Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Koltrejn, Džon (1926-1967)

Odgovoran za činjenicu da najvećim delom sviranje džez saksofona od šezdesetih odlikuje granitina tvrdoća. Pošto je bio narkoman tokom pedesetih (bezbedno je pretpostaviti da se svako služio nečim tokom 50-ih, pa makar to bio i samo melem dr. Džej Kolins Brauna), posvećenost muzici i gvozdena disciplina omogućili su mu da se te navike otarasi 1967. Tada je otkrio Boga i harfu.
U isto vreme otkrio je stil sviranja po imenu Listovi Zvuka. To ime je skovano kako bi se objasnila Koltrejnova želja da iscrpi sve mogućnosti svake melodije sa kojom se hvatao u koštac ne samo pukim sviranjem bitnih nota, već svake note iz svake skale sa njima u vezi, manje više odjednom. Za tako nešto je bila potrebna pametna osoba, a za smišljenje tako lepog dvosmislenog imena još jedna ista takva. Pravi poznavaoci džeza treba to da ističu kada god mogu, kao i da ne zaborave da Koltrejna, kada govore o njemu, nazivaju "Trejn".

Dobro jutro svim forumašima, ma gde god da se nalaze!

Zakasnio sam danas sa "džezerima" jer sam noćas bio u Banatskom Sokolcu, jednom malom mestu za koje do juče nisam znao ni da postoji. Elem, tamo sam prisustvovao pravom rok end rol spektaklu, zvanom Rock Village. Ovih dana ću vam pisati o tome....
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 9:59 pm.