Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.

------------------------------------------------------- ---------------------------------
NAPOMENA:SVA dogadjanja su besplatna, sa izuzetkom, za projekciju anime filma "Gedo Senki" , i nastup grupe "Gothika"
------------------------------------------------------- ----------------------------------


Festival „Japanizam 2009“ posvećen je japanskoj popularnoj kulturi. Poseban akcenat će biti stavljen na anime – animiranu produkciju iz Japana, i mange – karakteristične japanske stripove, a pored ovih fenomena koji u svetu, a i kod nas, okupljaju sve veći broj ljubitelja i radoznalaca, festival će se truditi da pokrije savremenu japansku muziku, modu, kinematografiju i druge aspekte pop-kulture.
Centralni događaj festival će biti izložba radova domaćih autora inspirisanih anime-manga stilom koja će biti izložena u prostorijama Doma omladine Beograda. Izložba će trajati svih pet dana festivala i ulaz će biti slobodan.
Pored izložbe festival će činiti predavanja, tribine, radionice, projekcije i tradicionalni Cospaly (maskenbal inspirisan likovima iz anime/manga ostvarenja).
Sam festival je smišljen kao konvencija ljubitelja japanske popularne kulture, kao i mesto na kom bi neupućeni mogli da saznaju nešto više o ovom fenomenu.Predviđeni program Festivala:


1. DAN 10.06.2009. Sreda


- 17h Svečano Otvaranje Izložbe

- 18h Jazas - Dance 4 Life

- 19h Modna revija + Maid caffe

Tema ove kolekcije će biti osavremljeni izgled viktorijanske porcelanske lutke, odnosno kolekcija će se sastojati iz haljina vrhunske izrade, inspirisanih ovim istorijskim periodom, bogato ukrašenih čipkom i karnerima. Same manekenke će biti našminkane i isfrizirane tako da nalikuju na oživljene starinske lutke.
Posle revije, usledio bi takozvani „Maid caffé“, odnosno još jedan fenomen čest u savremenim japanskim kafićima. Konobarice stilizovane kao francuske sobarice i konobari obučeni kao viktorijanski batleri bi služili kolače i čaj u improvizovanom mini kafeu.
Dizajnerski tim „MistiQarts“ čine Mina Petrović, Ana Barajević, Marina Anđelković i Mima Madžarac.


- 20:30h Projekcija igranog filma "20th century boys"

Kao ekranizacija čuvene, više puta nagrađivane mange Naokija Urasave (našoj publici poznat pre svega po remek delu Monster), 20TH Century Boys predstavlja visokobudžetno ostvarenje koje je prava poslastica ljubiteljima japanskih igranih filmova. Radnja prati glavnog junaka Kenđija, bolno suočenog sa krizom srednjih godina, koji iznenada biva uvučen u misterioznu teoriju zavere čiji rasplet ima nekakve veze sa njegovim uspomenama iz detinjstva.2. DAN 11.06.2009. Četvrtak

- 16h Manga Radionica I


Manga radionice će voditi nekoliko predavača i pomagača. Okosnicu radionica predstavljaće uvod predavača o nekom od stilova manga crtanja, kao i objašnjenja o tehnici rada. Predviđena su razna crtačka nadmetanja i sesije improvizacije, a kako bismo manga radionice učinili atraktivnim i posetiocima „Japanizma“ koji nisu obdareni crtačkim talentom, možda će moći i da dobiju svoj portret u manga stilu od nekog od naših crtača.

- 17h Chiron - Kompjuterska animacija i vizualni efekti „Iz Srbije u svet“


- 18h Predavanje: Anime VS Manga

Anime je naziv za animirane filmove i TV serijale koji su rađeni u japanskoj produkciji, dok je manga naziv za stripove izdate u Japanu. Manga industrija je veoma razvijena i nije redak slučaj da najpopularnija manga ostvarenja dožive i anime adaptacije. Međutim, neretko se dešava da ove adaptacije odlaze u sasvim drugom pravcu od izvornog materijala, bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu. Ovim predavanjem ćemo pokušati da na tipičnim primerima objasnimo zašto dolazi do razlika i kakve rezultate ovakvi postupci producenata mogu da daju.

- 19:30h Manga Radionica II + ART JAM

- 20:30h Projekcija anime ostvarenja "Gedo Senki"

Gedo Senki dolazi iz čuvenog studija Ghibli, čiji je osnivač, čuveni reditelj Hajao Mijazaki, za mnoge na Zapadu sinonim za visoko kvalitetnu animaciju made in Japan, naročito kada su u pitanju filmovi namenjeni mlađoj publici u kojima i roditelji mogu da uživaju. Doduše, Gedo Senki nije režirao Hajao već njegov sin Goro, a priča nije inspirisana japanskim delom, već je zasnovana na motivima trećeg i četvrtog romana iz ciklusa Zemljomorje američke spisateljice Ursule LeGvin. Gedo Senki je naišao na podeljena mišljenja kod publike i kritike, a domaćim gledaocima prepuštamo da procene da li je Goro jednako talentovan kao i slavni mu otac.3. DAN 12.06.2009. Petak


- 16h Tribina: Anime figurice

Jedna od posebnih radosti hobija vezanih za anime i mange jeste sakupljanje figura popularnih likova. Da se odmah razumemo, nije reč o igračkama već o kolekcionarskim figurama vrlo složene i detaljne izrade, čije se cene često kreću u rasponu od nekoliko stotina evra. Iz razumljivih razloga, ova strana hobija je prilično slabo razvijena kod nas, ali će član Sakurabane Aleksandar Jocić sa zadovoljstvom prikazati zainteresovanima svoju pozamašnu kolekciju i ispričati ponešto o samim figurama, njihovim proizvođačima i putevima kojima se do njih može doći ako živite u Srbiji.


- 17h Kendo radionica

Kendo je veština japanskog mačevanja: u bukvalnom prevodu, reč kendo i znači PUT MAČA. Ova veština, čiji se koreni nalaze u ratničkim vremenima srednjevekovnog Japana, i danas je zadržala svoj izvorni duh. Kendo nije samo borilačka veština, već i filozofija i način života. Upoznati se sa kendom znači barem malo se približiti razumevanju tradicionalnog samurajskog duha. Članovi nekoliko Kendo klubova iz Srbije će objasniti poreklo i smisao ove borbene veštine. Na radionici će biti i praktično demonstriran kendo duel.


- 18:30h Predavanje: Shojo (žanr u anime-manga kulturi)

- 20:30h Projekcija anime ostvarenja "The Wings of Honneamise"

Ovaj pomalo prašnjavi anime klasik, koji u čitavom svetu ima zasluženi kultni status, u potpunosti je nepoznat na našim prostorima. U trenutku kada je napravljena, ova inteligentna naučno-fantastična drama sa sumanutim osećajem za humor važila je za najskuplji japanski animirani film svih vremena, studio GAINAIX (koji će mnogo godina kasnije snimiti hitove Neon Genesis Evangelion i Tengen Toppa Gurren Lagann) osnovan je samo za potrebe produkcije ovog ostvarenja, a svi koji su na neki način učestvovali u projektu – od scenariste, pa do animatora – kasnije su napravili zavidne karijere u anime industriji. Da ni ne pominjemo zastrašujuće detaljnu, ručno rađenu animaciju, koja i dan-danas izgleda savremeno i impresivno. Ukratko, domaćoj publici će se najzad ukazati prilika da se upozna sa jednim od „kamenova temeljaca“ moderne japanske animacije, i to je nešto što nikako ne treba propustiti.4. DAN 13.06.2009. Subota

- 19h Manga radionica

- 21h Tribina: Grešna Zadovoljstva

OVA TRIBINA NIJE NAMENJENA MLAĐIMA OD 18 GODINA

Jedan od najkontroverznijih fenomena koji se vezuju za anime i mange jeste prisustvo eksplicitnog seksualnog sadržaja, te postojanje žanrova koji mnogi izjednačavaju sa crtanom pornografijom. Učesnici tribine će pokušati da preispitaju provokativne strane i ovakvih žanrova, objasne njihovo istorijsko poreklo, osvrnu se na kulturne razlike između Istoka i Zapada i, najzad, obrazlože zbog čega vole – ili ne vole – ovakva ''grešna zadovoljstva''.

- 23h Koncert grupe Gothika

GOTHIKA je bend osnovan 2001. koji, prema rečima njegovim članova, spada u Industrial i Digital New Wave muzičke pravce, i čiji uzori obuhvataju velikane kao što su Rammstein ili Bauhaus. Ipak, po atraktivnom scenskom nastupu, GOTHIKA se najpre može svrstati u takozvani Visual Kei stil što je specifičan podžanr japanskog rocka, prepoznatljiv pre svega po ekstravagantnom oblačenju i šminkanju izvođača. GOTHIKA je zapravo duet koga čine dva momka sa neobičnim pseudonimima – andro, vokal, i #449, zadužen za klavijature i programiranje.5. DAN 14.06.2009. Nedelja

- 16h Projekcija anime ostvarenja - Ayakashi: Japanese Classic Horror

~ayakashi~ predstavlja seriju sa neobičnim konceptom: u tri odvojene celine, animirane su klasične, staromodne horor priče smeštene u feudalni Japan, a zasnovane na narodnim predanjima i elementima iz Kabuki i No teatra. Na „Japanizmu“ ćemo prikazati samo Bakeneko – treću i verovatno najpopularniju priču, koja prati dogodovštine putujućeg travara koji se zatekao upetljan u sumnjiv slučaj ubistva u jednoj samurajskoj porodici. Osim po zapletu koji je na nivou najboljih psiholoških horora japanske škole, Bakeneko je poznat i po animaciji inspirisanoj tradicionalnim Ukyo-e duborezima, a o njegovoj popularnosti svedoči i to što je godinu dana kasnije dobio i specifičan nastavak, seriju Mononoke, koja se bavi daljim avanturama putujućeg travara.

- 17:30h Jazas - Dance 4 Life- 18:30h COSPLAY party

Posebna atrakcija na našem festivalu je specifičan maskenbal inspirisan likovima iz anime i manga kulture, poznat pod nazivom Cosplay – iliti Costume Play. Ova pojava je veoma raširena u svetu, a i kod nas sve više dobija na popularnosti. Na festivalu „Japanizam 2008“ je održan prvi javni Cosplay u Srbiji koji je doživeo ogroman uspeh i posećenost. Cosplay je zamišljen kao kostimirana žurka na kojoj će biti odabrane i nagrađene najbolje maske.

- 20h Dodela nagrada amasadora Japana

- 22h Dodela nagrada po izboru publike

Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 8:57 pm.