Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Maks Morat (obično je nosio polucilindar – što je bio često znak originalnosti i pripadnosti svetu regtajma) je značajno ime koje svakako treba pomenuti. Ali pre nego što to uradimo mislim da objasnimo malo to sa polucilinderom, odnosno derbi šeširom. Naime, mnogi savršeno nepoznati džez muzičari su nosili polucilindere. To je bio običaj koji je uveo Vili „Lav“ Smit, svirač poznat po svojoj hrabrosti. Kao i sva pravila i ovo je imalo svoje izuzetke, kao što je, na primer, Aker Bilk.
Nego da se vratimo Maksu Moratu i ostalim sviračima regea. Morat je bio bliži „džig“ stilu od Toma Turpina. Pregršt ovakvih imena još možete pronaći u knjigama kao što je Regtajm retkosti, koju je priredio Trebor Džej Trihenor, čovek čudnog imena čak i za Ameriku.
Tako, ako se u društvu nametne priča o regtjmu, možete započeti razgovor sa Harvijem M. Babkokom, Matijem Harlom Bardžisom, E. Vorenom Farijem, Dž. Bodvoltom Lampeom, Džulijom L. Nibergal ili Frenkom Iks Mek Fadenom. Ako ih još pomenete, tek onako, ovlaš, to će sigurno impresionirati čak i samoubeđene regtajm sveznalice.
Ime, već pominjanog, Skota Džoplina (1868 – 1917) postalo je toliko poznato da je to gotovo za prezir i gađenje. Svaki pokušaj da se njegovo ime nametne kao jedino važno u regtajmu, treba saseći u korenu sa, recimo, sugestijama da su Džejms Skot, Artur Maršal, Džo Džordan i tako dalje, u stvari bili bolji. Naravno da je ta tvrdnja apsolutno neistinita, ali je održiva, s obzirom da je jako malo ljudi toliko obavešteno da vam se suprotstavi.
Džoplin je ustanovio nekoliko nezaobilaznih načela regtajma kao što je, na primer, ovo: „Pažnja! Ovaj komad ne sme se svirati brzo. ’Regtajm’ se nikada ne sme svirati brzo. Autor“ – Što je neka vrsta upozorenja ili uputstva, kakvo se već može naći na nekoj kutiji od lekova, i odštampano je na mnogim njegovim partiturama. Uprkos tome, on se proslavio delom koje se zove Regtajm javorovog lista (saundmotiv kultnog filma Žaoka), koje je on, ali kao i mnogi drugi, uvek svirao prebrzo.
Ambiciozni i inventivni Džoplin je imao i fiks ideju da napiše regtajm-operu koju je nazvao Tremoniša, na koju je potrošio mnogo vremena i novaca od potpuno zasluženih honorara, ali ga je njeno neuspelo postavljanje oteralo u ludilo. Tek kasnije, mnoga Džoplinova dela su korišćena i snimana za brojne filmove, balete, džinglove...
Još jedno nezobilazno ime regtjma je Luj Moro Gočalk (1829 – 1869). Rođen je u nju Orleansu i bio je virtuozan klavirista (ne bez razloga su ga poredili sa Listom) i plodan kompozitor. Njegova dela su zasnovana na narodnim igrama Luizijane i ponekad imaju izuzetnu regtajm aromu. Ako kažete da je baš on prvi začetnik regtajma, uopšte nećete pogrešiti...
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 5:04 am.