Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Stupanje u seksualne odnose bez zaštite najriskantnije je za osobe kod kojih postoji nedijagnostikovana bolest materice ili cerviksa, jer kako tvrde britanski naučnici, hemijske materije iz sperme mogu podstaknuti razvoj karcinoma.
Rak materice godišnje pogađa 6.000 žena, dok ih 1.500 od njega i umire. Rak cerviksa, koji je inače izuzetno teško otkriti, pogađa oko 2.800, a ubija 1.000 žena.Kod osoba koje ne obavljaju redovno ginekološke preglede postoji mogućnost postavljanja prekasne dijagnoze, što, naravno, povećava mogućnost neizlječenja i neizbježne smrti.
Nedavno sprovedena istraživanja dokazala su da sperma ima vrlo intenzivno djelovanje na karcinom te ubrzava njegov razvoj. Ljekari odgovornost pripisuju prostaglandinu, koji se ponaša kao hormon, a čija je visoka koncentracija detektovana upravo u spermi.
Prisutan je i u ženskim reproduktivnim organima, no njegova je zastupljenost u njima, u odnosu na spermu, manja za 1.000 puta.

"Seksualno aktivne žene trebaju insistirati da njihovi partneri koriste kondome kako ne bi bile izložene tolikoj količini prostaglandina, koji bi im itekako mogao naškoditi ako su već bolesne", rekao je voditelj istraživanja dr. Henry Jabbour.
Seks se već odavno dovodi u vezu s karcinomom cerviksa, koji se prenosi s čovjeka na čovjeka. Gotovo u svim ga se slučajevima dovodi u vezu s HPV (humani papilloma virus), koji se prenosi upravo seksualnim kontaktom.