Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Današnji OFK Beograd potomak je slavnog predratnog BSK-a, petostrukog pobednika šampionata Kraljevine Jugoslavije.

U bogatoj istoriji kluba pored BSK i OFK Beograda naš klub je nosio i ime Metalac i to u periodu od 1945. godine do 1950. godine.

Kako je počelo, tako klub proživljava i danas svojih 90 godina. Nikad na vrhu, ali često prvi do najboljih. Obično u senci većih sugrađana, Crvene zvezde i Partizana, međutim, sa velikom željom da nametne svoj identitet i izbori se za mesto na velikoj sceni. Na terenu je sve bivalo lepo, ali tribine su ostajale prazne. Problem je predstavljalo ime. Nije privlačilo publiku. Metalac je sve više postajao samo opredeljenje esnaflija, pa je zarad omasovljenja simpatizera i promene imidža, klub 1950. vratio svoje prvobitno ime BSK. Bila je to značajna prekretnica.
Zlatna era

Počela je dve decenije duga "zlatna era" kluba. Već 1953. osvojen je Kup Jugoslavije. Usledila su još tri slavlja , 1955., 1962., 1966. Do vicešampionske pozicije stizalo se dva puta-1955 i 1964; a šampionat je retko završavan ispod šestog mesta na tabeli. U međuvremenu , klub je još jednom promenio ime, 1957. je prekršten u današnji OFK Beograd, što je bio još jedan ustupak privlačenju publike, posebno one mlade rođene u prestonici koja nikako nije mogla da se opredeli za trofejnije sugrađane, Partizan ili Crvenu zvezdu. U to vreme OFK Beograd je imao igrače i tim koji su plenili atraktivnom i lepršavom igrom, pa su i dobili nadimak "Romantičari".

Šezdesete i prva polovina sedamdesetih su vreme evropskog sjaja. OFK Beograd je sedam puta učestvovao u međunarodnim kupovima: po dva puta u Kupu osvajača kupova i Kupu sajamskih gradova i tri puta u Kupu UEFA. Najveci uspeh ostvaren je na premijernom izlasku u Evropu, 1962/63, kad se tek u polufinalu isprečio Totenhem, kasnije i osvajač Kupa kupova. Bio je, istovremeno, to i prvi veći uspeh jugoslovenskog fudbala na internacionalnoj pozornici, a pred plavo-belima su u narednih deset godina padale i takve sile kao Napoli, Fejnord, Panatenaikos, Dukla, Juventus. . .
OFK Beograd nije običan klub

OFK Beograd nije običan klub, jedan od mnogih koji traži svoj kutak na nepreglednoj fudbalskoj mapi. OFK Beograd je stil života, večita bajka o borbi Davida sa Golijatom, iskonska ljubav prema suštini igre. . .

Ili, kako na Omladinskom stadionu sve tumače u samo jednoj rečenici: OFK Beograd je butik, sve ostalo je trikotaža. Za OFK Beograd je lako navijati, još je lakše voleti ga. "Romantičarima" su najmrskiji nerešeni rezultati. Tokom decenija naviknuti na svakojake nedaće, uvek žele da znaju na čemu su. Pobedama se raduju dostojanstveno, nad porazima mnogo ne tuguju. Jedino nerešene rezultate preziru, jer ne vole sebi ravne. Kao OFK Beograd niko ne može biti. OFK Beograd je unikat. OFK Beograd je klub koji oduvek tacno zna svoje mesto na domacoj sceni. Veličine priznaje i njihovu snagu, a svoju ističe u sposobnosti da im se u svakoj bitci suprotstavi spuštenog garda. Kalkulacija je reč dozvoljena samo pred blagajnom gde se svaki dinar mora tri puta prebrojati pre nego što sa dobrim opravdanjem napusti kasu kluba.

Na Karaburmi ne žude za sjajem. Znaju "Romantičari" vrlo dobro koliko blještavilo zaslepljuje sopstveni odraz u ogledalu. Važno je jedino da su sa obe noge na zemlji. Vole sigurnost svog kutka osenčenog većim sugrađanima. Da je drugačije, da su "Romantičari" malo manje realisti, trofejna sala sigurno bi bila bogatija od četri Kupa Jugoslavije i dva uzdaha sa vicešampionskih pozicija. Na staroj Karaburmi oduvek je bilo previše bojazni od sveta mašte.
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)lollollollollollollollollollollol
a i ti si mi se neshto sinoc shooooooookirao pa te nema,aaaaaa? lollollol
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 4:52 am.