Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

od
"Sarina nesreća: Istoga dana i Sari, kćeri Raguelovoj, u Ekbatani Medijskoj, dogodi se te je izruži jedna sluškinja njezina oca, zbog toga što je sedam muževa za koje Sara bijaše pošla pakosni zloduh Asmodej ubio prije nego što su ušli k njoj. Reče joj ona sluškinja: "Jest, ubijaš svoje muževe! Sedam si ih imala, a ne bijaše ti sreće ni s jednim. Zašto nas kažnjavaš? Ako su umrli, poteci za njima! Nikad mi ne vidjele ni tvoga sina ni tvoje kćeri!...
I poslan bi Rafael, anđeo Gospodnji, da ih oboje izliječi: da skine bijele mrlje s Tobita i vid mu vrati; a Saru, kćer Raguelovu, da dade za ženu Tobiji, sinu Tobitovu, te da okuje pakosnog zloduha Asmodeja: jer je ona Tobiji bila namijenjena."

Zanimljivi jevrejski folklor iz starozavtne (devterokanonske) Knjige o Toviji (3: 7-17, ovde u prevodu na hrvatski jezik, direktno sa starohebrejskog). Nemam vremena da napišem nešto, ali ostavljam ova dva inspirativna fragmenta koji će ipak kompletirati jednu sliku onima kojima je namenjena da je vide, dok drugi eventualno mogu da je usvoje kao inspirativnu i zamimljivu temu za razmišljanje. Nemam nameru da ovaj blog dalje zatrpavam citatima, tako da ću sledeći put opet zapisati neka sopstvena razmišljanja o "večnim" i prozaičnim temama.

Asmodej