Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Marija Kiri, poreklom poljakinja, je bila jedna od prvih zena u Francuskoj, koja je resila da stekne doktorsku titulu.
Bila je to hrabra odluka, tim pre sto je bila trudna - njena cerka Irene se rodila u jesen 1897.

Godine 1895 Vilhelm Rentgen, nemacki fizicar je u Virtzburgu stekao otkrice koji je imao odjek po celom svetu. Slicno, drugim fizicarima 1890-ih, i Rentgen je eksperimentisao sa katodnim zracima.
Ovi zraci (ili cestice - danas ih zovemo elektronskim snopom), izazivaju pojavu fluorescentne svetlosti na zidu staklene cevi, iz koje je vecinom isisan vazduh, u trenutku kada se propusti elektricna struja kroz preostale razredjene gasove. (ove ``Crooke`` cevi je inace pronasao Vilijem Kruks, engleski fizikohemicar)
Rentgenova istrazivanja je stimulisao saznanje da ce naci dokaz o relaciji izmedju elektriciteta i svetlosti.
Iako je Rentgen, crnim papirom prekrio cev, primetio je da u trenutku propustanja struje, ploca presvucena barijum-platina-cijanidom i koja se nalazila u drugoj strani sobe, pocela je priguseno da sija.
Temeljitije istrazujuci pojavu, pronasao je da ovaj tajanstveni oblik svetla prolazi kroz mnostvo materijala koja je neprobojna za obicnu svetlost, kao na pr. kroz drvo, gumu, pa cak i kroz ljudsko telo, samo su kosti ruke ostavile jaku senku na zastoru.
Stavise, zrak eksponira foto ploce i na taj nacin se mogu na pr. snimiti novcici u drvenoj kutiji, ili sa druge strane vrata se tacno moze videti belo olovo u farbi, vide se i metalna tela u ljudskom telu i prelomi kostiju. Nazvao je zrake X zracima, a danas ih zovemo rentgenovim zracima.
Otkrice je tada uzbudio ceo svet.
A ja sam se sad uzbudila dok sam citala ovo, setila se casa fizike... lollol
I nad popom ima pop <img src="http://upoznavanje.net/file/pic/emoticon/default/wink.png" alt="Wink" title="Wink" title="v_middle" />
na slican princip bi trebalo da rade i televizori sa katodnom cevkom ... shock valjda oops
Nastavak sledi...na slican princip bi trebalo da rade i televizori sa katodnom cevkom ... shock valjda oops


da, upravo tako, odnosno neonske cevi rade bas tako, a ekrani televizora vrlo slicno.

luminescencija je pojava kada telo (najcesce gas) izracuje vidljivu ili nevidljivu svetlost pod uticajem neke energije.

fosforescencencija je pojava kada telo i akumulira deo energije te izracivanje vidljive ili nevidljive svetlosti nastavlja i posle prestanka pobude.

primeri luminescencije su polarna svetlost, neonske cevi (u boji)

primer fosforescencije je brojcanik starih satova koji svetli jos nekoliko minuta, posto se ugasi svetlo u sobi...

Pitanje:
zasto (kako) brojcanici nekih mehanickih satova svetle priguseno, celu noc, odnosno ako ih stavite u fijoku, svetlece i posle nekoliko nedelja.

Pitanje:
zasto (kako) brojcanici nekih mehanickih satova svetle priguseno, celu noc, odnosno ako ih stavite u fijoku, svetlece i posle nekoliko nedelja.


А зашто држиш сат у фијоци ? shock

wink

Pitanje:
zasto (kako) brojcanici nekih mehanickih satova svetle priguseno, celu noc, odnosno ako ih stavite u fijoku, svetlece i posle nekoliko nedelja.


А зашто држиш сат у фијоци ? shock

wink


eksperiment...
bolje uraditi ovo, nego baciti stopericu u bunar i pritisnuti kamen u drugoj ruci! lol
Hehe...Mali hemicar, bezopasna igracka... lollollol


Ono sto svetli posle izlaganja svetlosti-to je flourescencija-i gubi se posle nekog vremena.

A sto svetli stalno-to je fosforescencija-npr. Tricijum-mada ni on ne svetli stalno nego oko 20 godina...

Sto bi rekla Nata: Taraaaaaa!!!
Трицијум је ређи изотоп водоника и нисам сигуран да светли.

Бројчаници старих сатова су "украшавани" фосфором, који због присуства нестабилних изотопа светли, а у мраку можемо видети ту слабу светлост.

Особина фосфора да светли је прилично рано откривена, а ако се не варам, управо је Марија Кири дала прво рационално објашњење високе стопе смртности радница које су биле запослене на изради поменутих бројчаника.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Tritium-watch.jpg/120px-Tritium-watch.jpg)


Watch with tritium-illuminated face


Svetli...Koristi se za nocne nisane (zatvoren u cevcice) i za osvetljavanje koncanica...Zbog toga na ON 76B ima i znak za radijaciju... Dalje od jaja... lollollol


I da...Period poluraspada mu je oko 20 godina...Dotle i svetli lepo... :D
Сваки радиоактивни изотоп било ког елемента ће светлети.
da, to je odgovor, fosfor se obogacuje vestacki radioaktivnim izotopima, koje zracenjem predaju energiju fosforu koja svetli.
sam fosfor bi svetleo samo dok ne izraci iz sebe svu akumulisanu energiju koju je upijala dok je bila izlozena zracenju ili svetlu.

interesantno je da ruski rucni satovi sedamdesetih godina su sadrzavali toliko kontaminirani fosfor da je njihov nosilac bukvalno trpeo izuzetno velike doze zracenja svakog dana svog zivota.
Сваки радиоактивни изотоп било ког елемента ће светлети.


ukoliko je dovoljno aktivan i koncentrovan...
002

Fizicar novozelandskog porekla, Ernest Raderford je u to doba bio student istrazivac univerziteta u Kenbridzu. Jednom prilikom u pismu namenjenoj svojoj verenici je pisao o svom profesoru Josef J. Tomsonu, koji ``istrazuje razlog nastajanja i prirodu X-zraka, sa ciljem da pre svih pronadje globalnu teoriju o materiji, jer svi profesori Evrope rade na istom problemu``.

Na istom problemu je radio i Antoni Henri Bekerel, francuski fizicar, ko je tada bio profesor pariskog Ecole Politechnique-a. I Bekerel je prisustvovao, kao slusalac, na predavanju u naucnoj akademiji, kada je njegov kolega prikazao rentgenske snimke o kosturu jedne zabe i ribe.
Bekerel je radio na problemima fluorescencije i fosforescencije i smatrao je da bi se sa fluorescentnim materijalima mogli izazvati rentgenski, X zraci.
Jednom prilikom polozio je nekoliko kristala jednog takvog materijala, kalij-uran-sulfata, na fotografsku plocu umotanu u crnu tkaninu i zavio sve u metalnu foliju. Hteo je da utvrdi uticaj svetla na kristale, medjutim vreme je bio oblacno, te je plocu stavio u fioku. Kada je posle tri dana izvadio i razvio fotografsku plocu, za zaprepastenjem je uocio, da se na njima prilicno intenzivno pojavila silueta kristala. Ovaj efekat se pokazao stalnim, neovisno o vremenu i duzini spoljnjeg osvetljenja. Bekerel je izdao vise naucnih radova o ovim ``uranskim`` zracima, kako ih je nazvao, obzirom da je otkrio da sva uranova jedinjenja imaju isto svojstvo zracenja, i one koje su fluorescentne, a i one koje to nisu.

U javnosti, u odnosu na uzbudjenje koje je izazvalo otkrice rentgenskih zrakova, ovaj efekat je imao slab odjek. Na sastanku akademije, gde je Bekerel procitao svoj rad, sest radova se bavilo rentgenskim zracima i prakticno niko nije pokazivao ozbiljniju zainteresovanost za ``uranskim`` zracima.
naturalsinner - ja sam napravio lapsus pri prevodu,
luminescencija je zajednicki naziv fluorescencije i fosforescencije

fluorescencija je osobina koja odaje svetlost usled energije koju prima, samo dok postoji ta pobuda

fosforescencija, materijal svetli i dalje, posle nestanka pobude, dok ne izraci akumulisanu energiju.

Pobuda toplotom pri tome se ne racuna u ove pojave.
И на крају зашто свитцима светли гузица ???

Фосфоросценција, флуоросценција, радиоактивност или су масони ?

wink
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 8:39 am.