Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Mislite li da je istorija opravdala ubistvo Karadjordja u Radovanjskom lugu koje je naručio Miloš Obrenović?


Ja sam skloniji mišljenju da este, mada ih ima dosta i onih koji morališu pa kažu da se niEdno al baš niEdno ubistvo izvršeno s predumišljajem ne mOže ničim opravdati, pa ni to u Radovanjskom lugu koje je ostalo upisano u srpskoj istoriji.

I da se razumemO nešto, ova Tema nema baš nikakvE veze s Hapšenje Generala ni sa Njegovo izručenje u Hag koje tje da usledi za dva ili tri dana.

Kažu da je istOrija učiteljica života, al izgleda da za nas Srbe to ne Važi. Mi smo izgleda više skloni da učiteljici gledamo u noge negO da se bar malO potrudimO da izvUčemo bar neke pOuke za budućnOs od te naše više nego burne "učiteljice", wink da gi Ebem.
roll Znaš ti to sigurno ali hajde da se malo podsetimO. Tom likvidacijom Karadjordja Veliki Miloš je dobio veliki "kredit" kod Turaka, iskoristio to politički maksimalno, ljubio skute Turcima al istovremeno jačao i svoje pozicije, proširivao autonomiju Srbije najpre u okviru Otomanske carevine postepeno i na kraju šta? "Otcepio" se od Turske, vaspostavio srpsku državnost i ostao zabeležen u istOriji kao tvorac moderne srpske države.


Da li bi sve to uspeo da nije bilO onog "kredita" sa početka priče?
E, to je za diskusiju.
citaj izmedju redaka wink
asocira na sadasnjost Tongue
NemOjte se smEjati stvar je krajnjE ozbiljnA.
Данас нема ни једног Обреновића, а Карађорђевићи су живи и здрави.

Историјски оправдано, зар не ?


wink
citaj izmedju redaka wink
asocira na sadasnjost Tongue
Hmmm...zanimljiva tema.Tesko je odgovoriti da li je likvidacija Karadjordjevica istorijski opravdana.Ono sto sigurno mozemo zakljuciti to je ,da je u tom trenutku i u tim uslovima bila politicki opravdana.Milos je u tom trenutku hteo da ucvrsti poziciju vodje ustanika i kasnije poziciju lidera drzave. Mislim da je to svima jasno.
Polemisati o likvidaciji kroz lupu istorije ostavlja mnogo prostora za manevrisanje.Opet na tok istorije uticu mnogo vise uslova.Mislim da argument "kredita" nije dovoljno jak.Otcepljene od turaka i samostalnost srpske drzave bi usledila i bez likvidacije Karadjordjevica. 8)
Данас нема ни једног Обреновића, а Карађорђевићи су живи и здрави.

Историјски оправдано, зар не ?


winkDanas nema nijednog Obrenovića?
Potpuno netačno, ima Obrenovića itekako u pobočnoj liniji, neke i lično poznajem sticajem okolnosti.
Može se raspravljati i o istorijskoj opravdanosti "Majskog prevrata", ali ne u kontekstu ove teme.
Obrenovićevska Srbija je ipak bila drugačije (rekao bih, bolje) pozicionirana, nego ona posle tog "nesrećnog" Majskog prevrata i "dovodjenja" na vlaS dinastije Karadjordjevića što je za direktnu posledicu imalo i dovodjenje "proruski" orijentisanih Radikala Nikole Pašića, koji nisu mOgli ni da "prismrde" u vreme dOk su "dizgine" vlasti držali Obrenovići i Obrenovićevci.
lollollolwink Este, smešnO E. Obrenovitjevci su ubili poslednjeg srpskog kRalja iz dinaStiE Obrenovića da bi na vlaS doveli KaradjOrdjevićE, a onda su im ti isti KaradjOrdjevići po starOm dobrOmE srpskOm obichajU nakon izvesnOg vrEmena ebali mateR, takO što su nekE pOzatvarali, nEke inteRnirali, a neke bOgOmi i sudili pa stReljaLi.
Srpska pOsla...


Nego da se mi vratimO na tEmu.

To ubistvo KaradjOrdja je zaista bilo svirEpo, sAs sikirche usred notji i na spavanjU. Zna se i to da je upravo Milosh Obrenović naredio tu likvidacijU. Medjutim, historijski posmatrano taj zlOčinački čin ne samo da niE nešto mnogo osudjivaN, negO nijE osudjivaN skoro nikAkO. MiloŠ Veliki je jedna od najznačajnijih ličnOsti u srpskOj istOriji.

Šta naM svE to gOvori?
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 11:28 am.