Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Kada se malo slegne prasina oko danasnje objave NASE, objave se dodatni detalji i komentari, mnogo bolje cemo proceniti, koliko je vest tendenciozno senzacionalan i koliko menja nase shvatanje i zivotu u svemiru.
Danas je obljavljeno, posle dvogodisnjeg istrazivanja, koliko sam shvatio, otkrivanje zivotne forme koja se ne bazira na ugljeniku, odnosno nije baziran na DNK molekuli, vec je neka druga, dosada nepoznata forma.
Organizam koji u svom metabolizmu koristi azbest (koji je otrovan za sve nase poznate zivotne forme) je otkrivena je, ne u dalekom svemiru, vec na planeti Zemlji.
Time se u trenu promenio nas pogled na zivot, za koji smo smatrali da ce najverovatnije biti baziran na ugljeniku (eventualno siliciju), ma gde u svemiru.
Ovim otkricem se moze pretpostaviti (jos nije jasno izreceno), da je sposobnost za kombinaciju u zivotni oblik, osnovna osobina materije i da, vrlo verovatno mnoge planete i meseci sadrze neki oblik zivota.
Ostaje da se razjasni kada saznamo i strucne detalje.

------------------------------------------------------- ----------------------

Iako NASA nije, kao što su se mnogi nadali, pronašla male zelene, otkriće bakterije koja za metabolizam koristi nama otrovni arsen iz temelja mijenja dosadašnje spoznaje o životu.

Medije su o otkriću izvijestili geobiolog, oceanograf, ekolog i ekobiolog.

Bakteriju koja u stanicama ima arsen umjesto fosfora, što se do sada smatralo nemogućim, u otrovnom jezeru Mono u Kaliforniji otkrila je biologinja Felisa Wolfe-Simon. DNK ovog mikroorganizma razlikuje se od svih poznatih oblika života na Zemlji.

Kako se ona koristi arsenom za metabolizam, može se zaključiti da se život može razviti i u takvim, otrovnim uvjetima. Nagađa se da je NASA-ina sonda otkrila arsen na Titanu, najvećem Saturnovu mjesecu, pa se može pretpostaviti da ako u takvim uvjetima ima života na Zemlji, moglo bi ga biti i drugdje u svemiru.

Na Saturnovu mjesecu pronađena atmosfera

Najprije je najavljeno da će na konferenciji biti riječi o astrobiološkom otkriću koje će utjecati na potragu za dokazima o životu izvan Zemlje. Pojedinosti su se držale u strogoj tajnosti, a iz NASA-ina se priopćenja za medije moglo naslutiti kako znanstvenici prvi put imaju dokaz da nismo sami u svemiru.

S obzirom na to da je interes za konferenciju bio velik, jer se većina ponadala da je riječ o otkriću izvanzemaljskog života, NASA je to demantirala i javila da se ipak radi o ovozemaljskom otkriću.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 10:07 pm.