Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Prochitah pa reko da podelim s vama, da vidite gde gresimo Happy
- Žalim što u selu nema pesme, zborova i igre devojaka i momaka kao nekada. Niko ne izlazi iz kuće, samo gledaju televizor, spavaju i nešto pišu. Ne mogu oni biti zdravi, lepi i rumenih obraza jer ih ubija čamotinja - uverena je naša sagovornica.


el vi sd jasno shto nesmo lepi ni zdravi lolNi Darinku Bašić, pod bremenom 95 leta, iz Bosanske Bojne kod Velike Kladuše život nije mazio.


- Zdrava sam ko dren, najviše volim kuvana jaja i keks „pti“, valjda se tako zove. Onda sve zalijem dobrom šljivovicom, šta ću kad volim i da popijem, na to me navadio pokojni Dušan, veli, deder ti stara potegni jednu, ne živi se orlova veka. Čuvam kokoši i svinje, a kada se neka štetočina pojavi, potrčim brže nego moje unuke - ubeđuje nas Darinka Bašić.


Mirko Pilipović u Kobatovcima kod Laktaša je najstariji u svome, ali i susednim selima. Uskoro će zagaziti u 95. godinu. Pohvalio se da je još uvek zdrav i sposoban za seoske poslove.


- Osećam se kao mladić, već sam svu baštu prekopao i uzorao, redovno hranim stoku, cepam drva, radim sve što mi padne u šake. Sada pripremam trapove za zimu a rauzmišljam i o prolećnim radovima - kaže Mirko, koji živi sa suprugom Zorom. O svom receptu [/b]dugovečnosti naširoko priča.el ste i vi prepoznali Miku a lol lol lol

- Ne jedem konzerve ni slatko iz trgovine, samo domaće... Ne volim ni začin u varivu, ne sviđa mi se to. Svakojaki teret je prešao preko mene, kuće sam gradio, njive orao, svašta je bilo... Jedino, priznajem da se nisam preterano nervirao, ima dana u Boga, sve se može stići. Eto, za ovih 95 godina, jednom sam bio u bolnici. Udario me kamion dok sam vozio tele na pijacu i sve stumbao u jarak.Plavkice Plavkice pa di u deku da naletis bemtisunacTele je stradalo, a meni operisali pluća. Opet vozim bicikl kroz celo selo - priča Pilipović.


Njegov imenjak Mirko Ljubanić, penzionisani ljekar iz Banjaluke, pesnik, pevač i svirač, ima svoju teoriju dugovečnosti, a sebi prognozira 120 godina života.
- Ljudi su ovde nekada živeli i 150 leta. To sam konstatovao i u svojoj knjizi „Kako doživjeti stotu”, samo mi niko ne veruje. Neki Ećim kojem su ime zaboravili, iz Mirkovaca kod Kozarske Dubice, živeo je 105 godina, Mile Guslov zvani Tabanaš sa Zmijanja živeo je 103 godine, Spasenija Škrbić iz Prekaje kod Ključa 113 godina. Za nju su pričali da su joj nikli treći zubi. Mijo Savić iz Crnog Vrha kod Glamoča proživio je 115 godina, Marija Zolak iz Sanice 107, Lazo Bijelić zvani Drijemalo živeo je 125 godina u selu Bravsko kod Petrovca - tvrdi Ljubanić, i dodaje svoje adute dugovečnosti.


- Taj Lazo Bijelić je bio deda moje babe Doste, majke mog oca Alekse. O njemu takođe ne znam ništa, osim što mogu pretpostaviti da je dremao jer je imao nizak krvni pritisak, to sam zaključio kroz lekarsku praksu - ispričao je Ljubanić nazdravljajući zdravicom čiste šljivovice.
Genijalno " Ima dana u Boga, sve se moze stici" lol
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 11:20 am.