Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Kod Mintona II

Telonijus Monk je bio tako uvrnuti mačor, da su to primećivali i drugi uvrnuti mačori. Njegovo ime, za početak, kao da je delimično bila njegova lična tvorevina, jer postoje dokaz koji sugerišu da mu je kum na krštenju, ipak, dao ime Telijus, što je već samo po sebi neobično, a da je srednje ime, Sfera, u potpunosti sam smislio i pridodao ga postojećem. Imao je veoma pristupačan, krajnje obmanjujući i prilično duhovit stil sviranja koji bi povremeno poprimio karakteristike starog dobrog pijanina sa izvesnim hramanjem.

Mnogi akademskije korektni i muzički obrazovaniji džez klaviristi govorili su da Monk nije umeo da svira, što samo ukazuje da je bio stvarno izuzetno dobar i značajan. Nosio je čudne šešire, imao ženu po imenu Neli, koja mu je podsecala nokte i koristila reči kao što je „praskozorje“, što opet ukazuje na taj neizbežni seks.

Čarli Parker je često uskakao u svirku kod Mintona, ali nije bio u strogom smislu te reči Mintonijanac pošto mu se stil razvijao krajnje nezavisno, prevashodno u šupama raznih ljudi, uz slušanje usporenih ploča Lestera Janga. Bez obzira na to, Parkerovo prisustvo na sceni bilo je velika prednost zato što je svakom muzičaru koji se u to vreme tu muvao omogućeno da tvrdi kako je on nekada delio sobu sa Čarlijem Parkerom.

I da završimo: „Kod Miltona“ je bilo mesto gde je izmišljen moderan džez. Činjenica da je od tada prošlo 50 godina znači da on u strogom smislu uopšte nije moderan. Ali, baš kao što ni istorija Srednjeg veka nije ni blizu sredine, tako i džez nomenklatura povremeno omane. To je svakako interesantno, pošto nudi neograničene mogućnosti za raspravu o tome kako nazvati sve ono što se izdogađalo posle toga.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 3:55 pm.