Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Neki strucnjaci smatraju da promene na hormonalnom nivou igraju važnu ulogu u krizi srednjih godina. Testosteron kod muškaraca opada, kao i estrogen kod žena, što može dovesti i do odreðenih psiholoških promena. Poznato je da srednje godine predstavljaju period velikih individualnih razlicitosti. Neki u tom periodu postaju bake i dede, a neki po prvi put postaju roditelji. Neki postepeno razvijaju svoju karijeru u jednom pravcu, drugi zapocinju potpuno novu karijeru i rade velike promene u nacinu svog življenja. Neki pocinju osecati prve znakove starenja, dok su drugi u najboljoj formi ikada u životu. S obzirom na sve te individualne razlicitosti teško je odrediti koliko stvarna životna previranja i moguce komplikacije možemo "zahvaliti" hormonima, a koliko svim ostalim faktorima, kako spoljnim tako i onim vezanim uz licnost.
Pitanja koja se najcešce javljaju i obeležavaju pocetak transformacije koja se dogadja tokom srednjih godina mogu biti:
Ko sam ja?
Šta moj život do sada govori o meni?
Jesu li moje oduke u prošlosti bile dobre?
Jesam li napravio/la sve što sam mogao/la?
Šta želim uciniti s ostatkom života?
Koliko je pametno sada napraviti neke promene i koliko bi me to "koštalo"?

Ako prolazite krizu srednjih godina moguce je da cete osecati ili prolaziti kroz nešto od sledeceg:

• Vidite svoj život ispraznim i zamornim. Sve Vam se cini besmislenim. Retko Vas šta može razveseliti. Ono što Vas je ranije veselilo i ispunjavalo sada Vam je dosadno.
• Dogodila Vam se važna životna promena nakon koje osecate da ništa više nije isto. Životna promena može npr. biti smrt voljene osobe, otkaz na poslu ili neka druga promena vezana uz posao, razvod braka, odlazak u penziju. Preispitujete vrednosti ili osecanja koje nikada pre niste dovodili u pitanje.
• Povukli ste se od prijatelja i porodice. Sve teže delite svoje misli i osecanja s drugim ljudima. Osecaj izolacije može biti pracen osecajem da život “nije bio fer†prema Vama.
• Zapeli ste u jednom naèinu življenja i ponašanja koji Vam je pre bio ugodan, ali Vas više ne èini sretnim.
• Uznemireni ste i èesto Vam se menja raspoloženje. Osecate da niste u stanju donositi odluke, preoptereceni i depresivni. Prijaju Vam štetne navike kao što su ispijanje prekomerne kolicine alkohola, prejedanje, prekomerno pušenje jer time privremeno "anestezirate" napetost i neugodna osecanja.
• Stalno se osecate nezadovoljno, bez obzira na uspehe koje postižete. Teško primate komplimente jer se mucite s niskim samopoštovanjem.
• Teško se nosite s promenama na vlastitom telu koje dolaze s godinama. Izgubili ste poverenje u vlastitu snagu i sposobnosti. Osecate se nevoljeno i usamljeno. Osecate da niste napravili važne stvari u životu koje ste hteli, a vreme Vam izmice.
• Osecate intenzivnu potrebu da napravite neke drasticne promene u životu, prekinete odnose koji su postali rutina, rašÃ¨istite život, uništite ono što ste godinama gradili kako bi mogli poceti ispocetka.
• Poceli ste se bojati necega što Vas nikada pre nije plašilo. Bojite se buducnosti. Poceli ste osecati ljubomoru prema partneru ili zavist prema kolegama s posla za koje Vam se cini da su prošli u životu bolje od Vas.
• Imate ceste fizicke smetnje kao što su glavobolje, bolovi u želucu , problemi s hranjenjem, problemi sa spavanjem ili seksualni problemi.