Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Sveti Gral,tajna nad tajnama!

Pehar sa posldnje vecerei kao posuda u koju je Josif iz Arimateja uhvato Hristovu krv.
Vekovima se proteze prica o Gralu,svako je tumaci razliciti...
Po nekima gral postoji jos iz prahriscanskih Keltskih vremena.
1207 Gral je kamen a ne pehar, koji sadrzi mnogo uticaja sa Istoka i ukljucije mnoge ideje koje nalazimo u alhemiji. Onda se i desava susret kulture preko verskog krstaskog rata .

18. i 19. veka doslo je do velike obnove interesovanja,pa je potraga za Gralom inspiracija za nove generacije slikara,pesnika pisaca,kompozitora...

Fascinacija Gralom je porasla 20. veka,pa su napisana mnoga razlicita tumacenja.... islo je cak do te mere da je Adolf Hitler u nacistickoj partiji izvitoperio temu o potrazi za Gralom.

Prica je mnogo i svaka za sebe...

Gral-Isusov znoj i krv?
Gral- kamen ?
Gral- balsamovana isusova glava?
Gral-mala plava staklena cinija pronadjena 1906?
Gral-Isusova i Marija Magdalenina deca?

"Sveti Gral"- " Sveta krv"
Koliko je tacan prevod....dali je desifrovana sustina o Svetom Gralu.

Koga su cuvali tepleri (vojni red monaha)

Mene odavno fascinira tema o gralu!

U sta vi verujete?

Dali mislite da isusova loza postoji i dan danas, s`obzirom da se i dalje puno toga cuti i postoje ljudi koji cuvaju tajnu o pokolenja i kraljuvsku lozu Isusovu.
Interesantan je taj "Da Vinchijev kod", a i emisije na "Nacionalnoj geografiji" i sl...Za mene sveti gral predstavlja neshto metafizichko, neshto chemu tezimo,neshto shto chekamo...bio to Godo, Buda ili gral...
U jednoj od najstarijih i najpopularnijih priča u zemljama koje govore engleski jezik, skupina vitezova traga za mističnim objektom pod imenom Sveti Gral. Tijekom njihovih avantura, oni pobjeđuju iluziju i strah te postaju jedno sa prirodnim poretkom svemira, čime su sposobni da učine ono što treba kako bi nadišli natprirodne zaštite Grala i kako bi ga "ostvarili".

Svakome tko je čitao mnogo literature, ili tko je upoznat sa strukturom legendi, će biti jasno da je gral simbol i da je prava nagrada znanje i snaga dobivena od potrage za gralom. Da li sam gral ima mistične moći je manje važno od mita putovanja u kojem vitezovi dobivaju mistične moći i samim time prelaze iz jedne razine moći u drugu. Ova moć utječe na organizaciju njihove svijesti te im omogućava veći stupanj učinkovitosti, isto kao što vježbe borilačkih vještina poboljšavaju nečiju borbenu sposobnost


p.s. kopirao sam sa neta...... :D
e neka si............................Smile))


p.s. nisam kopirala sa neta............................Smile))
Dosta sam čitao o tome i imam neke svoje teze o kojima ne bih ovde.
Edan sam od zakletih čuvara Velike tajne.
Sve to ne moze biti nista drugo do jedna velika izmisljotina i teorija zavere da se prikriju istorijske cinjenice.... 8) 8) 8)
velika izmisljotina kao izgovor za velika nedela
Sveti gral, Da Vinčijev kod, sve su to blede copy-paste pravog majstora pera. Rekoh vam već, zajebite plagijatore, čitajte Fukoovo klatno od Umberta Eka. Veliki nobelovac je napisao do zla boga zamršen i komplikovan triler a ostali su posle masovno eksploatisali tu temu. Najuspešniji je naravno bio Den Braun. On je pošavši od toga da široka čitalačka publika ne voli da previše napreže mozak, celu temu sažvakao, razmazao i napravio pitku priču za plitkog čitaoca. Ne želim ovim da uvredim fanove Dena Brauna ali ko hoće da pročita zaista dobru priču na tu temu, nek pročita Eka...
Najuspešniji je naravno bio Den Braun. On je pošavši od toga da široka čitalačka publika ne voli da previše napreže mozak, celu temu sažvakao, razmazao i napravio pitku priču za plitkog čitaoca.

Ja sam fan i nemoj da se vredjamo.... lollollol
Salim se naravno, doduse procitala sam ''Da Vincijev kod''...i da tamo se spominje SANGRE REAL i velika misterija istog.
Navodno Templari strogo čuvaju tajnu svetog grala, jer bi u suprotnom samo hrišćanstvo bilo farsa...e sad jeste da je dobar triler roman, i besst seler(holivudski hit, čista komercijala) ipak se digao Vatikan, sto znaci da postoji razlog, a to nije samo očuvanje hrišćanstva...ne bih na ovu temu nego samo neke koje ova tame ''fascinira'' zelim da uputim prvo na to lagano štivo, naučno potkrepljeno i zvuči logično...pre nego li se posvete Umbertu....samo će ih zbuniti, al ipak nek ne copy/pastuju neke teme koje im se samo čine simpatičnim......imali smo jednu MIIJA-u Wink
Nemam sliku, al licim na tatu...Smile
Kolko sam ja nešto načuo o tome Sveti Gral je, u stvari, Hristova krv, a on nije ni umro na krstu vech su ga skinuli dok je još bio živ pa je onda otišo negde u Egipat i tamo sa familijom živio srechno do kraja života. Ostavio potomstvo, pa kažu da je njegova loza živa do današnjih dana i da u venama tih njegovih potomaka u stvari "kola" Sveti Gral, tj. Hristova krv.
Kažu i da su svi iz hrišćanskih crkava mnogo alergični i nervozni kad se sve to pominje el je to opaka jeres.

Kad edan paMdur sve to zna, kako onda sakriti od običnog naroda?
Dosta sam čitao o tome i imam neke svoje teze o kojima ne bih ovde.
Edan sam od zakletih čuvara Velike tajne.

Bas me to interesuje vasa teza o svetom gralu...
Al ne interesuju me knjige do kojih ste dosli do svojih teza, stalno citamo pa i na ovoj temi al u sta vi verujete... ?
Mozda u prilog i neki zanimljiv podatak koji ne znam...a interesuje me pa sam temu otvorila.
Neko veruje vise neko manje.... Ajmo malo vise o tome...

Ja licno verujem da je Marija Magdalena ostavila isusova pokolenja na ovom svetu,a loza se nastavila. Cudna je prica da svestenici ne vole spominjati njeno ime. Ko da je se gnusaju...
Po jednima ona je bila vencana sa Isusom... usta sumnjam...
Po drugima je ne vencana rodila pa su krili i toga se stide pa je hriscanstvo ne priznaje.

Dali je onda Isus pocinio greh?


BOG SVE OPRASTA

Vrlo,vrlo zbunjujuce...

Brode a pitanje za tebe je priroda ili bog?
Ili se jedno sa drugim nadovezuje i nadopunjuje sobzirom da imam utisak da znas zasad najvise,al nisam dobila konkretni odgovor nego pominjes knjige.
Po meni, Isus nije nacinio greh. Bio je sa zenom koju je voleo. Ona ga je predano pratila kroz zivot, bez obzira na svoju proslost.
Interesantno je to sto Isusov zivot obelezavaju dve suprotnosti sa zenske strane. Dok za majku ima blagoslovenu Devicu, za najprisniju zenu ima onu koja je nekada bila bludnica. Jeste da je okajala svoje "grehe", ali je mozda to interesantno za diskusiju. Zasto je to bas tako?
Marija Magdalena, verovatno, ne bi bila bludnca u danasnje vreme.
Isus nije pocinio greh, jer je bezgresan (ne)stvoren. Po tumacenju gnostickih crkava, sasvim je moguce da je Hrist, u telu Isusa, ostavio potomstvo, ali se ne bave tom hipotezom. Za njih je mnogo vaznije to sto je Hrist preneo nesto sto se zove apostolska linija nasledja, odnosno prenos njegove energije na apostole koji je prenose do dana danasnjeg na gnosticke biskupe koji su opunomoceni da krstavaju.
Magdalena zauzima pocasno mesto medju gnosticima; postoji i jevandjelje nazvano po njoj, u kojem se kaze da je Hrist odveo Mariju Magdalenu na stranu i rekao joj stvari koje nije rekao ni apostolima.U tom smislu, gnostici smatraju da je Sveti Gral postizanje vaskrsenja , duhovnog, u ovom zivotu, u ovom telu.
Brode a pitanje za tebe je priroda ili bog?
Ili se jedno sa drugim nadovezuje i nadopunjuje sobzirom da imam utisak da znas zasad najvise,al nisam dobila konkretni odgovor nego pominjes knjige.I priroda i bog. Nisam dovoljno potkovan da vodim religiozne rasprave a još manje da druge učim o bogu tako da sam pisao o nečem sasvim drugom. Moja poenta je bila to da je Umberto Eko napisao jedan roman-fikciju bez ikakve pretenzije da od toga načini nešto stvarno. Plagijatori su ti koji su jednu dobru priču, ideju, maštovitu zamisao, kasnije pokušali čitaocima da prikažu kao nešto stvarno i postojeće. Od Dena Brauna do Dejana Lučića.

Moje lično mišljenje je da templari, sveti gral, razni religijski mitovi i razne svetske zavere kojekakvih rozenkrojcera, malteških vitezova i masona u stvari i ne postoje. To je samo bućkuriš napravljen od nekih postojećih organizacija (vrlo različitih i često elitističko-snobovskog karaktera) i kojekakvih biblijskih misterija i mitova a u stvarnom životu to sve nema veze jedno sa drugim...
Za teorije zavere se slazem, ali templari kao organizacija itekako postoje i danas.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 4:50 am.