Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Da li je Adora Svitak najpametnije dete na svetu?

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/01_januar/15/slobodno/adora-svitak-x.jpg)

Jedanaestogodišnja devojčica iz Sjedinjenih Američkih Država Adora Svitak ide u osnovnu školu, ali ne da sluša, već da predaje, piše "Telegraf". Opisuju je kao "literarnog diva", a njenim talentima, izgleda, nema kraja.

Naučila je da čita sa svega tri godine, a sa sedam je počela da drži predavanja u školi, kada je objavila i svoju prvu knjigu "Leteći prsti", zbirku priča koja sadrži uputstva za one koji žele da pišu. Drugu knjigu, "Plešući prsti", izdala je prošle godine, a trenutno radi na četvrtoj.
Njeni omiljeni žanrovi su epska fantastika i fantazija.
Adora je brza – kuca između 80 do 112 reči u minuti, čita dve do tri knjige dnevno i godišnje napiše oko 330.000 reči. Njen dnevni raspored često se ne završi pre 11 sati uveče.
Sebe vidi kao "učitelja, pesnika i humanitarca", ali je za ostatak sveta ona jednostavno "dete sa mozgom odrasle osobe".
Adorina majka Džojs tvrdi da je njena ćerka najmlađi učitelj na svetu. Devojčica je već obišla više od 300 škola sveta kako bi sa drugom decom podelila iskustvo čitanja i pisanja. Zbog toga je stekla nadimak "Dora istraživač".
Njena porodica preuredila je podrum porodične kuće u Redmondu u televizijski studio u kome Adora drži dnevne video-konferencije za decu, odrasle i učitelje po ceni od 300 dolara za 50-minutno predavanje, naveo je "Telegraf". 

Veoma je tražena u industrijskom svetu i dobija i do 10.000 dolara da objasni učiteljima i poslovnim ljudima uticaj tehnologije na kreativne procese. Nedavno ju je unajmio i "Majkrosoft" da održi predavanje o obrazovnom računjanju.
"Shvatam da sa još uvek dete, iako se osećam starije", kaže Adora. "Nedavno sam uradila test na internetu koji pogađa vaše godine. Moj rezultat je bio 50 do 60 godina."
Adora je istakla da voli da gleda vesti, a najviše ABC, NBC i CBS, kao i specijalne programe tokom vikenda.
Ona je najviše zabrinuta za svetsku ekonomiju, globalno zagrevanje, epidemiju kolere u Zimbabveu, pad kvaliteta američkog obrazovanja i glad u svetu.
Adorin otac Džon je doktor fizike i radi kao programski inženjer, dok je njena sestra Adrijana (13) je talentovani muzičar. Majka Džojs odrasla je u Kini tokom Kulturne revolucije pa nije imala pristup knjigama. U nameri da njenoj deci ne bude uskraćeno obrazovanje, ona se odlučila na kućno obrazovanje.

****************

A gde je tu detinjstvo?
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 3:53 pm.