putem zapazimo.

Iako su takvi romantični trenuci divni, to nije jedino u čemu ćete uživati sa finansijski situiranim muškarcem. Uvek možete otići na ručak, a da se to dramatično ne odrazi na budžet. Muškarac u ranim tridesetim svesniji je svojih godina i mlade konkurencije, pa će se više truditi oko vas.

Između pokrivača: Kada se radi o seksualnom potencijalu, zreli frajer zna da je vrhovni zakon ljubavnog umeća kvalitet, a ne kvantitet. On želi od seksa mnogo više od samog užitka i ne okleva da eksperimentiše kako bi zadovoljio oboje.

Stepen povezanosti: S bogatim iskustvom iza sebe, ovakav muškarac spreman je da žrtvuje svoje kratkoročne ciljeve. Ako i ne spominje brak, iniciraće neku zajedničku investiciju u budućnost jer odgovornost više nije teret za njega. Nastupila je faza kada želi da pusti korene. Jedino što od žene svog života traži jeste da ga ne gleda kroz finansijsku prizmu, nego da ga prihvati i voli zbog njega i njegove ličnosti. Dovoljno je zreo da zna da on nije auto koji vozi, restoran gde ruča, kuća u kojoj živi ili posao koji radi.

35...

Stvoren da bira

Muškarac koji je prošao pakao i raj u vezama ne može da izbegne uticaj burne prošlosti na poimanje intimnosti. Zato je vrlo oprezan u poklanjanju svoje ljubavi, i to sa razlogom, jer je mnogo toga naučio metodom pokušaja i neuspeha. Evo šta o vezi sa 36-godišnjim muškarcem kaže 26-godišnja Vesna:
- On zrači sigurnošću i stvarno je pažljiv, ali ono što mi smeta jeste iskustvo i nemogućnost zajedničkog otkrivanja nekih stvari. Ponekad mi zvuči kao učitelj, a ja ne mogu uvek da se uživim u ulogu oduševljene učenice.

Muškarci koji u svojim tridesetim godinama izlaze sa mnogo mlađim ženama smatraju krajnje prirodnim da na njih imaju moć uticaja. Stav "bio sam tamo i radio sam to" nije prepotentna poza, nego odbranbeni mehanizam. Sa iskustvom, on je morao da nauči da veruje sebi i da se uzda u svoje odluke, i zato se ne može suzdržati od patronizirajućih lekcija.

Profil ljubavi: Možete biti sigurni da muškarac u 35-toj dobro zna da svaka žena, koliko god bila samouverena, voli da bude obasipana pažnjom. Zreli muškarci svesni su da njihov "rok trajanja" polako ističe i pokušaće da vam se svide na svaki način. Budite oprezni, jer ponekad su prelukavi i ne padaju na šarmere bez pokrića.

Između pokrivača: Nivo testosterona opasno pada. Iako možda nema telo 20godišnjaka, ima nešto mnogo vrednije što mladi ne mogu da kupe - iskustvo. Zreli muškarci puno pažnje pridaju predigri i vođenje ljubavi sa njima je najerotičnije iskustvo.

Stepen povezanosti: Zreo muškarac čezne za podmlatkom isto kao i vi, ako ne i više. Zato žene koje dotad ne pronađu ljubav svog života često obuzme osećaj tuge, a muškarce osvoji cinizam. Ako želite, pak, razvedenog muškarca da odvedete pred oltar, očekujte probleme. Za one koji su se navikli na samotnjački život trebaće vam dosta energije da ih oslobodite samoživosti.