Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Malo sam brstio po netu iz znatizelje ... koje je vase znacenje ?


Uzvukoh za par imena, a vi se nadjite

IVAN, JOVAN, IVANA, JOVANA

Ivan je isto sto i Jovan, biblijsko ime koje poreklo vodi od grckog Iochannes - hebrejskog Johanan - Bog je milostiv, Bogu mio, Onaj koji je u milosti bogova.

Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svetom. Počev od Jovana Krstitelja, jevrejskog proroka i Jovana, pisca četvrtog jevanđelja i Apokalipse, bilo je često ime vizanstijskih, nikejskih careva, vrhovnih poglavara Rimokatoličke crkve, značajnih teologa, kraljeva i drugih. Kalendarsko je ime. Ivan je isto što i Jovan. U narodu je zabeležen ovaj oblik imena još u 13. veku a zatim Jovan. Među poznatim iz prošlosti su nekoliko velikih moskovskih knezova koji su ostavili značajan trag u istoriji ruskog naroda. Prvi krunisani ruski car od 1547. godine poznat po nadimku "Grozni" nazivao se punim imenom Ivan IV Vasiljevič. Kod Poljaka, Slovaka i Čeha Ivan je javlja u formi Jan a kod Mađara u "nacionalnoj varijanti" Janoš. Od ovih imena izvedena su mnoga druga i to Vanja, Žaneta, Iva, Ivana, Ivanka, Ivanko, Ivka, Ivkica, Ivko, Ivna, Ivo, Ivona, Jan, Jane, Janča, Jova, Jovana, Jovaniš, Jovanka, Jovica, Joviša, Jovo, Joja, Jojo, Joka, Jole, Jotan, Joca i Joco.ALEKSANDAR – ALEKSANDRA

Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz grčkog “Alex(ks)andros”: alex(ks)o (zaštita) + aner, andros (muževan, muškarac). Ime je čuvenog makedoskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog, utemenitelja grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog zbog kolosalnog svetionika i najveće biblioteke tadašnje epohe. Kalendarska su imena. Od ovih imena izvedena su imena Aleksa, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.


PETAR

Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz grčkog "Petros" u znčaenju "stena, kamen". Ime je jednog od dvanaestorice Hristovih apostola. Simbol je nepokolebljivosti, odlučnosti i postojanosti. U raznim varijantama ovo kalendarsko ime popularno je u svim jezicima hrišćanske civilizacije od najstarijih vremena do danas. Crkve Svetog Petra postojale su po celom balkanskom primorju i drugim oblastima Balkanskog poluostrva što je uticalo na vekovnu gotovo ujednačenu popularnost imena u našem narodu. Od ovog imena izvedena su imena Peja, Peka, peko, Pera, Peran, Perislav, Perica, Periša, Perka, Perk, Pero, Perovan, Peruta, Petra, Petrija, Petro, Petruša i Peca.


IRINA

Potiče iz grčkog "Eirene" što je bilo ime jedne od Hora (boginja mira), izvorno iz "eirene" u značenju "mir, spokojstvo". Najranije poznata Irina bila je vizanstijska carica koja je sazvala 7. vaseljenski sabor u Nikeji 787. godine koji je odbacio ikonoborstvo i obnovio poštovanje ikona. Poslednjih decenija Irina postaje ređe ustupajući mesto Ireni (zapadnom obliku tog imena) koje smo primali posredstvom Hrvata, kod kojih je zbog jačeg latinskog uticaja odvajkada bilo uobičajenije. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Irena i Jerina.


DRAGAN, DRAGANA

Stara slavenosrpska imena.
Izvode poreklo od osnove prideva “drag, draga”.
Od davnina ova imena su omiljena u narodu. Srednjevekovna srpska vlastela obiluje imenima nastalim iz ovog imenskog korena. Poznato je da se još sredinom 12. veka kralj balkanskih srpskih Slovena nazivao Dragina.
Od ovih imena izvedena su imena Draga, Draganče, Dragi, Dragina, Draginja, Dragica i Drago.


IGOR

Posrbljeno nordijsko ime. Potiče iz staroskandinavskog “Ingvarr”, “Ingvio” (ime skandinavskog boga izvobilja) + “varr” u značenju “čuvati, štititi”. Kod nas je došlo posredstvom ruskog, gde je prisutno već preko hiljadu godina. Oni su ga u dalekoj prošlosti preuzeli od skandinavskih Varjaza koji su bili osvajači i osnivači prve ruske države. Kalendarsko je ime.


JELENA - LENA

Srpsko, hrišćansko nasleđe.
Potiče iz grčkog “Elene, Helene”, izvorno iz “hele” u značenju “sunčeva svetlost, sjajna, blistava”. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa – Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa. U Homerovoj Ilijadi, lepu Jelenu, ženu spartanskog kralja menelaja ugrabio je trojanski princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama i zbog toga je vođen dugi i krvavi Trojanski rat. U kalendar je ušla druga Jelena, supruga rimskog cara Konstantina Velikog, koji je Milanskim ediktom proglasio opštu versku tolerancijui time prvi ukinuo progone hrišćana. Zbog toga su Konstantin i Jelena proglašeni za svetitelje.
Od najstarijih pisanih izvora do danas veoma je često kod svih hrišćanskih naroda.
Od ovog imena izvedena su imena Ela, Elena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Lela, Lena, Lenka, Lenče i Helena.


MARIJA, MASA, MARIJANA

Srpsko, biblijsko ime.
Potiče iz latinskog “Maria”, izvorno iz starohebrejskog “m-r-u-m” (Mirjam/Marjam) u
značenju “voljena, ljubljena, željena”. U prošlosti je bilo razlike u najranijim
prevodima biblijskih tekstova. Prvobitan grčki crkveni prevod je “Miriam”, a
evanđelski (od 7.v.n.e.) “Mariam” što je dovelo do pojave i drugačijeg tumačenja i to
“suza, prkosna, uporna, opora, trpka, gorka”.
Naši istorijski izvori ne pružaju dovoljno podataka na osnovu kojih bi se moglo
zaključiti kada se kod nas počelo javljati i u kojoj meri je bilo zastupljeno u narodu.
Izvesno je međutim, da datira u daleku prošlost o čemu svedoči davnašnja izvedenica
(hipok) Mara, koje je od najranijih vremena postalo samostalno (lišeno
hipokorističnog prizvuka) i veoma je rašireno na prostorima Balkana.
Od ovog imena izvedena su imena Mara, Marijan, Marijana, Marijela, Marijeta,
Marijojla, Marijola, Marika, Mariola, Marislav, Marica, Marjan, Marula, Maruška,
Maša, Mašan, Mašinka, Mašo, Meri, Mia, Mija i Molka.
Kalendarsko je ime.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 6:06 pm.