Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Teorija koju je prvi put izrekao Teolosifus Dž. Elflajkman Mlađi II u radu „Redefinisani regtajm: zbirka radova čitanih na Milneburčkom univerzitetu, od 7-15. jula 1943.“, da je regtajm najpre izmišljen u Fredovoj Čalabrčkarnici u Zapadnoj 37. ulici u Sen Luisu, zato što je klavir imao štucavicu, danas se smatra neodrživom. Isto važi i za pretpostavku da se to dogodilo tokom revolveraškog obračuna u kancelariji izdavača rolni za klavir – automate.

S druge strane, priča koju je napisao dobro poznati anonimni pisac u Sen Luiskom Poštaru da je regtajm izmislila neka crnkinja, po imenu gospođa Danberi, godine 1888. mora se uzeti sa zrnom soli.

Pošto istina, kao i obično, verovatno leži između ovih suprotstavljenih tvrdnji, možemo reći da je najverovatnije regtajm nastao kao posledica ruiniranog stanja klavira čijih nekoliko dirki nije funkcionisalo. Naime, u to vreme se sviralo uglavnom na polovnim klavirima iz doba nakon zlatne groznice, a mnogi su bili i prilično izbušeni mecima.

Prema regtajmu je moguće i preporučljivo je zauzaeti krajnje puristički stav, između ostalog i zbog toga što ste gledali film Žaoka (The Sting). Za razliku od većine vrste džeza, regtajm zaista postoji u vidu štampanih partitura, i za neke, postao je Jevanđelje po Sv. Džošui.
Međutim, svakako se ne treba složiti sa ljudima koji misle da, pošto imaju neku ploču Džošue Rifkina, sve znaju o regtajmu. Rifkin je, kao što je to opšte poznato, bio američki muzikolog, specijalista z srednjevekovnu muziku i nekadašnji duvač stakla, kome je pala na pamet srećna zamisao da Džoplina Skota izvodi i snima kako treba.

Ali i nažalost, ovo je regtajm učinilo pristupačnim svima, pa tako nećete pogrešiti ako oklevaćete Rifkinovu takozvanu čistotu. To i nije teško ako se (s pravom) pretpostavi da pravi izvođači regtajma ni najmanje nisu zvučali (pa čak ni izgledali) čisto. Podsetimo se da je to bilo doba izbušenih klavira iz doba zlatne groznice, zagušljivih sala od duvanskog dima, znoja i svih vrsta alkohola koji se tada pravio od gotovo bilo čega...
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 6:50 pm.