Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Bivši letonski legionari izašli su juče na tradicionalni marš u Rigi, prestonici zemlje, na 67. godišnjicu bitke letonskih "Vafen SS" jedinica koje su se borile na strani Hitlerovih nacista sa sovjetskim snagama. Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" koji je došao u Rigu radi konferencije o holokaustu, ocenjuje za "Blic" da je juče bio tužan dan za Letoniju pošto su vlasti te zemlje dozvolile da esesovci marširaju Rigom. Policija sprečila sukob neofašista i antifašista

"Ovo je deo pokušaja revizije istorije koji se dešavaju u celoj istočnoj Evropi, a najviše u baltičkim državama - Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Tamo se vodi kampanja da se izjednači komunizam sa nacizmom", naveo je Zurof i dodao da mu je neshvatljivo da u centru jedne evropske prestonice vidi ljude koji odaju poštu onima koji su ubili na hiljade Jevreja.

Oko hiljadu ljudi, među kojima je bilo 150-200 bivših legionara i mnogo mladih ljudi, izašli su iz gradske katedrale, gde je održano bogosluženje u čast palih Hitlerovih pomagača i uputili se ka spomeniku da bi na njega položili cveće.

Povorku legionara pratili su novinari i pripadnici specijalne jedinice letonske policije. Učesnici manifestacije su nosili letonske i litvanske zastave i pevali pesme, dok su predstavnici antifašističkih organizacija držali transparente s natpisima "Fašisto, seti se koga si ubijao! Da li se time ponosiš?" Oni su skandirali: "Sramota!" i "Fašista neće proći!"

Kod Spomenika slobode su bile koncentrisane policijske snage, a u blizini se nalazio autobus sa specijalnim jedinicama, za slučaj da izbiju nemiri i provokacije, kao i kola Hitne pomoći. Prolazeći kroz špalir ljudi sa letonskim zastavama, legionari su položili cveće na spomenik, pod zaštitom dvostrukog policijskog obruča. Marš je ipak na kraju završen bez sukoba.

Nemački nacisti su dve letonske divizije "Vafen SS" formirali 1943. Posle otcepljenja Letonije od SSSR, tokom nekoliko godina 16. mart je bio zvanični datum sećanja na legionare, koji se obeležavao na državnom nivou. Međutim, pre devet godina, na inicijativu predsednice Vajre Vike-Frejberge taj datum je skinut sa spiska državnih praznika u Letoniji.

Linda Murnijece, ministarka unutrašnjih poslova Letonije, izjavila je da se policija blagovremeno pripremila za dan sećanja na letonske legionare pa su zato provokacije sprečene. Prema njenim rečima, dvoje aktivista uhapšeno je pred sam miting, jedan zato što je nosio transparent na kome poziva predsednika Valdisa Zatlersa da prisustvuje maršu legionara i ne obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Zatlers je podržao miting legionara, ali je objavio da ipak planira da prisustvuje i obeležavanju 65. godišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi. Letonska policija privela je tri člana Antifašističkog komiteta, s obrazloženjem da treba da im proveri isprave, a Zurof je izjavio da će se založiti za njihovo oslobađanje.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 8:22 pm.