Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Previse tema imate za zezanja, svadja, pic.aranja i sl, hajde da ovde malo i naucimo nesto jedni - druge... Svi se u sve razumemo, i sve poznajemo, ali koliko zaista poznajemo nasu istoriju. Voleo bih da cujem ovde sve o Srbiji i narodima koji su ziveli na nasim prostranstvima.Nije bitno da li je iz zvanicne istorije ili podrzavate Deretica i ostale naucnike koji tvrde drugacije... Izvolite... Smile
Dajte ovde sve sto znate o velikim Srbima kroz vekove, o velikim Srbskim gradovima, junacima... Dajte sve sta znate o Skadru, Nemanjicima, Dusanu, Lazarevicima, Boju na Kosovu, pa sve do Karadjordja i Aleksandra... Dajte sve o Srbskim Bogovima, Perunu, Svevidu i ostalima...
Evo skorasnje,,istorijska je cinjenica da su srbi porazeni u ratu od S l o v e n a c a ,,
zbog iluzije u kojoj živimo,umjetnost postoji
rollroll
Nemanjicu, mislila sam da ti sve znas... winkwink
I nad popom ima pop <img src="http://upoznavanje.net/file/pic/emoticon/default/wink.png" alt="Wink" title="Wink" title="v_middle" />
Evo skorasnje,,istorijska je cinjenica da su srbi porazeni u ratu od S l o v e n a c a ,,


Kojem to ratu od Slovenaca? Devedesetih?
rollroll
Nemanjicu, mislila sam da ti sve znas... winkwink


Nikad se ne zna sve,mozda nesto novo naucim... Smile
Evo nesto za Nemanjica Smilewink


Немањићи су средњовековна српска династија која је најдуже владала Србијом. Династија је названа по Стефану Немањи, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија наставља бочном, женском линијом у династију Лазаревића, а касније и Бранковића, који владају делом Срба до прве половине шеснаестог века.

Vikipedia
Evo skorasnje,,istorijska je cinjenica da su srbi porazeni u ratu od S l o v e n a c a ,,


Kojem to ratu od Slovenaca? Devedesetih?To ti je zvanicna istorija srba koja se belezi,neki narodi napredju neki nazaduju....neki stvaraju heroje,ne znam koi su slovenci postali heroji za pobedu nad srbima,dal svih 12 ili samo 10
zbog iluzije u kojoj živimo,umjetnost postoji
Vladarska loza Nemanjića

Dinastija je dala jedanaest vladara, koji su vladali Srbijom od (1166.) 1168. do 1371. godine:
veliki župan Stefan Nemanja, veliki župan (1166.) 1168-1196.
kralj Stefan Prvovenčani, veliki župan 1196-1217., kralj Srbije 1217-1228. (sa prekidom)
kralj Stefan Radoslav, kralj Srbije 1228-1234.
kralj Stefan Vladislav, kralj Srbije 1234-1243.
kralj Stefan Uroš I, kralj Srbije 1243-1276.
kralj Stefan Dragutin, kralj Srbije 1276-1282., kasnije kralj Srema
kralj Stefan Uroš II Milutin, kralj Srbije 1282-1321.
kralj Vladislav II, 1321-1325. kralj Srema, i nepriznati kralj Srbije
kralj Stefan Uroš III Dečanski, kralj Srbije 1321-1331.
car Stefan Uroš IV Dušan, kralj Srbije 1331-1346., car Srba, Bugara i Grka 1346-1355.
car Stefan Uroš V Nejaki, car Srbije 1355-1371.
Smile
Onda da krenemo od Stefana lol


Стефан Немања (понекад Стеван, црквенословенски: Стѣфань; рођен око 1113[1], умро 13.02.1199.[1]) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем веку. Сматра се једним од најзначајнијих српских владара[2] и, заједно са сином Савом, једним од утемељивача Српске православне цркве, која га слави као светог Симеона Мироточивог. Доба његове владавине представља преломни период у историји и култури Срба[3].
Као најмлађи син властелина Завиде, збацио је између 1166. и 1168. године свог најстаријег брата Тихомира и врховну власт Византије. Након пропасти антивизантијске коалиције, у којој је учествовао, 1172. године Немања се предао византијском цару Манојлу Комнину (1143—1180) и признао га за свог суверена. После његове смрти 1180. године, започео је нападе на византијску територију и завршио ширење своје власти на све околне српске области (Косово, Зета, Травунија, Захумље и Неретвљанска областWink, осим Босне. Његова експанзија је окончана поразом на Морави 1190. године, након чега је Рашка поново постала византијски вазал, али је Немањи признат већи део дотадашњих освајања.
На унутрашњем плану, окренуо се учвршћивању власти у земљи. Сазвао је сабор против богумила у Рашкој, након чега се, уз помоћ војске, сурово[4] обрачунао са следбеницима овог учења, које је сматрано јеретичким. На међународном плану је улазио у велике савезе против Византије, шаљући своје посланике чак у Нирнберг на преговоре са светим римским царем Фридрихом Барбаросом (1155—1190), али је био и одан вазал Манојлу Комнину, шаљући му помоћне војне одреде који су учествовали и у бици код Мириокефалона 1176. године.
Његову владавину карактерише почетак подизања монументалних владарских задужбина, као и појава аутентичног српског стила у сакралној архитектури, познатог као Рашки стил, за чији почетак се узима његово подизање манастира Ђурђеви Ступови. Поред њега, Немања је подигао и обновио читав низ цркава и манастира, међу којима треба истаћи манастире: Студеницу (коју је подигао себи као маузолејWink и Хиландар, који је обновио из темеља са сином Савом 1198. године[5].
Повукао се са власти и замонашио на сабору 1196. године, а за свог наследника је одредио средњег сина Стефана Првовенчаног (велики жупан 1196—1217, краљ 1217—1228), у договору са византијским царем Исаком II (1185—1195, 1203—1204), чијом ћерком Евдокијом је Стефан био ожењен. Преминуо је као монах Симеон у манастиру Хиландар, а његове мошти су 1208. године пренете у манастир Студеницу, у коме се и данас налазе.
-nastavak-
ДИНАСТИЈА НЕМАЊИЋА 1171-1371
Династија Немањића је наследила на престолу Србије династију Оштривојевића, и ова династија је изникла из редова обичног народа, као што је то био случај са већином српских династија. Име династије потиче од имена Стефана Немање, што није баш уобичајено, јер су Немањини предци: отац, деда, прадеда па и чукундеда, били важни покрајински владари; али, пошто ми не знамо како су се они презивали, принуђени смо да и њих називамо "Немањићима", иако се посигурно они нису тако звали. О Немањиним предцима најбоље су били обаве-штени Дубровчани и о томе су писали Лукарић и Орбини.
Немањићи потичу од једног српског православног свештеника, Стефана, из Луке у Хуму. Луком се називао један предео на ушћу реке Неретве. Поп Стефан је имао два сина: Тихомила и Чудомила. Тихомил се прочуо по томе што је саградио цркву светог Стефана у Дријевима, данас Габела. Пада у очи да су сви Немањићи узимали име Стефан, па и њихови рођаци и наследници - Јаблановићи, су то исто чинили.
Тихомилов син Љубомир истакао се по мудрости и јунаштву, па га је бан Хума поставио за жупана жупе зване Трново, која је потом по Љубомиру добила име Љубомир. Љубомиров син Урош био је потврђен као жупан Љубомира од краља Ђура, око 1120 године. Урош је премештен из Љубомира у Рашку и постављен на положај жупана, где је познат као Урош I. Он је постао врло моћан у Рашкој, узео је звање великог жупана и владао је Рашком потпуно независно од краља Србије, против кога је чак и ратовао и опседао га у Скадру. Урош је имао четири сина: Примислава, Белоша, Уроша и Десу. Примислав је наследио оца на положају великог жупана Рашке, али после једног пораза у рату са Византијом, напушта Рашку и одлази у Угарску. Наследио га је његов брат Белош, који је потом такође отишао у Угарску. Затим је на положај великог жупана дошао трећи брат -Урош II. Најмлађи брат, Деса, постао је бан Хума, негде око 1150 године. Хум је обухватао предео од реке Цетине па до Дубровника, а у време бана Десе, Хуму је припојена и земља Требиња, па се тако овај банат простирао од реке Цетине до Которског Залива. Најважнији градови Хума били су: Требиње, Благај на извору реке Буне и Стон на мору. Стон је био важан град и Срби су по њему називали полуострво Пељешац - "Стонски Рат". Требиње је неко време било, као што смо раније напоменули, престони град Србије. На једном брду изнад Благаја налазила су се два стара замка, тврђаве, и један се замак звао Хлум а други Буна. Ова тврђава Буна је позната још из античког времена и под тим истим именом.
Име Хум је савременији српски изговор древне српске речи "Хелм", са којом се, опште узевши, означавао неки брдовит и планински предео. Исто то значење ова реч има у свим словенским језицима. Истога порекла је и име - Хомоље. Хомољске планине припадају венцу плани-на око Старе Планине, која је у 19-ом веку названа Балканом. Стари Грци су за венац планина Старе Планине употребљавали српско име, прилагођено грчком изговору -Αιμος "Хемос". По имену овог планинског венца називало се данашње Балканско Полуострво - Хемским Полуострвом. Римљани су исти планински венац назива-ли Haemus. Ово српско име употребљавано је од најстари-јих писаних помена па све до 19-ог века, а затим је замење-но у западној Европи са турским преводом - Балкан. Сами Турци нису употребљавали овај назив нити су они извршили тај превод. Турци су називали планински венац Старе Планине - "Еминех-Даг", што значи - Хемска-План-ина. Зато је потребно отклонити ово погрешно име "Бал-кан" за које су везали разна погрдна значења и вратити у употребу старо српско име Хелм и Хелмско Полуострво.
Бан Хума, Деса, поклонио је 1151 године острво Мљет тројици калуђера, при цркви светог Михаила, да би од прихода са овога острва могли саградити нови манастир.
Деса је удао своју кћерку за Осорског кнеза Леонарда, сина млетачког дужда Витала II. Ово је био почетак развоја пријатељства између Срба и Млечана, и ово пријатељство he потрајати дуже времена.
Угарски краљ Бела II, 1131-1141 г„ оженио се 1130-те г., саЈеленом кћерком великог жупана Рашке Уроша II. Пошто је Бела био претходно ослепљен од стране свога стрица, Угарском је владала његова жена Јелена, уз помоћ свога брата - Белоша. Јелена је отпремила угарску војску, 1133 г., да заузме градове у Далмацији, осим Задра. Следеће године у Далмацију је дошао и слепи краљ Бела, па је одатле доведен на предео планине Врана све до близу реке Раме, и том приликом је својој титули додао звање "краља Раме". (1)
Из овога звања, из ове празне титуле измишљене од слепог Беле, угарски краљеви су изводили некакво њихово вајно право на Босну, коју су у те сврхе, истове-тили са Рамом, иако река Рама није никада била у њиховом поседу. Долазак краља Беле на предео планине Врана је био само један изненадни и тренутни упад на територију босанског бана Борића. Упад је био кратко-трајан и нико се од Угара није на томе пределу задржао.
Велики жупан Рашке, Урош II, је умро 1155 године, пошто је претходно био збачен са власти од стра-не његовог брата Десе. Деса је, као нови велики жупан, увео своју власт свуда по Србији, осим на пределу од Скадра до Котора, који је држао званични господар и краљ Србије - Радослав. Деса је умро у Требињу 1166 годи-не и сахрањен је у цркви Светог Петра. Иза себе оставио је четири сина: Тихомила, Мирослава, Константина и Немању. Браћа су наставила рат против краља Радослава и одузела му сву земљу осим града Котора. Од четири брата Немања је, иако најмлађи, постао главни господар, узео је звање великог жупана 1166 године и поставио своје седиште у престолници Србије - Скадру. Своја три брата је поставио на положаје банова и то: Тихомила у Рашкој, Мирослава у Хуму и Константина у Приморју. Константин се често помиње и као Константин-Стратимир. Његов банат Приморје био је предео између река Цетине и Крке. (2) Овоме банату су припадала острва: Шолта, Брач, Хвар, Корчула, Вис и Ластово. Међу грбовима српских земаља сачувао се и грб баната Приморје
Evo jos nesto o Stefanu Nemanji i mislim da je to dovoljno. Netreba preterivati. Smile Mozemo da predjemo na sledeceg Nemanjica lolwink takodje Stefana lol


Стефан Немања се повукао са власти на великом државном сабору 25. марта 1196. године[1] на који је позвао:
„...жену своју, и синове своје, и архијереја својега по имену Калиника, и старешине, и кнезове земље своје који управљаху, војводе, војнике...“
(Стефан Првовенчани, „Житије светог Симеона“)
Власт и титулу великог жупана Рашке је предао средњем сину, Стефану Немањићу, чији је таст Алексије III Анђел (1195-1203) 08.04. 1195. године извршио државни удар у коме је свргнуо са власти свог брата Исака II и преузео власт[16]. Најстаријем сину Вукану је оставио на управу Зету, Травунију, Хвосно и Топлицу[1], са тим да је подређен Стефану, као великом жупану Рашке.
Немања се после сабора и повлачења са власти замонашио са супругом Аном у цркви светих Петра и Павла у Расу и том приликом су узели монашка имена Симеон и Анастасија. Прву годину свог монашког живота провео је у манастиру Студеници, да би се у јесен 1197. године придружио свом најмлађем сину монаху Сави на Светој гори. Тамо је, заједно са њим, уз дозволу византијског цара, оживео запустели манастир Хиландар 1198. године[14].
„...који ће служити за примање људи од српскога народа...“
(Оснивачка хрисовуља манастира ХиландарWink

Смрт
Немања је преминуо у дубокој старости, у манастиру Хиландар 3. фебруара 1199.[1] или 1200. године[20]. Према хришћанском предању, у тренутку његове смрти просторију је обасјала светлост. Следеће године га је Светогорски сабор канонизовао као светог Симеона Мироточивог, јер су његове мошти точиле миро. Његов син Сава је 1208. године пренео његове посмртне остатке у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили око власт. Његове мошти су тада положене у његову задужбину Студеницу, у којој се и данас налазе.
Српска православна црква га прославља 26. фебруара по грегоријанском, односно 13. фебруара по јулијанском календару.


Немањина верска политика
Стефан Немања се сматра једним од родоначелника Српске православне цркве, првим великим ктитором православних храмова међу Србима и дубоко побожним човеком[6][8]. Православље је, према византијском моделу, постало државна вера, а епископија у Расу њено средиште. О томе сведочи и чињеница да су рашки епископи Јевтимије и Калиник важили за утицајне личности у држави и на саборима[6]. Без обзира на то, он је одржавао добре и чврсте везе представницима папске курије[8], како из политичких разлога због подршке у борби против Византије, тако и због чињенице да је у његовој држави део становништва, махом у приморским областима, био римокатоличке вере[8].
Током своје владавине, Немања је повео борбу против богумилске јереси чије је припаднике прогнао и казнио[6], тако да они након тога нису представљали већу опасност по државу[6][8].
Jeli, Nemanjicu, a da nisi i ti Stefan? shocklollol
Jeli, Nemanjicu, a da nisi i ti Stefan? shocklollol


xaxa nisam... Svaka cast za podatke Smile
lollol

Dobro je sto nisi. Ne bih znala sta da napisem o tom Stefanu lolwink

Sto se tice podataka, o Stefanu Nemanjicu, hvala na pohvali. Smile Nije tesko naci ih na NET-u. wink
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 5:14 pm.