Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
У химни посвећеној богу Дионису, распусном нежењи и весељаку у Зевсовом пантеону, Хомер помиње једно од многобројних имена једног народа, који он назива неваљалим, опасним и псовачким, што је "песник над песницима" очито урадио из дневно политичких потреба оних за чији рачун је и саставио химну.

Ти "неваљалци" хтедоше заробити Диониса и одвести га далеко на север, у Хипербореју, да га охладе и опамете, а да су симпатије (нарученеWink Хомера биле на страни бога окићеног венцом виновог лишћа види се по томе што су ови отмичари, господари мора и гвожђа, били претворени у делфине, да за казну прате све морнаре.

Хомер је као грк морао да заштити једног од својих богова (иначе вероватно не би био плаћенWink, али као човек ипак није навукао презир и мржњу на те веште и опасне морепловце.

Хесиод је такође високо ценио овај народ, којег на више места помиње у спевовима Теогонија и Дела и дани.

И један и други, јер Хомер и Хесиод беху савременици, су за те "неваљалце" имали само поштовање, али су и они говорили да је то један древан народ.

Остали су у предањима као намћори који су своје место у митовима заслужили пре свега својим делима, али и филозофијом и уметношћу, као и вештином обраде метала, што је касније уткано у митове о Хефесту и Вулкану.

Сви се слажу да се ради о палеобалканском народу, бројном, који је дао свој печат свему што је после настало, стваралачку снагу, смисао за уметничку лепоту облика и склоност ка мистици, врачању и варовању, и пророчанствима.

Дионисије из Халикарнаса, историограф и аутор Историје Рима се такође бави њима, као и Хеланик и Мирсил са Лезбоса.

Плутарх их описује као несталан и немиран народ, склон путовањима и весељу.

Езоп их није могао заобићи, јер је тајна њихове сфинге далеко старија од оне у Египту, иако је по димензијама мања, али тајне се не мере тежином и запремином.

О њима пишу и Тит Ливије, Луције Сенека и његов савременик, прагматични Тацит.

Вергилије у својој Енеиди пише о богатству и вештинама које су поседовали.

Ликофрон из Халкиде, звани Мрачни, каже да је Хомеров Одисеј у ствари Нанос, кога су због навике да се дружи са Грцима његови сународници прозвали Улизица.

Да су остаци цивилизације и културе тог народа били откривени у време Бокача, Леонарда, Дантеа и Петрарке, Ђота и Рафаела, ко зна како би свет данас изгледао.

Јер, сви околни народи су код њих слали младиће на школовање, да би код господара мора постали људи.

Одржавали су културне и трговачке везе са свим подручјима Средоземног Мора, посебно са Египтом.

А колевка им беше у Подунављу, одакле се раширише на све стране.

А шта је наравоученије? Јел Срби настадоше од тих делфина?
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 11:50 pm.