Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Tema: Cista hemija
Italijanski biohemičari su objavili sveobuhvatan izveštaj o „formuli ljubavi”. Reč je o neurotrofnoj belančevini koja u organizmu provocira stanje rane zaljubljenosti i vatrene strasti. Naučnici smatraju da ovo otkriće može da se upotrebi i za spravljanje „ljubavnog napitka”, kao i za „lek od ljubavi”. Biohemijska strana ljubavi je slabo istražena i naučnici nemaju precizna saznanja o tome šta se dešava u organizmu kada čovek počinje da se zaljubljuje. Italijanski neurofiziolozi su postigli veliki pomak u istraživanju romantičnih osećanja i utvrdili da celokupnu skalu osećanja na početku vatrene zaljubljenosti određuje jedna jedina neurotrofna belančevina. Neurotrofine predstavlja porodica belančevina iz klase citokina (belančevine za prenos signala između različitih ćelija u organizmu) neophodnih za opstanak i razvoj nervnog sistema kičmenjaka.
Istraživanjem je utvrđeno da je faktor rasta nerava kod zaljubljenih za 52 odsto premašio nivo kod usamljenih i osoba u stabilnoj vezi. Sa jačanjem strasti koju su ispitanici osećali, rastao je i nivo faktora rasta nerava.

Naime, faktor rasta nerava ne samo da reguliše emocije i ponašanje u prvim fazama zaljubljenosti već i izaziva uzbuđenje, poboljšava rad srca i povećava osetljivost na bol. U slučaju zapaljenja ili povređivanja tkiva, faktor rasta nerava se značajno povećava, što znači da izraz „ljubavna groznica” nije nikakva književna metafora, već precizan medicinski termin.

Povećane količine faktora rasta, između ostalog, suzbijaju rast kose, čime se opravdava teza da se u mnogim zemljama ćelavi muškarci smatraju za veoma strastvene. Pripadnici „jačeg” pola proređivanje kose često pokušavaju da leče monoksidilom, koji smanjuje nivo FRN u krvi.

Italijanski fiziolozi smatraju da ovakva istraživanja direktno otvaraju put ka potencionalnom medikamentnom delovanju na ljubavni život ljudi, a možda, u daljoj perspektivi, i ka sintezi „leka za ljubav” na osnovu otkrivenog delovanja FRN. Takav lek pomogao bi za ublažavanje bola pri gubitku voljene osobe i sprečavanje ljubavnog ludila i nepromišljenih postupaka, tako svojstvenih zaljubljenim osobama.

Sta vi kazete na ovo?
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 12:53 am.