Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Zna se da je najefikasnije sredstvo zaštite tokom seksualnog kontakta prezervativ ili kondom. Može biti od plastike ili gume (lateks). Isto tako se zna da ga muškarci koriste. Međutim, u svetu postoji (možda i kod nas u nekim apotekama) i ženski prezervativi. Koji je bolji i koji je lakši za korišćenje, saznaćete u nastavku teksta.Muški kondom

Ako se pravilno koristi, efektan je čak u 98% slučajeva. Postoje neki slučajevi kada ni kondom nije svemoguć:


-dešava se da pukne, tj. da se pocepa

-ponekad može i da sklizne, tj. spadne (ako koristite neke dodatne uljane proizvode)

-ako prvi dodir nije bio sa kondomom nego ste ga pri samom kraju stavili, ne računajte na sigurnost


Ali, prednosti muškog kondoma jesu:

-lako se nabavlja

-nije skup

-jednostavno se koristi

-postoje u raznim veličinama i oblicima

-koristite ga samo tokom seksa

-ne postoje nuspojave korišćenja kondoma


Kako stvari stoje sa ženskim kondomom?

Ženski kondom je u 95% slučajeva efektan. Napravljen je od poliretana (plastika), može se staviti bilo kada pre seksualnog odnosa (što nije slučaj sa muškim kondomima).
Još uvek nije mnogo rasprostranjen i jedan od razloga koji je možda zaslužan za to je to što je upotreba istog malčice komplikovanija. Dok je u ženskom telu, kondom se konstantno pomera, mora se obratiti pažnja na preciznost tokom seksualnog odnosa, a samim tim ženski kondom unosi dodatnu nervozu kod oba partnera.
Još jedan nedostatak je taj da neke žene osećaju nelagodnost dok ga koriste i ne odgovara svakoj ženi. Nije loša ideja probati i jedno i drugo, tj. ponekad imati muški, a ponekad ženski kondom - nema potrebe imati i jedno i drugo, mada neće boleti glava od dodatne zaštite.

Kao što je spomenuto, za sada, ženskog kondoma nema na našem tržištu, u Velikoj Britaniji je rasprostranjena jedna vrsta koja se zove Femidom, ujedno jedina na tržištu. Cena im je veća od klasičnog muškog i dolaze u paketu od tri komada. Osetljivi su, te sa njima treba rukovati pažljivo, pogotovo ako imate duge nokte.