Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Italijanski biohemičari su objavili sveobuhvatan izveštaj o „formuli ljubavi”. Reč je o neurotrofnoj belančevini koja u organizmu provocira stanje rane zaljubljenosti i vatrene strasti. Naučnici smatraju da ovo otkriće može da se upotrebi i za spravljanje „ljubavnog napitka”, kao i za „lek od ljubavi”. Biohemijska strana ljubavi je slabo istražena i naučnici nemaju precizna saznanja o tome šta se dešava u organizmu kada čovek počinje da se zaljubljuje. Italijanski neurofiziolozi su postigli veliki pomak u istraživanju romantičnih osećanja i utvrdili da celokupnu skalu osećanja na početku vatrene zaljubljenosti određuje jedna jedina neurotrofna belančevina. Neurotrofine predstavlja porodica belančevina iz klase citokina (belančevine za prenos signala između različitih ćelija u organizmu) neophodnih za opstanak i razvoj nervnog sistema kičmenjaka.
Istraživanjem je utvrđeno da je faktor rasta nerava kod zaljubljenih za 52 odsto premašio nivo kod usamljenih i osoba u stabilnoj vezi. Sa jačanjem strasti koju su ispitanici osećali, rastao je i nivo faktora rasta nerava.

Naime, faktor rasta nerava ne samo da reguliše emocije i ponašanje u prvim fazama zaljubljenosti već i izaziva uzbuđenje, poboljšava rad srca i povećava osetljivost na bol. U slučaju zapaljenja ili povređivanja tkiva, faktor rasta nerava se značajno povećava, što znači da izraz „ljubavna groznica” nije nikakva književna metafora, već precizan medicinski termin.

Povećane količine faktora rasta, između ostalog, suzbijaju rast kose, čime se opravdava teza da se u mnogim zemljama ćelavi muškarci smatraju za veoma strastvene. Pripadnici „jačeg” pola proređivanje kose često pokušavaju da leče monoksidilom, koji smanjuje nivo FRN u krvi.

Italijanski fiziolozi smatraju da ovakva istraživanja direktno otvaraju put ka potencionalnom medikamentnom delovanju na ljubavni život ljudi, a možda, u daljoj perspektivi, i ka sintezi „leka za ljubav” na osnovu otkrivenog delovanja FRN. Takav lek pomogao bi za ublažavanje bola pri gubitku voljene osobe i sprečavanje ljubavnog ludila i nepromišljenih postupaka, tako svojstvenih zaljubljenim osobama.

Sta vi kazete na ovo?
U jeeeeeeeeee, mislim sta reci, prava disertacija! Ne slazem se barem u jednom, ja imam kosu koja uveliko pada preko ramena a veruj mi jesam vrlo strastvena osoba. Samo licno zapazanje. I ne znam odakle bas Italijani da to otkriju?! Osim Ferrarija, dobrih cipela i radija (i naravno Vespe) ne znam sta su oni drugo otkrili?!
Povećane količine faktora rasta, između ostalog, suzbijaju rast kose,

...a ja sam mislila da ocelave oni sa viskom testosterona!


Ok, kako god, vratimo se na temu, STA AKO JE ZALJUBLJENOST SAMO POSLEDICA POJAVE JEDNE SUPSTANCE.
lepo...ja otvorim temu chista hemija a ti sa njom pobegnesh na forum....a biologija????
GDE TO MOZE DA SE KUPI
Smile)

TREP TREP
Kad mi je moj sadasnji dragi rekao da me voli rrekla sam da to nije nista nego samo lucenje dopamina,i nastavila razgovor o poslu,nije mogao da veruje sta pricam jer on je prvi put to izrekao nekom. ZALJUBLJENA SAM TRI GODINE I VERUJTE,NIJE BITNO STA SE TO DESAVA I KAKVI SU PROCESI. RUZNO SAM SE PONELA KAD SAM TAKO NESTO REKLA.
...jeste konceptualizacija, ali sam na trenutak ipak pomislila "eto izlaza za "nesrecno zaljubljene"". Sipaju malo supstance za blokiranje tih neurotrofina u kafu i k'o novi!
I da dobijem intravenozno 5 litara "ljubavnog napitka" neverujem da bi mogao da se zaljubim u neku koja mi se nesvidja...

Mozda bi se onda u sve zaljubio...
Mozda bi se onda u sve zaljubio...

Da, to bi bila neka "neusmerena" zaljubljenost; verovatno bi imao sve telesne simptome (nestanak osecanja gladi, na pr.). Ali objekat zaljubljenosti, objekat...
Da, to bi bila neka "neusmerena" zaljubljenost; verovatno bi imao sve telesne simptome (nestanak osecanja gladi, na pr.). Ali objekat zaljubljenosti, objekat...


A sigurno bi jurio da kresnem bilbord sa reklamom za banku Intesa.... Laki kesh - cista hemija
lucidno armando ....bravo...shta mislish kolika doza bi bila potreba nekoj ribi da se kresne sa glupim binicem???
lucidno armando ....bravo...

Luuudoooooooooooo, Smile)))))))))
Ti si kreso"kreso"dobro,pa gde je sad,sigurno krese ko stigne.Kad zivot nekom nesto dobro ne donese onda nastaju,KOMPLEKSI!!!
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 9:39 am.