Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Најпознатији назив овог народа је Етруси, а они су себе звали Расени.

Етруси је настало додавањем префикса "ет", што је био чест обичај код римских писаца, или пракса романизације.

Тако Тит Ливије каже:

Etruscum est non legitur

што значи

Етруски јесте, нечитљиво.

Хм, мало необично, јер иако су Расени у архајско доба преузели део грчког алфабета, Тит Ливије је и сам морао знати неке ствари, јер баш он, у свом делу Историја Рима наводи да је етруски град Цере имао онај значај за децу римских аристократа који је у стварању грчке културе имала Атина.

У Церама се учила, поред осталих дисциплина, филозофија, реторика и књижевност, и то етруска (расенскаWink а не римска, и то на етруском а не на латинском.

Неки сматрају да је латински језик настао из потребе стварања службеног језика и нужде да разни народи могу да остваре комуникацију употребом само једног језика.

Тит Ливије каже:

"Ја знам сасвим поуздано да су некада римски младићи стицали своје образовање по етруској књижевности, као што то данас чине по грчкој."

Расени су били загонетни и мистици одани, који су из своје прапостојбине пренели своје склоности, снаге и слабости, један скоро бизаран, егзотичан стил у сликарству и скулптури, а то је фасцинирало Сенеку.

Песникиња Сафо са Лезбоса, коју су савременици називали музом, а чији се лик налазио на новцу лезбоса и којој су подизали храмове (искрено увек су били мало ћакнути на том острвуWink је била очарана Расенима.

Расени су као странци населили северни део Апенинског полуострва, дошавши из источног дела медитеранског басена, и тако су међу апенинске сељаке, пастире и рибаре донели уметност и разна знања. Никада се нису мешали са аутохтоним италским становништвом, тако да није дошло да асимилације, иако је сасвим извесно да би се староседеоци радо приклонили дошљацима, јер се на лепе ствари људи јако брзо навикну.

Касније, када је Рим ојачао и огладнео моћи, почео је са прогонима и уништавањем Расенских градова и геноцидом над Расенима.

Расени, суочени са таквом најездом а добри поморци, напуштају подручје на којем су обитавали и одлазе на зелена поља и доносе легенду у брда Еире и причу о Бел Нину.

Но...

Римљани нису све уништили, а опет, у цара Тројана козје уши.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 10:10 am.