Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Marija Kiri, poreklom poljakinja, je bila jedna od prvih zena u Francuskoj, koja je resila da stekne doktorsku titulu.
Bila je to hrabra odluka, tim pre sto je bila trudna - njena cerka Irene se rodila u jesen 1897.

Godine 1895 Vilhelm Rentgen, nemacki fizicar je u Virtzburgu stekao otkrice koji je imao odjek po celom svetu. Slicno, drugim fizicarima 1890-ih, i Rentgen je eksperimentisao sa katodnim zracima.
Ovi zraci (ili cestice - danas ih zovemo elektronskim snopom), izazivaju pojavu fluorescentne svetlosti na zidu staklene cevi, iz koje je vecinom isisan vazduh, u trenutku kada se propusti elektricna struja kroz preostale razredjene gasove. (ove ``Crooke`` cevi je inace pronasao Vilijem Kruks, engleski fizikohemicar)
Rentgenova istrazivanja je stimulisao saznanje da ce naci dokaz o relaciji izmedju elektriciteta i svetlosti.
Iako je Rentgen, crnim papirom prekrio cev, primetio je da u trenutku propustanja struje, ploca presvucena barijum-platina-cijanidom i koja se nalazila u drugoj strani sobe, pocela je priguseno da sija.
Temeljitije istrazujuci pojavu, pronasao je da ovaj tajanstveni oblik svetla prolazi kroz mnostvo materijala koja je neprobojna za obicnu svetlost, kao na pr. kroz drvo, gumu, pa cak i kroz ljudsko telo, samo su kosti ruke ostavile jaku senku na zastoru.
Stavise, zrak eksponira foto ploce i na taj nacin se mogu na pr. snimiti novcici u drvenoj kutiji, ili sa druge strane vrata se tacno moze videti belo olovo u farbi, vide se i metalna tela u ljudskom telu i prelomi kostiju. Nazvao je zrake X zracima, a danas ih zovemo rentgenovim zracima.
Otkrice je tada uzbudio ceo svet.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 10:10 pm.