Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Najbolji seks je siguran seks. Vama to ništa ne znači jer se vi osećate sigurnim, kako u sebe, tako i u partnera. Da li uopšte znate kako možete dobiti neku od polnih bolesti i koje su one tačno? SVAKO može dobiti polnu bolest, ali žene je dobijaju češće od muškaraca. Donekle najveći problem kod takve vrste bolesti jeste to što je neprimetna tj., nema nekih određenih simptoma, i kada se otkrije, već se proširila i "prenela" na neke druge delove i uzrokuje - vanmateričnu trudnoću, sterilitet, i dr. Uvek su ovakve bolesti opasnije za žene nego za muškarce. Jedina sigurnost je redovna poseta ginekologu i česte kontrole i testovi. Kako su se vremena promenila, čovek sve ranije stupa u seksualne odnose, tako da dve trećine onih koji imaju neku polnu bolest čine osobe mlađe od 25 godina. Šta vi možete uraditi da biste se zaštitili? Jedini efektni metod zaštite je prezervativ. Ako ga već ne koristite, onda ste valjda prethodno upoznati sa seksualnim iskustvom vašeg partnera i znate da je "veran" i da je trenutno samo sa vama.Bilo kakve promene da primetite, što pre posetite lekara i uradite potrebne analize (pogotovo ako ste promenili partnera). Nemojte paničiti. Ako je otkriveno na vreme, dobićete neke antibiotike da pijete i vremenom ćete se otarasiti bolesti. U toku lečenja nemojte imati seksualne odnose. Budite fer i obavestite vašeg prošlog partnera da imate polnu bolest. Neka se i on(a) pregleda, jer se polne bolesti brzo šire, a ponavljamo opet, kasno otkrivaju.

Polnih bolesti ima ukupno 11, uključujući i opšte poznatu i najopasniju - sidu. Opisaćemo neke koje su česte, ali ne tako "poznate".


Chlamydia - Hlamidija

Šta je to - vrsta bakterijske infekcije.

Kako se dobija - polnim odnosom, dodirom napadnutog mesta, recimo, dodirom očiju prenese se i na oči, u trudnoći sa majke na dete.

Simptomi - najčešće ih nema, ali ponekad je to bol pri uriniranju ili bolovi u donjem stomaku kod žena.

Lečenje - antibioticima.

Ako se ne lečite - posebno je opasno po žene, dolazi do problema u trudnoći, dovodi do steriliteta.


Herpes - Herpes

Šta je to - tip virusne infekcije karakterisane povremenim bolovima i nadutostima.

Kako se dobija - oba herpes virusa, tip 1 i tip 2, dobijaju se seksualnim kontaktima, dodirom ili ljubljenjem zaraženog dela tela.

Simptomi - herpes tip 1 - mogu se uočiti pojave kao što su plikovi ili male rane. Herpes tip 2 je neprimetan, nedelju ili dve posle seksualnog odnosa mogu se pojaviti simptomi nalik gripu, osećaj neizdržive topline oko polnih organa i pojava bradavica, tj. herpesa oko usana.

Lečenje - medikamentima acyclovir ili valacyclovir. Stres i sunčanje utiču na pojačane promene u telu usled delovanja herpesa.

Ako se ne lečite - herpes ne ugrožava sam život (neki ljudi nemaju nijedan od ovih simptoma, ali svakako je bolje što pre ga otkriti).


Hepatitis - Hepatitis

Šta je to - postoji pet tipova hepatitisa. Prva četiri utiču na rad jetre i prouzrokuju njeno zapaljenje. Tip 4 zahvata one obolele koji već imaju tip 2, a tip 5 je redak. Razlike između tipova hepatitisa su male.

Kako se dobija - u kontaktu sa zaraženom osobom, unosom vode i hrane koja je zaražena virusom. Ne dobija se najčešće seksualnim odnosima već preko igala, preparata za manikir i brijanje, putem zaražene krvi...

Simptomi - lažni grip, tamna boja urina, umor, groznica.

Lečenje - postoji vakcina za tip 2 hepatitisa, i ukoliko recimo putujete u neku od zemalja gde trenutno vlada hepatitis, morate se obavezno vakcinisati. Hepatitis 2 je jedina polna bolest koja se može sprečiti vakcinom.

Ako se ne lečite - dovodi do pojave hroničnih bolesti kao i ugrožavanja jetre, i samim tim njenog otkazivanja.


Gonorrhea - gonoreja

Šta je to - bakterijska infekcija.

Kako se dobija - oralnim ili vaginalnim putem.

Simptomi - Polovina žena koje imaju gonoreju nemaju nikakve simptome. Muškarci češće imaju bol pri uriniranju, što se može pojaviti i kod žena.

Lečenje - antibioticima.

Ako se ne lečite - srčani problemi, artritis, sterilitet i oštećenje ploda tokom trudnoće, a bebe koje se rode zaražene, imaju problema sa očima.