Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Upravo sam procitao, a i RTS ne prestaje da emituje, da je doneta odluka o smanjenju obaveznih deviznih rezervi "stranih" banaka u Srbiji.

Obavezne devizne rezerve banaka direktno odredjuju ukupni obim kredita koje banke mogu da emituju, pri cemu banke moraju da deponuju kod NBS najmanje 45% vrednosti emitovanih kredita.

Na kraju su pomenuli da "strane" banke mogu i da povuku te devizne rezerve u maticnu banku (na nekim ostrvima koja se ne vide na kartama sveta gde je razmera manja od 1:100000), tako da se moze ocekivati da se ranijih 45% smanji na 10%.

S druge strane, vidi se da drzava agresivno nastupa u procesu legalizacije kuca i stanova, a da kao glavnu korist za gradjane navodi mogucnost podizanja hipotekarnih kredita, pored pogodnosti da gradjani moraju da plate legalizaciju i da posle placaju veci porez nego ranije.

Ovo je pocetak uvodjenja frakcionog bankarskog sistema u Srbiji, slican onom u Americi, koji je doveo do nagomilanih dugova i preti da potpuno srusi americku industriju, naravno kad za to dodje vreme.

Banke ce davati kredite u dinarima, koje moraju negde "uzeti", a posto drzava nece stampati dodatne novcanice, ti krediti ce se vrzmati po raznim racunima, pri cemu ti dinari na racunima nece imati pravo pokrice u devizama (naravno, nego ce pomenuti sta je pokrice za te devize, posebno ako su dolari).

Cilj je stvaranje zaduzenosti gradjana i lagano guranje gradjana u duznicko ropstvo, pri cemu je najosetljiviji deo urbana ( roll ) populacija koja cini veci deo stanovnistva.

Kod nas to jos nije "uobliceno" pa ne mogu da kazem kako ce tacno "funkcionisati", ali evo kako to "funkcionise" u SAD.

SAD nemaju svoju centralnu banku, vec je tu ulogu preuzela Banka Federalnih Rezervi koja je u privatnom vlasnistvu, i koja je od 1913. godine preuzela pravo da stampa novac, odnosno dolare.

To znaci da SAD nema svoj novac, vec se zaduzuje kod "zelenasa".

Naime, kada SAD ima potrebu za nekom sumom novca, tada Banka Federalnih Rezervi efektivno pozajmi novac Trezoru SAD, sa kamatom.

Da bi Trezor SAD ikako vratio taj dug i kamatu, mora da pozajmi jos sredstava, naravno sa kamatom i tako u beskonacnost.

Zatim sledi "naduvavanje balona", pri cemu privatne banke sada pozajmljuju novac od Trezora, sa kamatom, a zatim ih plasiraju kroz kredite, pri cemu moraju da imaju 10% garancija za emitovane kredite.

Ostalih 90% kredita, novca koji u stvari i ne postoji, osim na papiru, vracaju nazad u "krug", te ga opet koriste za emitovanje kredita, bez obzira sto je vec jednom "otisao" i duplo ne postoji, i tako u nedogled.

Neko ce pomisliti da se taj dug ipak da nekako isplatiti, ali verujte da ne moze, i da stvar bude gora, Banka Federalnih Rezervi, kao privatna banka ima deonice u tim bankama koje su emitovale te kredite, tako da iz njih vuce dobit, te tako ubrzava zaduzivanje, i gradjanstva i ekonomije.

Takodje, na taj nacin, kad im padne na pamet, ili odluce da im odgovara, mogu da izazovu finansijsku krizu tako sto jednostavno uskrate dalje zaduzivanje, i cela kula od karata se rusi.

Kod nas ce to ici nesto drugacije, ali sa slicnim ishodom.

Ako vas zanima kako je Grcka uspela da dogura do 300 milijardi evra spoljnog duga, upravo sam vam opisao slican mehanizam.

U slicnoj nezgodnoj situaciji se nalaze i Island i Litvanija.

Odlicna je ta EU, nema sta. roll

Medjutim, na vestima, glavna paznja je posvecena skupstinskom prepucavanju ko je nekom Saricu dao drzavljanstvo, a ko licnu kartu i pasos, da li je Cane Subotic sa Milom Djukanovicem ubio Ivu Pukanica, a celoj prici o kreditima je posveceno manje od minuta.

Odmah iz kredita, ide snimak kako je kit ubica ubio trenera, te opsezna prica da je taj kit i ranije imao nezgodnu narav.

A kad ja pomenem da je to nacin "rukovanja" hipnotisanim drustvenim idiotima, neki se ljute.

Kako vam drago.

Ali ne uzimajte kredite.

8)
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 7:51 pm.