Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Imamo knjige, strucnu literaturu, koja se dugo vremena smatralo kao objektivan izvor informacija, u slucaju da je na zadovoljavajucem nivou priznat. To nam je pruzalo neku cvrstu veru u svet.
Entropija nam je uz sve to servirala i neke pricice u stilu, pobednici pisu istoriju, a sve za sve ostalo su tu urbane legende.

Vec dugo vremena razmisljam o objektivnosti informacija. Koja informacija je merodavna u najezdi gluposti i sarlatanstva, u vreme masovnih medija?

Zasto i kako netacne informacije prezivljavaju? Kako se one prostiru i koliko se ugradjuju u kolektivno znanje covecanstva? Da li je web riznica laznog znanja, koja postaje istinita, prihvatanjem vecine i sticanjem masovnosti?
Da li postaje nebitno, jesmo li bili na Mesecu, i da li je Osama mrtav? Da li tacnost informacija postaje nebitna i dovoljno je samo da sebi izaberemo one koje zelimo, da bi prosperirali ovim svetom?

Pisem ovo sa posebnim osvrtom na predavanje koje sam gledao juce u vezi Google pretrazivaca, koji servira listu pretraga na osnovu ``merodavnosti`` izvora, a koji se opet potvrdjuje merodavnoscu drugih sajtova, koji se pozivaju na isti izvor.

A imam sledeci problem:
Pre 15 godina sam procitao vest da je svetski poznata osoba XY umreo. I za divno cudo nedavno sam saznao da je itekako ziv.

Ili, neki dan sam se segacio sa poznatim vulkanologom Haroun Tazieffom, pre oko 10 godina sam citao da je stradao u vulkanskoj eksploziji, od udara kamena u glavu. Na Wikipediji pise da je umreo u Parizu.

Ili, o Cernobilu postoje vise analiza i objasnjenja, koja je tacna?
Istina o Fukushimi?

Koje znanje je istinita, ona popularna? Kako zabraniti i obrisati netacno znanje iz glave covecanstva?

Ili je sve to nebitno?

Vas filozofski stav je...?
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 10:51 pm.