Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Kuliranje I

Ono što je Kol Porter izjavio za kreo suzet važi i za džez – bio je previše vreo da se ne bi ohladio. U stvari, pravo je čudo da je džez uspeo da ostane vruć toliko dugo. U Nju Orleansu su ga držali neprekidno na 86 stepeni po Farenhajtu (34 po Celzijusu). Zatim, prilikom svog putovanja uzvodno, džez je uvek bio blizu brodskih kotlarnica, a Braća Strekfas i, već pominjani, Fejt Mrarabl su, u zajedničkom naporu, trpali u brodove toliko putnika, igračica, kockara i drugih veseljaka da su ta fantastična plovila, kako to slikovito kaže istoričar Misisipija, Maršal Sternvel, „pre bila ploveća pazuha nego parobrodi zadovoljstva“.

Čak i kada je stigao u grad vetrova, Čikago, džez je ostao vruća stvar u svakom smislu. Još jedan od razloga da Čikago nazovu Gradom Vetrova bio je to što se većina njegovih žitelja plašila gangstera, naročito Ala (kratica od Alkohol) Kaponea. Suprotstavljene bande, koje su u svakoj prostoriji instalirale vruća i hladna špiritusna pića, pravile su džin u kadama, pivo u garažama, a italijansko domaće vino po imenu „Mafieto“ u posudama sa vojnog otpada.

Cilj svake bande bio je da drži monopol u snabdevanju tim nezakonitim, ali hranljivim pićima. U tom cilju su ubijali jedni druge, ali i sve ostale za koje im se samo i učinilo da poznaju tajnu fermentacije, pa da bi ostali u životu, morali su da budu mete u neprestanom pokretu. Zbog tog ni oni, a ni muzika nisu imali priliku da se smire ni za jedan minut. Zato je čikaški džez ostao vreo i poprimio taj svoj uzburkani karakter...
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 12:10 am.