Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Bluz II

Idealni bluz pevač je, dakle, fizički i vokalno hendikepiran i snimio je maksimalno jednu pesmu tipa Bluz crnog srca br. 5, čiji jedini primerak ploče (jer je snimljena u opskurnoj i nenabavljivoj ediciji Krap), čuva neki usamljeni kolekcionar.

Recimo, na grobu idealnog bluz izvođača neizostavno bi pisalo:

„Jutros se ne probudih“. ili

„Ovo je grob Džejka Dve Note,
Kome jutros nije uspelo da se probudi“.


Zaslugu za izum bluza je za sebe prisvojio crni vođa orkestra iz Memfisa koji se zvao Ve Ce (WC) Hendi, ali to je odavno odbačeno. Najviše što može da mu se prizna jeste fina zamisao da uvek svira pesme od po dvanaest taktova, tako da ih i oni neupućeni mogu prepoznati kao bluz, kao i sindrom stiha „Probudih se jutros, pucala mi glava (opetovanog dva puta), ali i to da je njegov čuveni Memfis Bluz (Memphis Blues) prvi štampani bluz u istoriji.

Ako ste u prilici da morate da se opredelite za neku od definicija bluza, možda je bolje da spremno i sa potpunom sigurnošću kazete da je bluz u stvari, množina od plavo (blue) i da ne pominjete takve stvari da je bluz, pored duhovne pesme najvažniji oblik crnačke narodne poezije, kao i da je najstariji i, po mišljenju stručnjaka, najizvorniji oblik afro – američkog folklora. Nikako ne pominjite ni to da su tekstovi u bluzu lirski, često tužbalice, zasnovani na nekoj vrsti dijaloga

Ko god bude potražio jasnu definiciju bluza, čak i u najučenijim knjigama, saznaće da je bluz fundamentalno stanje uma. Duh bluza nastanjuje svaki pravi džez. Upravo zbog tog duha, za bluz džez je samo „fanki“.

Meni lično se sviđa jedna definicija bluza koju sam nedavno pročitao na nekoj drugoj temi, baš na ovom forumu, i koju sada, na žalost, ne mogu pronaći.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 12:26 pm.