Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Digla se velika halabuka poslednjih meseci oko mesta gde je "Cica" sahranjen. Istrazivaci, analiticari, istoricari, kopaci, naslednici i pristalice opakom strascu neumorno tragaju za Drazinim grobom.
Rodonacelnik jednog, od dva, osnovna drustvena rascepa: cetnici i partizani. Nema savdbe na kojoj sam bio, a da nisam cuo pesme: U sumici kolibica mala, Nad Kraljevom ziva vatra seva, Vrati se vojvodo... i obavezno poklici egzaltiranih: Vrati se Cica, Vrati se deda...
Medjutim, sama ceremonija sahrane, pogreba je mnogo vaznija onima koji ostaju da zive nego onima koje sahranjuju. Izvor obicaja je u Starom Rimu - pojedinacne sahrane. Potom je sve to bilo, u srednjovekovlju, zapostavljeno i sahrane su bile kolektivne uz velika slavlja i opijanja. Crkva je to anatemisala.
Sudjenje u Nirnbergu nije moglo nista doneti zrtvama nacizma, ali je "pravda", na neki nacin, bila zadovoljena.
Draza nije studirao sa De Golom. Neka veza jeste postojala, ali nije studentska. Istina je da je De GOl samo tada nekoga molio za nesto - Tita za Drazin zivot.
Cudna je stvar rehabilitacija u postkomunistickim zemljama. Jednom su, odredjeni ljudi bili izuzeti iz statusa gradjanstva zajednice, cesto po gulazima ubijani, i kakav je smisao "potamanjenih" da posmrtno ponovo dobiju pun status gradjanstva zajednice? ili je to mozda, u ovom slucaju, nagovestaj reafiramcije monarhizma?!
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 7:08 pm.