Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Tema: Uskrs!
Zbog velikog značaja ovog događaja svaka nedelja u toku godine posvećena je Uskrsu i svaka se smatra za mali Uskrs.
On stoji u središtu pravoslavnog liturgijskog života, u središtu vremena koje Pravoslavna crkva određuje kao godinu. On je središte čitave liturgijske godine, ali i prvi praznik koji se slavi od apostolskih vremena. Koliko su apostoli i njihovi učenici smatrali važnim Isusovo uskrsnuće za našu veru, najbolje dokazuje činjenica da su uspomenu na to delo počeli slaviti ne samo na taj dan nego i svakog prvog dana u nedelji, nazvavši ga danom Gospodnjim. Isusovo uskrsnuće apostoli uzimaju kao temelj naše vere, jer ono je najočiglednije svedočanstvo Hristovog božanstva, a ujedno je potvrda našeg uskrsnuća u večni život.
Kao središnji praznik crkvene godine on se u liturgiji slavi punih pedeset dana, do Duhova. Dan slavljenja Uskrsa pada svake godine na različit datum, ali uvek u nedelju. Vezan je za prolećnu ravnodnevicu i prvi pun mesec iza nje da bi odgovarao 14. nisanu (mesec jevrejskog kalendara), danu smrti Hristove (Veliki petak), tj. da bi pao u prvu nedelju iza tog dana.

Uskršnje jutrenje
Na Uskršnjem jutrenju sveštenik sa narodom obilazi triput oko crkve dok sva zvona zvone. Zatim zastanu pred zatvorenim vratima crkve. Posle kađenja naroda i vrata i uzvikivanja "Hristos voskrese", sveštenik noseći krst i jevanđelje ulazi u hram i prolazi kroz otvorene carske dveri u oltar. Narod ulazi za sveštenikom u osvetljenu crkvu. Posle jutrenja i prvog časa služi se Vaskršnja liturgija, najradosnije bogosluženje tokom cele godine. Verni se pričešćuju, završava se post, a obično prvo što će verni pojesti posle posta jesu obojena uskršnja jaja, kojima se i mladi i stariji pre jela kucaju.
Kada se dođe iz crkve kući, svi ukućani se ljube i međusobno pozdravljaju uskršnjim pozdravom. Domaćin tada pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje kadionicu nekom mlađem, koji potom okadi celu kuću. Ukoliko ne umete otpevati uskršnji tropar, naglas se čita "Očenaš" i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve običaj je ponovno međusobno čestitanje Uskrsa, a potom se seda za svečano postavljenu trpezu.

Šarena jaja
Običaj je da se za Uskrs farbaju jaja. Naročito crveno jaje predstavlja radost, i to kako za one koji ga daruju drugome tako i za one koji ga primaju. Zašto baš crvena boja? Zato što predstavlja Hristovu nevino prolivenu krv, a to je ujedno i boja Vaskrsenja, zato što njega ne može biti bez stradanja i smrti. To i jeste istinska i prava boja hrišćana.
Domaćice i deca šaraju jaja trudeći se da svako jaje bude što lepše i drugačije. Jaja se kuvaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak u vodi u koju se doda malo osveštane vodice, koju je sveštenik osveštao u toku Uskršnjeg posta. Jaja se šaraju voskom i boje u lukovini ili nekoj veštačkoj boji.
Na kuvanim jajima ispisuju se poruke: Hristos vaskrse, Srećan Uskrs, prva slova imena onih kojima su namenjena...
U mnogim našim krajevima prvo jaje koje se spusti u vodu čuva se u kući do sledeće godine. Zovu ga različito: čuvarkuća, čuvar (čuvar zdravlja, polja od leda), izmamak...
Vaskrs je praznik koji najviše vole deca. Tucaju se jajima i takmiče se čije je jaje najtvrđe. Razbijeno jaje predaje se pobedniku i on nastavlja dalje da se takmiči.

Načini farbanja jaja
Jedan od najpopularnijih načina farbanja jaja jeste taj da se kuvaju u ljusci od crvenog luka s motivima deteline, lišća... Možete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom, pa zamotati u čarapu. Na taj način dobićete lep mermerni izgled.
Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja je nešto ranije potrebno izvaditi iz frižidera, da se zagreju na sobnoj temperaturi. Treba ih oprati hladnom vodom, kuvati oko sat vremena na tihoj vatri u vodi kojoj je dodana so. U hladnu vodu sipajte kašiku, dve sirćetne kiseline, spustite jaja u vodu i uključite ringlu. Kuvanje na laganoj vatri i so sprečiće pucanje ljuske, a ukoliko neko jaje naprsne, ništa ne smeta da ga pojedete jer je prirodno ofarbano. Sirće pomaže da jaje bolje primi boju.

Cvetni motiv
Ako cvetni motiv sa, na primer, tanjira želite da prenesete na uskršnje jaje, prvo precrtajte crtež pomoću providne hartije, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomoću tempera. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite je da se osuši, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite belom ili je obojite bojom koju želite.

Islikavanje voskom
Za ovu vrstu islikavanja jaja, koja je i najstarija, koristi se čist vosak (može da posluži i parafin), nekoliko guščijih i kokošijih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kašika, nekoliko sveća, špenadle, patent olovka i drvene čačkalice. Mesto na kome ćete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potreban materijal. Kašike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kašika zapalite sveće da bi se vosak otopio i konstantno bio tečan za nanošenje na ljusku. Na prethodno oslikano jaje nanosite vosak uvek povlačeći liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom neće se obojiti kada jaje stavite u boju. Špenadle, kao i čačkalice, koristite za fine linije na ljusci. Čiode možete pričvrstiti pomoću patent olovke. U slučaju da vam se vosak razliva, sklonite sveću da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znači da vosak nije dovoljno vreo, zato povećavajte temperaturu.

Posoar tehnika
Za ovu tehniku potrebno je iseći i napraviti od papira male šablone željenog oblika ili motiva, zatim se prskanjem ili pomoću sunđera nanosi boja kroz šablon.

Karo batik tehnika
Karo batik bojenje dobićete ako što ćete u četiri-pet plitkih posudica rastvoriti različite boje, spustiti bočnu stranu jajeta u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u treću vrh, a u četvrtu pozadinu jajeta i tako naizmenično nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobićete ako gužvani papir umačete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomernu toniziranu podlogu. Kada se boja osuši, lepkom mestimično po tamnijim delovima premažite jaje, pa ga uvaljajte u griz. Možete tonirati malo tamnijim nijansama, tako ćete dobiti svetlucavo mramorno jaje.

Ne zaboravite da obavezno ofarbate u crveno barem jedno jaje, koje će
biti prvo ofarbano i koje će ostati u kući, takozvana čuvarkuća. Ono
stoji pored kandila i čuva se do Đurđevdana, kada se potopi u vodu i
tom vodom se ukućani umivaju, za zdravlje. U nekim krajevima ostaje sve
do sledećeg Uskrsa.
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći
na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, isto tako uskršnje crveno
jaje znači radost, i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 7:53 pm.