Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Dečak šeta pored reka i nailazi na ženku krokodila, ulovljenu u mreži.

- Krokodil mu se obrati: "Molim te, smiluj mi se, oslobodi me. Znam da sam ružna, ali nisam kriva. Takva sam rođena. Ali u meni kuca majčinsko srce. Došla sam ovde da nađem hranu za moju dečicu i tako sam upala u ovu mrežu."

Dečak joj odgovori: "Ako te oslobodim, ti ćeš me dograbiti i ubiti."

-"Zar bih mogla da učinim tako nešto svome spasiocu?" kaže mu ona. Dečak je zatim oslobodi i ona ga dočepa raljama.
-"Eto zahvalnosti za moje dobro delo!" jaukne dečak.

"Nemoj to shvatati suviše lično, mali moj", kaže mu krokodilka, "ali takav je svet, to je zakon života. Pitaj koga god hoćeš."

Dečak pogleda oko sebe, ugleda vrapca i upita ga da li je krokodil u pravu, a vrabac mu ispriča da je, na njegove oči, zmija pojela njegovu decu, a on ništa nije mogao da učini, te da je krokodil potpuno u pravu.

Dečak onda ugleda magarca koji je tuda prolazio i postavi mu isto pitanje, a magarac mu ispriča da je čitav život teglio za gospodara, sve dok nije ostareo i onemoćao, pa su ga sad ostavili u džungli da ga proždere neka zver, te da je krokodil potpuno u pravu.

-Na kraju, dečak ugleda zeca i upita ga isto, a zec se obrati krokodilu: "Pričekaj malo pre nego što pojedeš dečaka, o tom pitanju treba malo da prodiskutujemo. Reci mi svoje argumente."

-Krokodil otvori usta da mu odgovori i dečak tada utekne. Pošto je rep krokodila i dalje bio upetljan u mreži, dečak dovede lovce da ga ubiju. S njima dođe i dečakov pas koji opazi zeca, pojuri ga i ubije.

-Dečak prekasno stigne i, videvši svog spasioca kako umire, izgovori: "Krokodil je bio u pravu - takav je svet, to je zakon života."
:-(