Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Tema: 16.10.2007
U slavu makedonskog anđela

Danas se navršavaju tri godine od pogibije Tošeta Proeskog. Godišnjica smrti velikog pevača biće obeležena mnogim manifestacijama u Makedoniji, Beogradu, Zagrebu, kao i na mestu pogibije na autoputu kod Nove Gradiške.


Na mestu gde je tragično nastradao Toše biće postavljen spomenik na kome će biti oslikan Proeski kako pušta bele golubove. Iz Nove Gradiške danas u 6.20 časova, u vreme kada je poginuo Toše, na put dug hiljadu kilometara krenuće 26 maratonaca, koji će po dolasku u Kruševo na pevačev grob položiti cveće i zapaliti sveće.

Krst visok 33 metra

Tošetova smrt biće obeležena i nizom liturgija pod nazivom „Milion srca, jedna molitva". U blizini crkve Svetog Preobraženja u Kruševu, čiju je obnovu započeo makedonski muzičar, podignut je krst visine 33 metra, u vrednosti od oko 350.000 evra, koji će danas biti otvoren. Nedaleko od Tošetovog groba počinje gradnja crkve Sveti Todor, kao i dva velika spomenika.

U Tošetovom rodnom mestu Kruševo zida se velelepni muzej. U objekat je uloženo oko pet miliona evra, a posetioci će moći da vide Tošetove lične stvari i sitnice, kao i motocikl i automobil „bubu", koje je vozio. Biće izloženi i mnogobrojni pokloni koje je dobijao od obožavalaca.

Internacionalni „Toše Proeski fan klub forum" donirao je platan koji će, sa pločicom sa imenom svog idola, biti zasađen u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra. U sklopu velikog humanitarnog projekta „Tošetov most ljubavi", u kome učestvuje sedam zemalja, ovog meseca održava se akcija posvećena devojčici Sandi Šakić, koja boluje od raka kostiju.

Inače, obeležavanje godišnjice Tošetove smrti započelo je još 5. oktobra u Skoplju. U organizaciji Tošetovih fanova upriličena je manifestacija „Budi i ti deo muzičkog neba za Tošeta", kojom je obeleženo tri godine od njegovog poslednjeg koncerta. Publika je poželela da bar na trenutak vrati vreme kada su pevali Tošetove pesme, pa su svetleći mobilnim telefonima napravili „zvezdano nebo", kao nekada na koncertu.

Menadžerka neutešna

Todor Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, na autoputu Beograd - Zagreb. O tom trenutku svedočila je njegova menadžerka Ljiljana Petrović, koja je kobnog dana bila sa njim u automobilu.

- Pet godina Toše i ja smo putovali zajedno. Pričao mi je o intervjuu koji je dao pre kobnog putovanja. Nije mi rekao da me je u njemu nazvao svojom drugom majkom. Stali smo na toj benzinskoj pumpi. Nije hteo da uzme kafu. Spavalo mu se. I ja sam dremala u automobilu i pazila da ga ne probudim... On je spavao. U jednom trenutku čula sam udar. Tada se srušio ceo moj svet. Nisam udata i nemam dece. Toše je popunio tu prazninu. On je bio božji dar. On je bio ceo moj svet - rekla je Ljiljana.

Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 12:22 pm.