Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pre svega, izvinjavam se ako sam ovu temu otvorio u pogrešnom odeljku foruma.

Dalje, trudio sam se da u naslovu budem precizan. Mišljenja sam da se između vrlina glupih i pametnih ličnosti mora praviti razlika. Pri tom, ne smatram da neko ko je glup treba da zbog toga na bilo koji način bude izložen diskriminaciji - naprotiv, mislim da inteligentniji deo društva ima i veći udeo društvene odgovornosti.

Nakon svih ovih ograda izneo bih svoje mišljenje, a vi ako vam se učini interesantnim nastavite. Dakle, za mene je najveća vrlina inteligentnih ljudi VREDNOĆA ili MARLJIVOST (stara, ali lepa i adekvatna reč). Naime, oni koji su inteligentni po prirodi stvari su najčešće i ambivalentni - s jedne strane, osećaju u sebi kapacitet da vode, vladaju i donose odluke - s druge strane, često može da im nedostaje sigurnosti, pošto uviđaju kompleksnost problema u direktnoj srazmeri s količinom inteligencije koju poseduju. Međutim, ta sigurnost se postepeno stiče iskustvom, praksom i sazrevanjem.

Međutim, to je bar moj utisak, primetio sam da je kod inteligentnih osoba marljivost vrlo često u obrnutoj srazmeri u odnosu na njihovu inteligenciju. Naravno, pitao sam se zbog čega je to tako i nameće mi se samo jedan odgovor: inteligentna osoba, makar i nesvesno, oseća u sebi kapacitet da instrumentalizuje druge ljude (u gorem slučaju i izmanipuliše), da urade nešto što bi inače njima sledovalo. U nekim situacijama, glup, vredan i motivisan će predano satima raditi nešto što bi inteligentna osoba završila za nekoliko minuta. Ali, inteligentne osobe je naravno znatno teže motivisati i vrlo često se dogodi da se njihova inteligencija (na žalost), uposli u funkciji njihove lenjosti - i onda dolazi do "zatupljivanja," "neispunjavanja potencijala," nedostatka obrazovanja i konačno do frustracija i sujete sa čuvenim pitanjima poput "zašto oni a ne JA"!

Zamke inteligencije su lenjost, egoizam, narcisoidnost i uobraženost. Međutim, mene fasciniraju osobe koje su inteligentne i marljive (poznajem ih nekoliko i svakako ne ubrajam sebe u tu kategoriju - ne smatram se ni naročito inteligentnim, a sigurno ne ni marljivim). Smatram da je marljivost kod intligentne osobe ultimativna pobeda nad samim sobom, odricanje od prividnog komoditeta inteligencije, snalažljivosti i dovitljivosti čija preterana upotreba samo ojačava sujetu, a inicijalno inteligentnu ličnost postepeno pretvara u antipatičnu i nadobudnu spodobu.

Inteligentna osoba koja je marljiva, koja svesno čini izbor da sama uradi ono što bi olako mogla da prepusti drugima, poražava demona sopstvene samoživosti, razbija sopstveni egoizam i pobedivši samu sebe pobeđuje i čitav svet. To je barem utisak koji ja stičem iz privilegije poznavanja nekoliko takvih, po mom shvatanju vrhunski ostvarenih ličnosti. Skromnost i marljivost inteligentne osobe po mom mišljenju imaju višestruko veću vrednost nego kod glupih.

Ovoga puta se neću izvinjavati na dužini ovog posta pošto je prvi u temi koju sam otvaram i nisam upao u bilo čiju raspravu. Razmišljao sam da ovo napišem na blogu, ali sam to ipak uradio ovde, pošto bi eventualno još neko mogao da doda svoje mišljenje ili komentar.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 4:49 pm.