Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Svaki covjek na kugli zemaljskoj imao je trenutaka kad posumnja da postoji osoba u koju bi mogao imati povjerenja da predstavlja duhovni zaklon u losim vremenima tj. dusu koja bi bila prijatan dom njegovoj ili njenoj dusi.Mada su svi zivoti razliciti po mnogo cemu ima nesto sto ih cini indenticnima a to je teznja za pronalazenjem tog doma.Da bi smo imali smisla za tu tragalacku misiju svog zivota moramo biti kadri osjecati.Uvijek sam bila sigurna da su moja osjecanja veoma snazna, puno snaznija od bilo kakve opreznosti ili straha. Iz toga su potekli divni trenutci ,ogromna sreca kao i velika bol kad te napusti ili umre neko kog puno volis.Sa njim ode i dio tebe ali ne umire osjecanje tako da i ti prije smrti cinis preobrazbu postajuci dio neceg nevidljivog.Uvijek sam se divila slikarima koji su od onog vidljivog umijeli da nacine nevidljivo.Vise puta sam gledajuci djela nekih slikara osjetila blagi udar u stomak, naravno prijatan.
Ima jedna prica koja mi je ostala u sjecanju jos iz djetinjstva a radi se o Pikasu.Kao i svaki umjetnik imao je dosta i pravih i laznih prijatelja.Oni pravi su postovali njegovu narav kakva god bila a oni lazni su se utrpavali na bilo koji nacin zeleci navodno profitirati u bilo kom smislu, ili da budu videni u njegovom drustvu ili da iskamce neku njegovu sliku kao dokaz da ih on cijeni. Jedan narocito uporan "prijatelj" spopadao ga je svugdje i na svakom mjestu, narocito glasno kao sto to biva sa laznim velicinama.
Situacija je eskalirala u jednom pariskom restoranu gdje je ovaj zaskocio Pikasa u narocito nezgodnom trenutku izdaleka uvrrijedeno vicuci kako nije ocekivao takvu nezahvalnost od covjeka kojeg neobicno stuje.Toliko je vremena proslo a jos nije dobio ni jednu sliku na dar.Pikaso je na to mirno zatrazio od njega olovku i na salveti ispred sebe nacrtao dvije linije, jednu ravnu i paralelno sa njom jednu izlomljenu.Potom je mirno ustao naklonio se i predao je svom "prijatelju" .Naravno, nakon zgrazanja Pikaso je objasnio da te dve linije zapravo prikazuju dva drveta ili dva covjeka koji stoje jedan do drugog.Izlomljena linija pokazuje povredu ili cak smrt jednog.A razlog je jasan.Ovaj drugi covjek je uzmakao opasnosti i ostavio pogibelji svog druga.
Necu govoriti o poenti jer je jasna ali cu reci da ne mora covjek biti bilo kakav umjetnik da bi razumio dvostruku stetu koja nastaje kad covjek ne postuje covjeka.Nepostujuci druge mi zapravo obaramo i sebe ,tj. jos za zivota ubijamo onaj nevidljivi dio koji je jedini vjecan u vremenu i prostoru.