Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Uf..
Nikad nisam voleo psiho stvari, mislim da je Frojd vremenom postao spekulativan i krenuo da smara :D
Vise se slazem s onim teoreticarima koji su zeleli da naglase ulogu JA u ukupnoj licnosti.
Hartman kao osnivac Ego psihologije je uveo pojam "celovitost objekta", drugacije receno, dao je objasnjenje zasto odredjeni ljudi ne mogu da diferenciraju osobu, vec na sve osobe oko sebe gledaju crno-belo, ko damicine slike (Jace je od mene, damice Tongue :D ).
Posto se neka osoba oznaci kao crna ili bela, deluje tako kao da je situacija resena. Ono malo vijugica sto imamo po glavama se aktivira i pocinje da trazi cvrste dokaze kojim bi ocrnili ili izbeleli sliku formiranu u glavi.
Na taj nacin i nagadjanja i pretpostavke postaju istina.
Ako nam se neko ne svidja, ne svidja nam se i to je u redu. Problem nastaje onda kada tu osobu ubacimo na polucu sa nalepnicom "oni koji mi se ne svidjaju". I u tu policu trpamo sve koji imaju medjusobni kontakt s prvom.
Razumevanje nekoga ne moze biti niti opravdanje, niti izgovor za ucinjene stvari. Medjutim jako je bitno razumeti motive osobe koja nam izgleda losa, pronaci razloge i pokusati se uveriti da li je to tako. Takav nacin razmisljanja moze samo poboljsati stvari.
Ako se bilo ko od nas zapita o motivima nekog drugog, videce da ti motivi nikako nisu crno-beli..
Niko od nas ne zeli naneti zlo nekome zato sto je sam otelotvorenje zla, niti zeli uciniti dobro zato sto je sam najcistije dobro.
Otprilike, kada bi uvideli to, u nase vidjenje bi ubacili malo sive boje, ne bi sve vise bilo crno belo.
Kasnije.... vremenom... pojavice se i dugine boje :D
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 2:25 pm.