Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Vernici koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Badnji dan.


Većina hrišćanskih crkava koje su prihvatile gregorijansko računanje vremena proslavljaju praznik rođenja Isusa Hrista.

Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrišćanskih crkava istočnog obreda, Božić sutra slave i pravoslavne pomesne crkve koje su krajem prošlog veka prešle na gregorijanski kalendar.

Poštujući julijanski kalendar, Božić će trinaest dana kasnije proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Prema jevanđelskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemu pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

U jevanđeljima je kao posebno važno opisano putovanje trojice mudraca iz Persije koji su pratili najsjajniju zvezdu na nebu koja se u trenutku rođenja zaustavila ispred pećine u Vitlajemu.

Novorođenom Isusu poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri a onda kao nosiocu nove vere i mudraci sa Istoka. Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 5:17 am.