Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Usvojen skandalozan zakon: Šta te briga da li se drogiram?

Procena - Lekar je obavezan da obavesti roditelje samo u slučaju opasnosti po život deteta, a sve ostalo je tajna ukoliko pacijent koji je navršio 15 godina to zatraži


Roditelji u Srbiji više neće znati da li su im deca zdrava ili bolesna, da li su trudna, da li se drogiraju... jer im tinejdžeri mogu zabraniti uvid u svoj zdravstveni karton! Ovo predviđaju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su juče usvojili poslanici Skupštine Srbije.

Stručna javnost smatra da će pomenute izmene omogućiti mnogo zloupotreba i ozbiljno ugroziti zdravlje dece.

Pressu je u Ministarstvu zdravlja potvrđeno da izmene zakona predviđaju da dete koje je navršilo 15 godina i koje je sposobno za rasuđivanje od sada može samo da obavi uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i proglasi je poverljivom.

- Međutim, zdravstveni radnik je dužan da u slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta saopšti roditeljima ili starateljima informacije o njegovom zdravstvenom stanju i pored njegovog zahteva da to ne čini - navode u ministarstvu.
Svađa u parlamentu

Izmene zakona uzburkale su strasti u parlamentu. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za Press da lično smatra da donošenje ovakvih pravila nije bilo neophodno, ali da je poželjno ako želimo u EU.

- Ova odredba je posledica potrebe da se naše zakonodavstvo usaglasi sa određenim aktima koji se primenjuju u većini evropskih zemalja. Mislim da se u praksi ovaj zakon ipak neće striktno primenjivati - smatra Đukić-Dejanović.

Psiholog Branka Tišma kaže da u Srbiji deca od 15 godina nisu naviknuta da sama donose odluke, a posebno ne o zdravlju.

- Ovo je naglo menjanje stvari koje može imati nesagledive posledice! Ne mislim da je sve što preuzimamo od Evrope dobro - izričita je Tišma.

Slaže se i urednica portala Zdravoskop Zorica Marković, koja upozorava da će ove odredbe sigurno biti izvor zloupotreba.

- Koliko god da su ove odredbe u duhu poštovanja ljudskih prava, mi im u ovom trenutku nismo dorasli! Opravdano strahujem da će se krivo tumačiti i vrlo brzo zloupotrebiti u praksi - upozorava Zorica Marković.

Roditelji sa kojima smo razgovarali jednoglasni su u osudi.

- Sramota! Dokle više da nam serviraju takve gluposti i pravdaju ih ulaskom Srbije u EU. Pa, ja sa svojim sinom koji ima 16 godina još idem kod lekara i kad ima upalu grla - ogorčena je Biljana Stjepanović, majka Luke (16).

Branka Popović, majka Sanje (15), pita da li to znači da će uskoro moći da dobije unuku a da i ne zna da joj je ćerka trudna.

Vlatko Ratković (DS), koji je glasao za sporne izmene, kaže da ako hoćemo u Evropu, moramo napraviti konkretne pomake.

- Ovo rešenje je usklađeno sa Univerzalnom deklaracijom o bioetici i ljudskim pravima, Konvencijom Saveta Evrope o ljudskim pravima u biomedicini, Evropskom poveljom o pravima pacijenata. Mislim da tu nema ništa sporno. Napravljen je balans između zaštite prava na privatnost i zaštite zdravlja i života dece kao pacijenata. Pa, osoba sa 15 godina ima pravo da zasnuje radni odnos i to niko ne dovodi u pitanje - ističe Ratković.

On napominje da će u slučaju narkomanije lekari sigurno oceniti da je u interesu deteta da roditelji budu upoznati s tim.

- Takođe, u slučaju trudnoće kod maloletnice lekar će u svakom konkretnom slučaju proceniti da li je u interesu zaštite zdravlja da se o tome obaveste roditelji ili ne - kaže Ratković.
Izgleda da u nase parlamentu ne razlikuju zastitu privatnosti od idiotluka. Ovaj zakon kao ima osnovni razlog zastitu privatnosti al sta jos razume i 20-egodisnjak a kamoli klince od 15 leta ...

Ja malo kad se okrenem iz sebe kapiram da do 25-e uopste nisam rasudjivao racionalno i da sam pridike roditelja koje jesu bile racionalne smatrao za davljenje iako su moji imali itekako liberalne stavove (nisu me jurili kada sam bezao od kuce, dopustali mi da napravim gluposti pa me jedva vadili iz njih, pustali da sa 18 krenem autostopom po evropi bez kinte i vratim se kuci 2 godine kasnije ... i jos mnogo toga)

Nije poenta o odrzivosti zakona, potpuno je odrziv, al je poenta o apsolutnoj nebrizi o omladini koja je iovako dovoljno besna a ovo im dopusta da potpuno budu pusteni sa lanca. Moj drug je sa 17 maznuo auto i imao saobracajku. Pronadjen mu je acid u krvi postoje saobracajk bila teska pa je zavrsio u bolnici. Nakon toga roditelju su odpoceli stalne razgovore sa njim i prilicno resriktivniju politiku. Danas ovaj drugar ima brak i dvoje dece, jedan je od sefova kreditnog odeljenja u reiffeisen banci, i sta mislite sta danas prica kome i cemu duguje sve to ? A da je tada bio izglasan ovaj zakon, i da lekar recimo nije prijavio nalaze krvi?
Evropoooo davaj joss malo jeeeee
zbog iluzije u kojoj živimo,umjetnost postoji
Vi koji se tako ponosno sepurite forumu, predstavljajuci sebe u najboljem svetlu, tvrdeci da ste celog zivota donosili najbolje odluke i da ste uvek stajali na cvrstoj nozi, zasto sada zelite da se uplicete u privatni zivot vase dece?
Plasite se da one ne stoje na cvrstoj nozi? Zasto? Mislite da ste nepogresivi, ili ste zanemarili odnos roditelj - dete, pa sada zelite sve to da resite instant putem? Jeste da ce vam instant resenje smiriti savest i pruziti vam dodatno vreme na forumu ali ce verovatno povrediti dusu deteta.

Da, dete ima pravo da ode na abortus i da roditelj ne zna o tome!
Ako je do toga, ima pravo i da proba neku drogu i da roditelj ne zna za to!

Imaju i punoletna lica pravo da njima licno saopste cinjenicu da ce uskoro umreti a ne obavestiti celu rodbinu a bas pacijentu cutati o tome. To je princip! Princip kapitalizma. Ne sme se naneti licna steta upletenom licu. njegov novac je u pitanju i njegova sposobnost sticanja novca. A zasto dete od 15 godina ne bi imao licnu svojinu i vlast nad time?

Pitanje je samo za koje godiste povuci crtu. 15 ili 18... Po meni bas i nema puno razlike...
Pa ako EU to traži od nas, onda to treba da usvojimo, iako je pomalo kontroverzno. Ipak mi ne deluje nešto naročito štetno. U suštini, to mi je novo, pa o ovome još uvek nemam neko izraženo mišljenje Smile

PS. Dok ne iskorenimo, ili bar prilično ne smanjimo krupnu državnu korupciju, nema nama ulaska u EU :x
Pa ako EU to traži od nas, onda to treba da usvojimo, iako je pomalo kontroverzno.Lazu. za ulazak u EU moras da das guzu. Ako parlament EU oceni da mu se svidelo kako mesas dok te analno prociscava onda dobijes dozvolu za ulazak. Oces da se guzis ako to EU trazi od nas ?
Pa ako EU to traži od nas, onda to treba da usvojimo, iako je pomalo kontroverzno.Lazu. za ulazak u EU moras da das guzu. Ako parlament EU oceni da mu se svidelo kako mesas dok te analno prociscava onda dobijes dozvolu za ulazak. Oces da se guzis ako to EU trazi od nas ?


Važno je samo ne okretati im leđa Smile


PS. Kad nam svi okrenu leđa, samo su gejevi optimisti lol
Pazi, generalno podrzavam ulazak u EU ali ne sutra kao sto bi to nase vlasti zelele vec za jedno 20-etak godina ukoliko EU potraje do tada. Cinjenica je da su nam potrebne mnoge reforme u skladu sa EU ali jednostavno samoubilacki ih je vrsiti brzopleto. Ekonomija nam je ionako urusena, i naglo drmusanje bi je potpuno srsilo. Vise sam za jaku armaturu pa onda da testiram statiku nego bez nje.

Moji razlozi za ulazak u EU:

1. ulazk u EU bi nam omogucio ogroman investicioni priliv pre svega iz Rusije jer kolko god sumanuto zvucalo, najveci interes z ulazak Srbije u EU imaju Rusi, cak vise nego sama Srbija. Jedna od mnogih kljucnih reci je gasovod
2. Drugaciji status u svetu - vise bi nas pitali za nase misljenje
3. Imali bi svoje ljude u parlamentu sto bi nam omogucilo zajednicko planiranje politike na ovom kontinentu sto sada nije slucaj iako tu zivimo
4. Time dobijamo i diplomatsku zastitu nasih interesa od strane EU - primera radi da smo vec clanovi politika EU po pitanju Kosova bila bi drgacija
5. jacanje interesa za strane investicije - clanstvo garantuje stabilnost, stabilnost garantuje investicije jer niko nece da investira tamo gde gori
6. sirenje mogucnosti za edukaciju i razvoj nauke
7. cuvanje prirodnih resursa - EU ima bas strogu politiku o ovome mi je nemamo uopste
8. poviljniji razvojni krediti - vecina sadasnjih kredita su komercijalni krediti sa kamatom i do 8% sto je preskupo
9. efikasnije pravosudje i borba protiv organizovanog kriminala
10. Daleko manje korupcije na lokalnom nivou

Moji razlozi protiv EU:

1. visoka cena reformi - ni sami neznamo dal mozemo da je postignemo, verovatno uskoro ne
2. nedovrsene untrasnje reforme - ovo je kljcno za razvoj jer su u pitanju reforme lokalne uprave i samouprave a kod nas je pitanje decentralizacije tek sad dovedeno u pitanje. da bi se sprovelo kako valja potrebno nam je bar 20 godina
3. neefikasnost sadasnjih institucija - prvo moramo svoje dvoriste da pocistimo
4. nespremnost privrede uopste za koriscenje eu fondova
5. zato sto jos uvek nemamo adekvatnu reformu pravosudja jer ne postoji politicka volja
6. zato sto nemamo politick kulturu koja zahteva preuzimanje odgovornosti na sebe
7. zato sto nas politicki sistem nije odrziv i stabilan - koliko vlada je promenjeno poslednjih 10 godina - dal ste svesni da smo politicki stabilniji bili za vreme milosevica nego sad
8. zato sto nemamo transparentnost projekta od nacionalnog znacaja
9. Zato sto nismo u skladu sa svetskom politikom sto znaci da se ne radi ozbiljno na razvoju novih tehnologija koji se odnose na proizvodnju bio hrane, ocuvanju vode i okolisa, razvoju alternativnih izvora energije i inovativnom resavanju socijalnih problema.
10. zato sto nasa administracija mnogo kosta a nije efikasna - do pre 3 godine kostala je vise, trenutni ulazak u EU poskupeo bi je daleko vise od nivoa pre 3 godine a vec sada nam je preskupa
11. Zato sto vecina gradjana uopste nije informisana o pilikama i posledicama ulaska u EU
12. Ulaskom u EU i uvodjenjem eura plate ce u prvi mah biti manje a potrosacka korpa skuplja
13. Cela EU zavisi od energetike koja pristize iz EU. Oni lako zavrnu ventil ukoliko politika EU ne vodi na njiovu vodenicu
14. Trenutno je smena 7 ekonomski najmocnijih drzava, sto znaci da na lestvici skacu primera radi Kina i Indija koje su naklonjene Rusiji a ne Zapadu
15. Opasnost od teroristickih napada i ucesce nasih vojnika u operacijama van nase zemlje i granica EU
16. Zato sto nismo osposobljeni da se nosimo sa programima i trendovima EU
17. Zato sto nemamo adekvatnu politiku prema mladima, prema socijalno ugrozenima, i svim onima koji ne poseduju veliku kolicinu novca. Stoga i dalje ostajemo zemlja nejednakih mogucnosti u kojoj korupcija i oligarhija pomazu izgubljenost nacije koja je u klincu sa racionalizacijom zivota u skladu sa mogucnostima i porukama koje šalju mediji narocito oni globalni.
Kupi, potrosi, prodaj, lazi, pokradi, citaj crnu hroniku, budi pasivan, zivi u strahu, nemoj biti pametan, nemoj biti drukciji, budi obican covek pognutog pogleda u tramvaju.
18. Gubitak identiteta - vezano je i za prethodno, a kao posledicu ima sve deformitete i defekte koje sa sobom nosi masovna kultura
19. Zato sto smo Balkanci, Jugosloveni a krv nije voda
20. Zato sto nemamo reseno pitanje Kosova, i zato sto moramo postaviti pitanje Sandzaka i Vojvodine, resiti ta pitanja i preduhitriti ih kako nebi bilo kasno - opet posao od 20 godina.


Jesam oduzio al mnogo toga sam i izostavio. Tema je ozbiljna i ne moze se ispricati u 2 receniec.

Dakle uprkos svemu ipak sam za ulazak u EU ali najranije za 20 godina ako EU opstane do tada, a do tada se treba baviti iskljucivo domacim pitanjima i poboljsanju zivotnih standarda nasih gradjana
Treba nas potamaniti, a kako je to najbolje obaviti? Pa rasturiti vojsku, rasturiti privredu, rasturiti drogu, rasturiti mlade... demokratski 8)
evropa je uvela da vozimo sa upaljenim farovima u sred dana na 40 c ??
nadam se do nove godine da cu izbaciti mobilni iz upotrebe,napraviti kucicu u vukojebinu iza vrha planine
zbog iluzije u kojoj živimo,umjetnost postoji
evropa je uvela da vozimo sa upaljenim farovima u sred dana na 40 c ??
nadam se do nove godine da cu izbaciti mobilni iz upotrebe,napraviti kucicu u vukojebinu iza vrha planine


Ne može, EU je izbacila vukojebine... Tongue
evropa je uvela da vozimo sa upaljenim farovima u sred dana na 40 c ??
nadam se do nove godine da cu izbaciti mobilni iz upotrebe,napraviti kucicu u vukojebinu iza vrha planine


Ne može, EU je izbacila vukojebine... Tonguehahaha, odlicno!

Sta reci za temu? Ja bih te sto su pisali zakon pozvala da krivicno odgovaraju. A, ako bi neko iz EU ili USA pitao zasto, odgovor bi bio, jer zelimo dobro svojoj deci i tacka.
ovo je notorna glupost...
mislim da se mnogi zakoni donose pod izlikom, Europa trazi to, iako sumnjam da je istina..
Ovakav ili slican zakon nema ni u jednoj europskoj drzavi. Cak ga niti u mojoj drzavi nisu donijeli...
Zar djetetu od 15 godina, ma koliko ono zrelo bilo dozvoliti da sam odlucuje o svojem kasnijem zivotu. Roditelj sam i smatram se vrlo liberalnom po pitanju odgoja djeteta, ali ovakav zakon je presedan...
Ma, gluposti. Neko se zaneo pisuci Zakon. Nigde to nije moguce do navrsene 18 ili 19 godine. Nemam vise zivaca za ovakve komentare. To je suludo i komentarisati. Iskreno se nadam da ce se to izmeniti u tom Zakonu. Dete od 15 godina ne zna koju skolu da upise posle osnovne, toliko je sposobno da donsi zivotne odluke. Glupost, ordinarna glupost. Cak nema mesta ni diskusiji.
Ma na zapadu je sta vise vecina stvari zbranjena pre 21-e Smile
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 2:33 am.