Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Eto opet zoologija, al ovaj put idem malo pod vodu, da me ne jasu…..
Opet sam se ovako nadobudna usudila razmisljati o nebitnim stvarima za vecinu, kao na primjer da li zlatne ribice pamte duze od tri sekunde…
Elem…tako googlala ja i googlala i nasla clanak da je jedan mladi petnaestogodisnji istrazivac dosao do zakljucka da i zlatne ribice imaju duze pamcenje, odnosno da uslovno ucenje djeluje i kod njih…Tekst je predug, ali samo sam htjela da podijelim svoja razmisljanja, a ako je neko zainteresovan detaljno nek procita tekst na sledecem linku…

A da glavno pitanje je,odavno je dokazano da riblje meso poboljšava ljudsko pamćenje, da li bi pametne zlatne ribice imale ikakvo preimućstvo u vašem jelovniku?
Obzirom da sam bio jedini pocasni hranilac ribica skolskog akvarija cele 4 skolske godine, sa ponosom mogu da istaknem da te ribice pamte mnogo vise od tri sekunde. Proveo sam sate u proucavanju!
Itekako imaju razvijene Pavlove reflekse, pre svega na hranu i na blago kuckanje akvarija izuzetno vesto doplivaju do mesta hranjenja, ma gde se nalazile.

A sto se velicine posude tice, moj drug je imao uzak i visok akvarijum i kada je premestio ribice u prostran akvarij, one su i dalje dozivotno plivale samo gore/dole.
Tridesetak godina sam u akvaristici,tako da je ovo tema o kojoj mogu danima.Sigurno je da je pamcenje duze od nekoliko sekundi.Mozda to nije pamcenje kako ga mi definisemo,mozda je vise neka vrsta instikta moje je najcesce vezano za hranu.Prvo sto sve ribe nauce je to u kom cosku akvarijuma dobijaju hranu.Cim se neko priblizi,ne mora uvek biti ista osoba,akvarijumu one ce sve doci u taj cosak i cekati.Isto tako ce da reaguju ako im se pre hranjenja kucka u staklo. Zlatne ribice i sarani su malo ispred ostalih vrsta,po mom iskustvu,koje nije naucno nego samo dugogodisnja praksa.Veoma lako se nauce da dodju u saku da se miluju,sto mi sa nekim drugim vrstama nije uspevalo.Da li je to samo slucajnost, ne znam,ne verujem.Jedno je sigurno da nisu samo glupe ribe,kako ih vecina smatra.
Kako jedenje riba mož' da popravi pamćenje kad ne mogu da se setim ni šta sam jeo? shockTonguelollol
Sekiram se i ja, al' nikako da se setim zbog čega...... lollollol
Ima li ih u konzervama? Lakše je za kozumiranje 8)
el ima negdI tema o konjovima .....njih volem oni su tako..........uh lollol
Nilski ili obični? Možda bolje da otvoriš sama pa preciziraš Tongue
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 5:33 pm.