Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Novosadska policija upozorila je sugrađanke na dodatnu opreznost prilikom komunikacije posredstvom Facebooka zbog mogućnosti da stupe u kontakt sa osobama koje to mogu da zloupotrebe i tako postanu žrtve krivičnih dela, piše današnja Politika.


Ovo upozorenje, kako je objavila "Politika" stiglo je nakon hapšenja Milana M. (24), iz Vrbasa, osumnjičenog za silovanje M. V. (31) iz Sremske Kamenice. Sumnja se da je Milan M. pošto je M. V. odbila da ima seksualni odnos sa njim, oštećenu pretukao, potom je silovao i pobegao, ali ga je policija uhvatila.

Slučaj se dogodio 4. marta uveče, nakon što je po prethodnom dogovoru preko Facebooka da se vide i da popiju piće, Milan M. došao u kuću oštećene.

Gotovo istog dana stigla je vest iz Velike Britanije gde je seksualni prestupnik iz Sedžfilda osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što je na sudu priznao da je kidnapovao, silovao i ubio tinejdžerku koju je upoznao na Facebooku, a preneo je Bi-Bi-Si.

Osuđeni Piter Čepmen (33) se sprijateljio sa 17-godišnjom Ešli Hol, predstavljajući se kao tinejdžer Piter Kartrajt. Misleći da su istih godina, Ešli je počela da se dopisuje sa njim i u oktobru prošle godine pristala da se sretnu, naveo je Bi-Bi-Si.

Te noći, majci je rekla da ide kod prijatelja, a preko poruka,koje su kasnije pronađene u njenom mobilnom telefonu,kasnije je zaključeno da je mislila da će je vratiti otac Pitera Kartrajta. Ešlina majka je sutradan prijavila njen nestanak jer se nije vratila kući, a nedugo zatim njeno telo je pronađeno na farmi u blizini Sedžfilda.

Čepmen je slučajno uhapšen zbog saobraćajnog prekršaja, nedugo nakon ubistva, i zadržan je na ispitivanju. On je zatražio da priča sa detektivima i odveo ih na mesto gde je pronađeno telo devojčice.

Prilikom izricanja presude, sudija je ukazao da je ovaj slučaj lekcija za sve tinejdžerke i njihove roditelje i da treba da uvide sve opasnosti povezane sa korišćenjem sajtova.

U našoj policiji kažu da prijateljstvo na Fejsbuku ili nekom drugom sajtu za druženje, upoznavanje ili dopisivanje, nažalost, često koriste i prevaranti, manijaci i osobe za psihičkim problemima.

Administratori upozoravaju korisnike da strogo vode računa sa kim se druže na mreži, odnosno da ne veruju svakom „profilu” koji je na sajtu postavljen. Niko ne savetuje da se druženje nastavi i preko ličnih i-mejl adresa ili fizičkim upoznavanjem.

U policiji naglašavaju da ni to nije dovoljno. Korišćenje Interneta za maloletnike je veoma opasno, pa stoga i savetujemo roditelje da povedu računa o tome sa kim im se deca dopisuju, odnosno sa kim će se kasnije i stvarno upoznati. Tim pre kada se zna da ono što vidite na monitoru, po pravilu, nije isto i u stvarnosti, dodaju u policiji.

To se pokazalo u praksi kada je pre godinu dana obrenovačka policija uhapsila Aleksandra Neškovića, koji je osumnjičen da je maloletnu M. M. (13),iz Obrenovca,namamio na sastanak predstavljajući se kao sedamnaestogodišnjak.

Osumnjičeni se na sajtu Karike ili Facebook predstavio kao Filip 007, da ima 17 godina,i tako upoznao M. M. iz Obrenovca. Na sajtu predstavio se fotografijom nepoznatog mladića s crnim naočarima za sunce. Napisao je da se zove Aleksandar Nešković, dok je u rubrici datum rođenja naveo 30. avgust, ali je godinu rođenja izostavio.

Nešković je kao zanimanje upisao „dekorater kamiona”. Kada mu se M. M. javila, prihvatio je da se dopisuje s njom. Osim kontakta preko ovog sajta, ubrzo su razmenili mejl adrese i brojeve mobilnih telefona.

Posle kraćeg dopisivanja osumnjičeni Aleksandar je predložio M. M. da imaju seksualne odnose. Ona je to odbila, ali je on nastavio da insistira da se sretnu. Kada je devojčica pristala na susret, Nešković je insistirao da M. M. na sastanak dođe sama.

Kad su se sastali povezao je belim „puntom” i odveo u jedan šumarak kod Obrenovca. Osumnjičen je da joj je naredio da pređe na zadnje sedište i da se skine. Potom se i osumnjičeni skinuo da bi sa njom imao seksualni odnos. Preplašena devojčica ga je preklinjala da je poštedi.

Na kraju je osumnjičeni primorao na oralni seks, a za to vreme je dodirivao po polnom organu i snimao mobilnim telefonom. Snimak je policija pronašla u njegovom telefonu, piše "Politika".

(MONDO)
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 4:54 am.