Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pre nego sto ista napisem imajte na umu Rusooa: "Znam jednu dobru stvar - napraviti dobru vladavinu, ali znam jednu jos bolju - odgojiti narod za vladavinu." Imajte na umu da je demokratija manje nego sto se misli. I nemojte pod demokratiju podvoditi postindustrijsko drustvo, informaticko drustvo, licna razocarenja, partokratiju i nesposobnost politicara.

Postkomunisti, imajte na umu Darendorfa kada kaze da je moguce za sest meseci izvrsiti politicke promene; za sest godina ekonomske; a za 66 godina promenu svesti.

Demokratija je spoj dva principa: zakona i jednakosti pred zakonom.
Ona je regulativni princip politickog sistema, a ne oblik politicke organizacije drustva. Njena jedina svrha jeste da omoguci kontinuiranu politicku reprodukciju, tj. da narod smeni vlast( vladu) po unapred utvrdjenim pravilima.
Zahteva odgovorne i aktivne licnosti kako bi bujala i mogla biti ono sto treba da bude.
"Sloboda bez odgovornosti je anarhija; odgovornost bez slobode prinuda," Sent Exipery.
Nikada ne smetniti sa uma da moderna demokratija nema nista sa drustvom, ona je domen politickog. Ali bez postojanja otvorenog, komunikativnog, multikulturalnog drustva ne moze biti demokratije.
Ideal demokratije tek treba dostici, mada vecina drzava nije na dobrom putu, ali se treba cuvati manipulacije, korupcije, nepotizma i kooptiranja.
Pro et contra?!
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 3:57 am.