Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Bluz I

Bluz je toliko imanentan džezu da se o njemu zaista ne mora mnogo ni pričati. U svakom slučaju, muzikološki govoreći, tu i nema šta mnogo da se kaže. U bluzu su sve melodije iste i imaju istu sekvencu akorda, i sviraju se istom brzinom. Čak i reči, kada se pevaju, su manje više iste i u stilu:

„Probudih se jutros, pucala mi glava
Probudih se jutros pucala mi glava
Moj čovek (žena) se nadig’o i zbris’o
Ne znam da l’je ovo san il’ java“.


Reči se slobodno uzvikuju ili zapevaju grubim glasom, a najbolji bluz pevači su, kako strofe odmiču, sve nerazgovetniji. To je i uzrok stalne potrebe za komentatorima, koji će, naravno, naučno komentarisati taj fenomen.

Ako želite da vas smatraju autoritetom za bluz, morate govoriti da potpuno poznajete opus koji je napisao o bluzu Pol Oliver, jer je on autor većine knjiga koje su napisane o bluzu i bio je u Africi, baš kao i na Dubokom Jugu Amerike.

A ako hoćete da se baš predstavite kao pravi stručnjak za bluz nikako ne pominjite najuspešnije komercijalne izvođače ove muzike, kao što su Besi Smit tzv. Carica Bluza, Mami Rejn, Bili Holidej i Big Bil Bronzi, ali ni one koji su snimali sa džez muzičarima. Nikako ne pominjite ni da vam se dopada Džoš Vajt. Zašto? Pa, zato što pravi bluz pevači, dakle - oni krajnje nerazumljivi, nose imena kao što su: Slepi Vili, Gluvi Tom, Jednoruki Aleks ili Luter Rejnšajn. Međutim, nekolicina poznatijih, koji su pevali na autentično nerazumljiv način, poput Slepog Limuna Džefersona ili Olovnog Trbuha (Lidbelija), su savršeno prihvatljivi....
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 4:28 pm.