Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

U Majskom prevratu 1903. godine grupa oficira organizovana oko Apisa poznatiji kao "Ujedinjenje ili smrt" popularnije "Crna ruka", izvršili su svirepo ubistvo Kralja Aleksandra Obrenovića i Kraljice Drage.


To je istovremeno bio i kraj vladavine dinastije Obrenovića u Srbiji.

Kakve su posledice tog događaja na istoriju srpskog naroda i srpske države u Dvadesetom veku?
Ima ih koji misle da je nama Srbima sve natraške u tom veku krenulo upravo od tog krvavog događaja.

Kroz istoriju posmatrano dosta smo svojih i to vidjenijih glava i glavara pobili.

Imate li vi neko objašnjenje za to?
Da li je u pitanju neko naše srpsko prokletstvo, bandoglavost, splet istorijskih okolnosti ili se pak radi o nečem drugom?

Osim možda ubistva Karadjordja, ne vidim da se bilo koje drugo od tih, takozvanih istorijskih ubistava pokazalo kao istorijski opravdano ili korisno za narod ili državu.

8) Ujedno, na ovoj temi možete da pišete sve što znate ili ste čuli o toj tajnoj organizaciji koja se zvala "UJEDINJENJE ILI SMRT".
........... BOLJE RAT NEGO PAKT....................... lollollol
Nato, očekujem tvoju punu podršku na ovoj temi, naročito pri pisanju o navedenoj tajnoj organizaciji. Znam da imaš neka posebna znanja, nisi tikva bez korena, ne verujem da je to moglo da promakne a da malo bolje ne proučiš.


wink Ti "Crnorukci" su godinama čuda pravili po Srbiji i ne samo po Srbiji.
nato, znala sam da si korak ispred svog vremena lollollol
Nato, očekujem tvoju punu podršku na ovoj temi, naročito pri pisanju o navedenoj tajnog organizaciji. Zynam da imaš neka posebna znanja, niti tikva bez korena, ne verujem da je to moglo da promakne a da malo bolje ne proučiš.


wink Ti "Crnorukci" su godinama čuda pravili po Srbiji i ne samo po Srbiji.Ti s´ Tikva - Strumpfe! lol

I od tebe cu da napravim... tikvu za halloween... lol


To su manipulatori.


lollollol
Slušaj Nato, sve ti je to u ono vreme bilo povezano i Crna ruka i Mlada Bosna i jedna organizacija u Makedoniji, na vrh mi jezika ali ne mogu da se setim baš tačno kako se zvala, a ne bih da slažem. To su bili neki drugi Srbi i neka druga vremena, da gi ebem... Smile S njima nije bilo zajebancije, kao sa ovima nekima danas.

8) De Almasi je takodje pravi čovek za ovu temu, predosećam.
lol A neće nam ni Biter ostati dužan, na koju god stranu tema da krene...
Mada se pravi nevešt na ovakvim i sličnim temama, zna i on podosta samo ako bude hteo ili smeo da napiše.
.............. sam´ ti ori strumpf................................

.... al kad pocnes da drljas... lol 8) lol
Može ova tema u svom daljem toku svašta da iznedri.

Burnu smo istoriju imali, Slovenci na primer mogu samo da sanjaju o tome, blago li se njima.
Osim možda ubistva Karadjordja, ne vidim da se bilo koje drugo od tih, takozvanih istorijskih ubistava pokazalo kao istorijski opravdano ili korisno za narod ili državu.


Kako može ubistvo jednog od najvećih sinova srpskog naroda biti opravdano ili korisno za narod i državu :?: :!:
Jeste da je Miloš Obrenović bio dobar diplomata, i da smo nešto dobili u njegovo vreme, ali ipak ni Karađorđeve organizacione sposobnosti nisu bile za potcenjivanje. On je svojom liderskom harizmom uspeo da podigne na noge naš ponosni narod. Možda bismo se čak i brže oslobodili Turaka da Karađorđe nije ubijen, a možda i ne, ko to zna... roll
Jeste teška tema ali rasplamsaće se.

Istorijski je malo poznato da je Kraljica Draga skoro svake godine spremala slatko od šljiva u jednom selu u Zapadnoj Srbiji iz koga moji roditelji vuku korene.
Osim možda ubistva Karadjordja, ne vidim da se bilo koje drugo od tih, takozvanih istorijskih ubistava pokazalo kao istorijski opravdano ili korisno za narod ili državu.


Kako može ubistvo jednog od najvećih sinova srpskog naroda biti opravdano ili korisno za narod i državu :?: :!:
Jeste da je Miloš Obrenović bio dobar diplomata, i da smo nešto dobili u njegovo vreme, ali ipak ni Karađorđeve organizacione sposobnosti nisu bile za potcenjivanje. On je svojom liderskom harizmom uspeo da podigne na noge naš ponosni narod. Možda bismo se čak i brže oslobodili Turaka da Karađorđe nije ubijen, a možda i ne, ko to zna... rollMani demagogiju.
Ne bi se mi Turaka ni do dana današnjih oslobodili verovatno da smo išli "glavom kroz zid" kako smo obično navikli da idemo.
Da ne bi nepismenog Miloša da stvar s Turcima reši mirno i diplomatskim putem, ne bi nas ostalo ni ovoliko koliko nas je ostalo.
Ali Miloš je ipak izuzetak u srpskoj istoriji, možda je i zbog toga dinastija Obrenovića nekako sudbinski bila predodredjena da "plati" tu strašnu cenu koju je na svome kraju i platila svirepim ubistvom Kralja Aleksandra i Kraljice Drage.
Da se ja pitam oslobodio bi Legiju iz zatvora, postavio ga na komandanta Srpske Vojske i rekao mu: Gospodine Ulemek od ovih naših 30000 profesionalnih vojnika napravite 30000 hiljada vaših kopija!

To ja sada kao gledam u budućnost kad budem predsednik države.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 10:12 am.