Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Njujorški džez

Iz različitih razloga, kao što je neslaganje sa metodama kontraverznog biznismena Al Kaponea, džez muzičari su se postepeno selili ka gradu poznatom kao Velika Jabuka (svako je imao šansu da odgrize po malo), Nju Jorku. Stiglo je toliko mnogo crne raje, i ona je zauzela najveći deo severnog Menhetna, koji se zvao Harlem – i tamo je džez počeo (u zavisnosti od stava koji zastupate) da propada ili da sazreva. Ne samo što su sada orkestri imali po dva korneta već su sada svirali i trube, ponekad i po tri ili četiri odjednom, kao i (što je jako bolelo ljubitelje čistoga džeza) saksofone. Saksofon je postepeno postao epitoma (skraćena verzija) džeza i stekao lošu reputaciju u konzervativnim krugovima. Saksofoni ne samo što su duvali i u njih se duvalo, već su trubili, zavijali i uznemiravali sav taj pravilno opredeljen narod.

Razuzdani ansambli iz Nju Orleansa i neurotični amaterizam Čikagoanaca bili su ispeglani u Njujorku. Crni muzičari svirali su neku vrstu džeza „glavnog toka“ pre nego što je takav izraz i izmišljen. Bila je to profesionalnija vrsta muzike gde su svi muzičari svirali vešto (tj. koristili su više od tri osnovna akorda) i veoma brzo. Neko iz Kanzas Sitija naišao je i pokazao im šta je to rif, pa su svi bili srećni. Kolmen Hokins, čuveni tenor saksofonista, kasnije je rekao da ne misli da postoji ikakav izraženi njujorški stil, a bar kada je u pitanju ono što se sviralo u Harlemu, imao je pravo.

Ali, postojala je jedna druga vrsta njujorškog džeza koji su svirali mladi beli muzičari koji su došli iz Čikaga kolima Frenka Trumbauera. Ovo je bila nešto luđa forma čikaškog džeza sviranog na neki grčeviti način koji su mnogo kopirali britanski plesni orkestri. Njujorški bendovi imali su imena kao Krtica Mif i njegovi mali krtičići, Crveni Nikols i njegovih Pet Penija i, samo da bi još više zbunjivali urednike Džezera, Originalni Memfis Kvintet, Čarlstonski tragači, Kraljevi ritma iz Luizijane, Tenesi trubači, Sekstet iz Savane i Berači pamuka. Da i ne pominjemo Huzijere Džina Fozdika, jer ih ne pominju ni drugi koji se bave džezom...
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 8:31 am.